LAUREATKINJA

U nikad izazovnijem i vrlo skupom izdanju Meghan dobila nagradu za vizionarku godine: ‘Svrha mi je suprotstaviti se nepravdi‘

Priznanje Ms. Foundation for Women, vojvotkinja je zaslužila ‘zbog zalaganja za osnaživanje žena i djevojaka širom svijeta‘

Meghan Markle

 Profimedia/

Još jedna nagrada, ovaj put za "ženu godine" ili "vizionarku godine" otišla je u ruke Meghan Markle, vojvotkinje od Sussexa. Radi se o priznanju Ms. Fondation for Women, zaklade koju je prije 50 godina pokrenuo magazin Ms. na čelu s legendarnom novinarkom i aktivisticom Gloriom Steinam.

Osim Meghan, nagradu Woman of Vision, dobile su LaThosha Brown, osnivačica organizacije Black Wotes Matter, koja potiče Afroamerikance da se angažiraju tijekom izbora, Wanda Irving iz organizacije Dr. Shalon‘s Maternal Action Project koja pomaže mladim majkama, te Kimberly Inez McGuire iz organizacije URGE.

image

Megan Markle, princ Harry i Doria Ragland

Theimagedirect.com/The Image Direct/Profimedia/Theimagedirect.com/the Image Direct/profimedia

Meghan se u njujorškoj dvorani Zigfried Ballroom pojavila u društvu supruga, princa Harryja i majke Dorije Ragland, odjevena u zlatnu haljinu Joanne Ortiz. Haljina Ideal Universe od 1850 dolara, pokazuje više kože nego uobičajeni outfiti bivše glumice - midi haljina bez naramenica ima prorez do koljena, te strateški smješten izrez ispod prsa u obliku dijamanta. Uz haljinu, kako su otkrili američki mediji, vojvotkinja je obula zlatne sandale visokih peta Toma Forda vrijedne 1350 dolara, a imala je i zlatno-žutu clutch torbicu Caroline Herrere koja košta 1100 dolara. Kosu je raspustila, a od nakita imala je zlatnu narukvicu i naušnice-kolutove.

image

Meghan Markle i Gloria Steinem

Theimagedirect.com/The Image Direct/Profimedia/Theimagedirect.com/the Image Direct/profimedia

Nagradu je Meghan predala sama Gloria Steinem, koju Meghan naziva "svojom prijateljicom i mentoricom" i s kojom se često druži i surađuje otkako Sussexi žive u Kaliforniji, a zaslužila ju je "zbog zalaganja za osnaživanje žena i djevojaka širom svijeta."

U svojem govoru, Markle je ohrabrila žene da pronađu inspiraciju za borbu za jednakost.

- Nikad nije prekasno - rekla je - Možete biti vizionarke vlastitog života. Mnogo toga još treba napraviti.

Ispričala je i kako je, dok je odrastala, magazin Ms. (prvi američki feministički magazin), uvijek bio u njezinom domu, kako je uvijek u njemu i Zakladi nalazila inspiraciju.

- To mi je omogućilo da prepoznam da je dio moje svrhe u životu zalagati se za one koji nemaju svoj glas, usprotiviti se nepravdi, i da se ne bojim reći što je istinito, pravedno i ispravno.

Meghan vjerojatno još nije završila s govorom kada su se širom svijeta tipkovnice počele žariti od strastvenih komentara. A kad je ona u pitanju, nema sredine - ili se hvale njezin (i Harryjev) rad kroz Zakladu Archewell i razne organizacije (poput zaklade Robert F Kennedy Human Rights) koje taj rad nagrađuju ili žestoko kritiziraju par uz tvrdnje da su puno jači na riječima nego na djelu i da im je najbitniji novac na njihovim računima.

Novozelandska kolumnistica Daniela Ester, koja već 15 godina piše o britanskoj kraljevskoj obitelji, poznata po svojim vrlo kritičkim analizama lika i djela vojvotkinje od Sussexa, primjerice, napisala je kako Meghan doista zaslužuje pohvale za svoj rad, no kako je jako nategnuta tvrdnja da je ona netko tko "oblikuje budućnost" i "predvodi promjene".

"Doista? Za koga? Žene koje su spremne iskoristiti duboki raskol u obitelji za stvaranje lukrativnog medijskog sadržaja? Ili one koje su oduvijek željele nositi 11.000 dolara vrijednu odjeću ultra-luksuznog talijanskog brenda Loro Piana za posjet školi u Harlemu?", komentirala je Ester.

image

Princ Harry

Ben Stansall/Afp

Christopher Andersen, autor knjige "The King", za Fox News Digital rekao je kako je nagrada "pljuska" kralju Charlesu i to u povijesnom trenutku.

- To je šamar čovjeku koji ju je otpratio do oltara umjesto oca, to je zemlja koju je prihvatila kao svoju, bilo dobro ili loše - rekao je - Znate, dobročinstvo počinje kod kuće. Harry stalno izgleda kao riba na suhom i ne morate biti stručnjak da vidite da mu je teško. Ako je doista osjećajna i brižna osoba, učinila bi sve da joj prioritet bude suprugovo pomirenje s bratom i ocem. Udaja u kraljevsku obitelj, prihvaćanje titule, a onda odlazak i korištenje svih prednosti svoje novostečene slave... To je stvarno neukusno.

Stručnjakinja za britansku kraljevsku obitelj Hilary Fordwich komentirala je kako u opisu nagrade koju je Meghan primila piše da se daje onima koji su ostvarili "značajan pozitivan utjecaj".

- Čovjek se pita na koji točno pozitivan utjecaj misle. - rekla je oštro - Ako nagrada treba pokazati njezine filantropske napore, postoje milijuni koji rade više od jednog sata tjedno u dobrotvorne svrhe, kao što je detaljno navedeno u njihovim nedavnim poreznim prijavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:55