GHETTO GASTRO

U njihovim jelima uživalo se i na Oscarima: ‘Hrana je oružje, a želimo postati bogataši kakvi trebaju svijetu‘

Kulinarski kolektiv Ghetto Gastro originalna je platforma koja spaja hranu, modu i aktivizam

Ghetto Gastro

 Instagram

Na najvećem afterpartyju dodjele Oscara u Hollywoodu tradicionalno kuha chef Wolfgang Puck, a ove godine pridružio mu se kulinarski kolektiv Ghetto Gastro, originalna platforma koja spaja hranu, modu i aktivizam.

"Svake godine tražimo način kako da budemo novi, svježi i zabavni. Guvernerov bal je događaj u kojem se sudaraju hrana, moda, kultura, kino i glazba. Kako bismo proslavili njihov sklad, nismo mogli smisliti boljeg partnera od Ghetto Gastra", rekao je Puck.

Fraza 'hrana je oružje' (food is a weapon) može se pronaći na desecima proizvoda koje potpisuje Ghetto Gastro. "Hrana je sistem osmišljen za opresiju, sistem koji ljude drži ispod njihove optimalne razine, hrani ih stvarima punima šećera i pesticida, procesuiranom hranom. Kad kažemo da se hrana koristi kao oružje opresije, mi je koristimo da se naoružamo kako bismo bili spremni za sve što nam život donese", rekao je Pierre Serrao, jedan od suvlasnika u intervjuu za Wired Magazine.

Ghetto Gastro je modni, dizajnerski i kulturni brend, koji vode četiri chefa poduzetnika porijeklom iz Bronxa. Pierre Serrao, Jon Gray, Lester Walker i Malcolm Livingston II žele promijeniti kulturu hrane, koristeći klasične tehnike za pristupačna, kulturno relevantna i promišljena jela. Ghetto Gastro se bori protiv nesigurnosti prehrambenog sistema i Bronx želi staviti na gastronomsku kartu svijeta.

"Velik dio našeg posla je otvaranje tema koje su određenim ljudima u određenim prostorima neugodne. Smatramo da je naša dužnost pomoći ljudima da se oduče od laži koje nam serviraju o hijerarhijama, vrijednostima i drugim oblicima mentalnog ugnjetavanja", objašnjavaju.

Sve je započeo Jon Gray 2012. godine, kojem je zbog financijske krize 2008. krahirala linija traperica koju je pokrenuo s prijateljima s njujorškog Fashion Instituta. Odlučio je poslovanje okrenuti hrani jer je shvatio da je to jedina stvar u kojoj zaista uživa i na koju troši sav novac. "Želio sam pronaći način da počnem živjeti od nje", rekao je.

Lester Walker, glavni chef i suosnivač Ghetto Gastra, učio je u elitnim kuhinjama Eleven Madison Parka i Per Sea, a pobijedio je u showu 'Chopped'. Glavni slastičar Ghetto Gastra Livingston II radio je u Nomi, Per Seu i WD-50 Wylieja Dufresnea. Pierre Serrao je studirao talijansku kuhinju i radio kao privatni chef Beckhamovih, Beyonce i Jay-Z-ja.

U rujnu 2020. Ghetto Gastro se udružio s Cruxom na nekoliko specijalnih linija kuhinjskih uređaja. Njihov prvi proizvod CruxGG TRNR aparat za vafle s dvostrukom rotacijom rasprodan je za manje od 72 sata. CruxGG linija potom je izašla s još pet proizvoda, fritezom s 11 funkcija, aparatom za pečenje kruha s 15 programa, ekstra pokretnim blenderom, digitalnim tosterom za zračno prženje, pećnicom i aparatom za kavu s crvenom pločom za zagrijavanje. Svi prihodi od prodaje uređaja doniraju se kampu Know Your Rights NFL zvijezde Colina Kaepernicka.

Prije četiri godine otvorili su prvi lokal Labyrinth 1.1 u velikom preuređenom skladištu u Mott Havenu u Bronxu. To je njihovo sjedište i mjesto gdje imaju sve - od laboratorija i probne kuhinje do kreativnog studija.

Ghetto Gastro želi kuhati za sve, iako su njihovi poznati klijenti Diddy, Martha Stewart, Nike, Microsoft, Apple...

Jedna od njihovih glavnih misija je da 'postanu bogataši kakvi trebaju svijetu', što znači da ne žele samo zarađivati nego i sami vraćati zajednici. A vraćaju ne samo materijalno, nego i novim jezikom, stavom i stilom rada. Sve što njihov brend dotakne je politično i podređeno napretku američke crnačke zajednice, a trenutno se čini da im je nebo granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:42