CELINE DION

U školi su je zbog prednjih zubi zvali vampirka. A danas joj se zbog izgleda svi klanjaju

 
 Getty images

Ime Celine Dion zauvijek će se vezati uz “My Heart Will Go On”, možda i najizvođeniju pjesmu na vjenčanjima i sprovodima svih vremena, ali ovu divu rodom iz Quebeca, više se ne može nazivati samo pjevačicom.

Kao velika zaljubljenica u modu i muza mnogih dizajnera, Céline je danas puno više ikona stila. Ona je žena koja, kako i sama priznaje, obožava modu i voli se njome poigrati. Tako se ljetos u Parizu pojavila bez hlača, obučena u bodi i blejzer iz najnovije Off-White kolekcije za proljeće/ljeto 2020.

Céline je na ulice donijela haute couture modu, onu ekstravagantnu, koju je teško zamisliti izvan modnih pista. No, moda za nju nije samo nošenje odjeće. Nakon 16 godina duge rezidencije u Caesars Palaceu u Las Vegasu, mnogi se slažu da je Céline promijenila lice tog grada i ekonomski ga uzdigla na noge. Sada ova najprodavanija pjevačica u povijesti s više od 220 milijuna prodanih albuma promovira svoje najnovije studijsko izdanje “Courage” pjevajući diljem svijeta, uz to ne propuštajući modne revije i gala evente na kojima njen ekscentričan modni ukus posebno dolazi do izražaja.

Getty images

Tisuću nagrada

U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, koju je započela sa 12 godina, dobila je preko 1096 raznih nagrada, među kojima je i pobjeda na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1988., kad je u Dublinu s pjesmom “Ne partez pas sans moi” predstavljala Švicarsku, a proglašena je i najboljom pjevačicom svijeta.

Imajući na umu Tota Cotugna i ABBA-u, koji su svojom slavom nadrasli okvire Eurovizije, Dion je zapravo posljednja velika zvijezda tog kova koja je dosegla svjetsku slavu. Nesumnjivo je sljedeći najveći trenutak u njenoj karijeri - “Titanic”.

Zahvaljujući njenoj izvedbi “My Heart Will Go On”, kompozitor James Horner i tekstopisac Will Jennings osvojili su Oscara i Zlatni globus za najbolju originalnu pjesmu, dok je Dion osvojila dvije nagrade Grammy za najbolju žensku pop vokalnu izvedbu i najvrćeniju pjesmu godine.

Zanimljivo je da se pjesma isprva nije svidjela ni redatelju Cameronu, niti samoj Dion, koja se nije htjela ponovno vezati uz filmsku industriju jer je samo par godina ranije snimila glavnu pjesmu soundtracka za Disneyjev animirani film “Ljepotica i zvijer”, koja je također osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Ipak, Dion je popustila kad se zaljubila u piano matricu, a predosjećajući da će singl biti hit, Céline je na suradnju od starta nagovarao njen menadžer René Angélil.

Céline je svog menadžera upoznala zahvaljujući majci i bratu koji su napisali i komponirali njenu prvu pjesmu “Ce n’était qu’un rêve” i poslali je Angélilu. “Želim biti zvijezda poput Michaela Jacksona”, bio je zahtjev koji je mlada Céline stavila ispred svog dvostruko starijeg menadžera. U narednim godinama, 80-ih, Angélil je od Dion napravio najveću zvijezdu frankofonih govornih područja.

Angélil je, pak, prolazio raspad svog, već drugog braka. Oboje su uzeli pauzu od nastupa i zajedno otišli u Las Vegas, gdje je Céline učila engleski jezik te išla na satove plesa i pjevanja. Po povratku Angélil je “izbjegavao s njom predugo provoditi vrijeme”, kako je napisala Céline u svojoj autobiografiji “My Story, My Dream” objavljenoj 2000. godine.

Za to vrijeme, ona je ispod jastuka držala Angélilovu fotografiju. “Prije nego što sam zaspala, gurnula sam je ispod jastuka, iz straha da će je naći moja majka koja je uvijek dijelila sobu sa mnom. Sve sam manje i manje mogla sakriti činjenicu da sam zaljubljena u Renea; imala sam sve simptome. (…) Bila sam zaljubljena u muškarca kojeg nisam smjela voljeti, koji nije htio da ga volim i koji me nije želio voljeti.”

Célineina majka, koja je s njom putovala sve do njene 19. godine, bila je iznimno oprezna. Thérèse Dion bila je pravi “momager” i ujedno majka 14 djece. Bili su siromašni, ali sretni, kako je rekla Celine. Kao beba, spavala je u ladici.

SIPA Press/Profimedia

Izravni prijenos

Majka je uvijek bila uz nju, tješila ju je kad su je u školi zvali “vampirka” zbog visoke i vitke građe te istaknutih prednjih zubi. Unatoč majčinom protivljenju, Angélil i Dion vjenčali su se 1994. godine, kad je njoj bilo 26, a njemu 52 godine. Vjenčanje je, kao i sama Céline, bilo ekstravagantno, a u izravnom prijenosu prenosila ga je kanadska televizija.

Početkom 2000-ih Dion se prvi put povukla sa scene u želji da uživa u privatnom životu. Istina je, pak, da je Angélil tada započeo svoju višegodišnju borbu s rakom, a Céline mu je bila podrška. I sama je u svibnju 2000. često bila u bolnici, no iz drugog razloga. U njujorškoj klinici za plodnost odlučila se na primjenu in vitro oplodnje, zbog višegodišnjih neuspjelih pokušaja začeća. I uspjelo je, u siječnju 2001. godine rođen René-Charles Angélil.

Nakon tri godine izbivanja sa scene, Dion je najavila show “A New Day...”, otvorivši vrata svojoj rezidenciji u Las Vegasu gdje je zaradila više od 460 milijuna dolara u samo tri godine.

Prema listi izvođača s najvećom zaradom Los Angeles Timesa iz 2010., Dion je cijelo desetljeće na vrhu te liste sa 747,9 milijuna američkih dolara ukupnog prihoda od 2000. do 2009. godine.

Te je godine ponovno postala majka, i to nakon šest in vitro oplodnji. Rodila je blizance, Eddyja i Nelsona. Uslijedilo je nekoliko godina obiteljske idile i poslovnog uspjeha, a onda ju je potresao nevjerojatan gubitak. U dva dana izgubila je supruga Renea Angélila i brata Daniela, a obojica su umrla od raka grla.

Céline se povukla iz javnosti i posvetila svojim sinovima. Kad bi je fotografi slučajno uhvatili, danima poslije pojavljivali bi se zabrinuti medijski napisi. Bila je na rubu anoreksije, umorna i ispijena.

Mlađi dečko

A onda, počekom 2019. spekuliralo se da joj je osmjeh na lice vratio 16 godina mlađi plesač i ilustrator Pepe Muñoz, s kojim se često pojavljivala na društvenim događanjima. Ubrzo je objasnila medijima da je u pitanju samo blisko prijateljstvo.

“Ustvari, on je gay”, rekla je za Entertainment Tonight, dodavši da zna da “nikada više neće naći drugu ljubav poput Renea”.

“Ja ne izlazim. Nisam još spremna za spojeve. Sretna sam što imam toliko puno ljudi u svojoj okolini koji mi vraćaju osmjeh na lice, ali nedostaju mi dodiri. Nedostaju mi zagrljaji. Nedostaju mi one geste koje čine dečko ili suprug”, rekla je 51-godišnja Céline za Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:20