UMA THURMAN

U ŽIVOTU JE IMALA BROJNE PRIVATNE DRAME Karizmatičnu Tarantinovu muzu suprug je prevario s dadiljom njihove dvoje djece

Uma Thurman glumi od svoje 16. godine, a tu lijepu, visoku i poprilično neobičnu plavušu najviše pamtimo po ulogama u filmovima Quentina Tarantina, kojem je godinama bila muza
Uma Thurman
 Getty images

Ona ima neku posebnu karizmu, neobična je i otkvačena i, dakako, sjajna glumica. Koliko je Uma Thurman (49) dobra, gledatelji su se mogli uvjeriti nedavno, kada je HTV prikazao Tarantinove uspješnice “Pakleni šund” te prvi dio trilogije “Kill Bill”. Prilike za uživanje u Uminoj glumi bit će još: u SF-u Johna Wooa “Paycheck” ove subote, 9. studenoga, ali i u drugom dijelu njezine potrage za Billom, u “Kill Bill 2”.

Neobična obitelj

Da je u karijeri odigrala samo dvije uloge, one Mije Wallace u “Paklenom šundu” i Mladenke u “Kill Billu”, ostala bi zapamćena kao fenomenalna glumica. Ti su likovi postali dio pop kulture, točka za bezbroj referenci u drugim filmovima, knjigama, a kako Tarantinovi uraci imaju svevremensku privlačnost, otkrivaju ih i nove generacije. A s njima i Umu Thurman.

Već prvi pogled na njezinu biografiju otkriva da je ta Amerikanka i privatno neobična žena. Rođena je u Bostonu, u obitelji intelektualaca širokih pogleda. Njezina majka Nena (ili Birgitte Caroline von Schlebrügge) bila je model, a otac Robert sveučilišni profesor i jedan od najpoznatijih proučavatelja budizma u SAD-u. Uma, čije ime potiče iz budističke mitologije, kao i imena njezina tri brata i polusestre, odrastala je u liberalnom i pomalo ekscentričnom okruženju, u domu u kojem je čest gost bio i Dalaj Lama.

Jednom je prilikom rekla da joj se, uz to što su je vršnjaci čudno gledali jer je njezina obitelj bila drugačija od standardnih američkih građanskih obitelji u okruženju, ponekad činilo da se i priroda urotila protiv nje. Visoka je 180 centimetara i vrlo rano nadvisila je sve kolege iz razreda.

Uvijek je imala i najveću obuću u razredu - njezina velika stopala (koja je Tarantino rado prikazivao u svojim filmovima), od puberteta su mogla stati u obuću broja 44, 45 i bila su sjajna tema za podbadanje. Prijateljica njezine majke jednom je prilikom sugerirala kako bi Uma trebala otići na rinoplastiku “da joj malo skrate nos”. Imala je tada 10 godina. Da stvari budu gore, obitelj se često selila pa je teško stjecala prijatelje.

ALBERTO PIZZOLI / AFP
US director Quentin Tarantino (L) and US actress Uma Thurman pose as they arrive for the screening of the film "Sils Maria" at the 67th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 23, 2014. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Sve je to ojačalo njezinu želju da bude netko drugi. Gluma je postala jedina njezina školska i izvanškolska aktivnost u kojoj je doslovno blistala.

Kada je imala 15 godina, preselila se u New York, zbog škole, zbog glume, ali i posla modela - visina, vitkost i pomalo neobična ljepota brzo su joj donijeli angažmane u modelingu. Uskoro su krenule i uloge. Standardno za početnicu, odradila je nekoliko slabijih holivudskih projekata, ali neke poslastice poput “Avantura baruna Münchhausena” u režiji Terryja Gilliama ili “Opasnih veza” Stephena Frearsa. Bilo je nemoguće ne primijetiti Umu Thurman - djevojku, mladu ženu koja je ponudila novu vrstu senzualnosti, nestandardne ljepote, istovremene nevinosti i mudrosti.

Središte pozornosti

Nakon početnih uspjeha, poput sjajne June u “Henryju i June”, filmu i životu Henryja Millera, inače prvom filmu koji je dobio zabranu prikazivanja za mlađe od 17 godina u SAD-u, karijera joj je zapela s “Bluesom kaubojki” (1993). Srećom, pojavio se Tarantino i “Pakleni šund”, i svijet filma se promijenio. Uma je za ulogu Mije Wallace nominirana za Oscara.

Od tada pa sve do današnjih dana Uma Thurman vrtjela se između nezavisnih, art filmova i velikih hitova. Bila je “Otrovna Ivy” u “Batmanu i Robinu “ (1997), Ema Peel u remakeu “Osvetnika” (1998), radila s Woodyjem Allenom... Za ulogu u TV-filmu “Hysterical Blindness” (2002) dobila je Zlatni globus.

U središte pozornosti vratila se opet 2003. godine, kada se ponovno udružila s Tarantinom i snimila prvi dio trilogije “Kill Bill” i kada je stekla status njegove muze. Iste je godine snimila i dosta uspješan “Paycheck”. Pozornost joj u tom trenutku nije baš najbolje odgovarala jer je u privatnom životu proživljavala dramu, razvod od Ethana Hawkea, za kojeg se bila udala 1998. godine i s njim dobila dvoje djece, kćer i sina. Brak se raspao zbog njegove afere s dadiljom njihove djece Ryan Shawhughes, s kojom se Hawke kasnije i oženio.

Osjećaj krivnje

Na poslovnom planu uspjeh je nastavila s još dva dijela “Kill Billa”, bila je sjajna i u “Bel Amiju” (2012) i u “Paklenoj kuhinji” (2015). Posljednjih nekoliko godina imala je uloge i na televiziji, u serijama “Varalice” i “Chambers”, a trenutno se priprema za snimanje SF-a “Tau Ceti” u kojem će imati glavnu ulogu uz Travisa Fimmela.

Osim braka s Ethanom Hawkeom, iza nje je i kratak brak s Garyjem Oldmanom, od 1990. do 1992. godine. Od 2007. do 2009., a zatim i od 2011. do 2014. bila je s francuskim poduzetnikom Arpadom Bussonom, s kojim ima kćer Lunu, rođenu 2012. godine. S Bussonom je 2017. godine vodila žestoku pravnu bitku oko skrbništva nad kćeri i dobila je - sud joj je dao isključivo skrbništvo.

Te 2017. godine, kada se počela rasplitati priča o seksualnom zlostavljanju i Harveyu Weinsteinu, Thurman je sugerirala kako i ona ima tu nešto reći. Napokon je otvorila dušu u veljači prošle godine, u velikom intervjuu za New York Times. Rekla je da je i ona bila jedna od Weinsteinovih žrtava i ispričala ono što ju je godinama mučilo.

Priznala je i da je imala vrlo podvojene osjećaje, da ju je godinama mučila krivnja. Činilo joj se, kako je rekla, da je njezin doprinos filmovima koje je Weinstein producirao (među ostalima i “Pakleni šund” i “Kill Bill”) pojačao njegov imidž osobe uz koju se druge glumice mogu osjećati sigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:16