SUSAN SCHNEIDER WILLIAMS

UDOVICA ROBINA WILLIAMSA PRVI PUT OPISALA NJEGOVE POSLJEDNJE TRENUTKE Gubio je svoj um i bio je toga svjestan. Otkrit ću vam i što mi je zadnje rekao

Udovica Robina Williamsa otkrila kako je izgledao kraj života tragično preminulog komičara
 Getty

Slavni glumac Robin Williams počinio je samoubojstvo 2014. nakon intenzivne borbe s groznim simptomima bolesti za koju nije ni znao da je ima, a njegova udovica Susan Schneider Williams opisala je sada u časopisu američke neurološke akademije tragične posljednje mjesece njegovog života.

Williams je bolovao od progresivne bolesti mozga, u medicini poznate pod nazivom demencija Lewyjevih tjelešaca (DLB), a to je utvrđeno tek tri mjeseca nakon njegove smrti kada je objavljen izvještaj mrtvozornika. Njegova udovica je zatim konzultirala četiri doktora, i sva četvorica su joj kazali da se radilo o jednoj od najgorih oblika te bolesti koje su ikada vidjeli.

Nakon mrtvozornikovog izvještaja liječnik je bio u mogućnosti utvrditi da je u Williamsovoj amigdali bila velika koncentracija Lewyjevih tjelešaca. "To je vjerojatno prouzročilo akutnu paranoju i emotivne reakcije neprirođene njegovom karakteru. Koliko želim da je mogao znati zašto se muči, i da uzrok nije slabost njegovog srca, duha ili karaktera", napisala je Susan Schneider Williams.

U svom eseju opisala je muke koje je Williams prolazio boreći se sa simptomima svoje bolesti, uključujući nesanicu, drhtavice, anksioznost, probavne probleme, značajan gubitak pamćenja i paranoju. "Robin je gubio svoj um i bio je toga svjestan. Možete li zamisliti bol koju je osjećao dok je doživljavao kako se raspada? I to ne od nečega čemu bi znao ime ili razumio o čemu se radi. Niti on, niti bilo tko drugi nije to mogao zaustaviti - nikakva količina inteligencije ili ljubavi nije to mogla zaustaviti".

Williamsu je kasnije tijekom borbe s bolešću dijagnosticirana Parkinsonova bolest, ali to nije dalo odgovor na sve muke s kojima se borio. Slavni glumac ('Društvo mrtvih pjesnika, 'Good morning, Vietnam') nikada nije rekao svojoj supruzi da doživljava halucinacije, što je ključni simptom LBD-a. Nakon njegove smrti liječnik je kasnije rekao udovici da je najvjerojatnije patio od halucinacija, ali to nije nikome otkrio.

U svom eseju Susan Schneider Williams prisjetila se zadnjeg dana kojeg je provela sa suprugom. "U subotu smo radili sve što inače volimo raditi, sve do večeri, i bilo je savršeno, kao da smo bili na jednom dugačkom spoju. Do kraja nedjelje osjećala sam da mu ide na bolje. Kada smo pošli spavati, na naš uobičajeni način suprug mi je rekao 'Laku noć, moja ljubavi' i čekao je moj uobičajeni odgovor 'Laku noć, ljubavi'. Njegove riječi i dalje odzvanjaju mojim srcem. U ponedjeljak, 11. kolovoza, Robina više nije bilo."

Robin Williams pronađen je mrtav u kolovozu 2014. u spavaćoj sobi svog doma u Tiburtonu, u sjevernoj Kaliforniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:27