NOVA TITULA: CISO

Uhljebio se u Silicijskoj dolini i sada inzistira da ga se ne oslovljava s ‘prinče‘ ili ‘šefe‘

Prvi posao pricu Harryju donijet će zaradu od oko 17 milijna kuna godišnje, a u prijateljskoj atmosferi svi se oslovljavaju samo imenom
Princ Harry
 Steve Parsons

Princu Harryju (36) dosta je svega što ima veze s Dvorom.

Pa tako i titula, navodi Daily Star.

Naime, vojvoda od Sussexa odbacio je naslov "njegovo kraljevsko visočanstvo" kada se službeno izolirao od kraljevske obitelji, a sada mu je mrska i titula princa. Štoviše, inzistira da ga kolege na poslu ne oslovljavaju s "prinče". A nitko mu neće morati govoriti ni "šefe", jer na novom radnom mjestu nema svoj tim, odnosno ljude koji su mu podređeni.

Ni više ni manje, Harry je sa zavoda za zapošljavanje odmah došao na direktorsku poziciju, a njegovo radno mjesto je "chief impact officer" (CISO), što je u firmama liderska pozicija. Njegov nadređeni je CEO, a zadatak CISO-a je da osmišlja strategije poslovanja i menadžmenta.

Kao što se već ranije pisalo, Harry radi u Silicijskoj dolini, u firmi koja je napravila aplikaciju BetterUp, osmišljenu za zaposlenike tvrtki. Koriste je giganti poput Facebooka, a vrijedi 1,25 milijardi funti. Radi se o klasičnoj američkoj spiki: aplikacija "spaja coaching, AI tehnologiju i stručnjake bihevioralne znanosti kako bi povećala individualnu otpornost, prilagodljivost i učnikovitost". Drugim riječima, aplikacija će vam davati savjete za bolji život i u vama buditi strast kako biste na radnome mjestu bili što produktivniji.

image
Sjedište Harryjeve nove tvrtke BetterUP na adresi 1200 Folsom St. u San Francsicu koje je zatvoreno zbog pandemije
Susana Mendoza

Alexi Robichaux, CEO ove kompanije i Harryjev nadređeni, nije otkrio kolika je Harryjeva plaća niti tjedna satnica. Iako su stručnjaci upućeni u ovaj biznis zaključili da bi Harryju prvi posao mogao donijeti plaću do 2 milijuna funti godišnje (oko 17.5 milijuna kuna).

No Robichaux je BBC-u ipak ispričao neke detalje.

"Harry je na ovoj poziciji već nekoliko mjeseci i jako smo uzbuđeni što tu vijest sada dijelimo i sa svijetom. Svi smo ovdje partneri, tako da on voli da ga se na radnome mjestu zove samo Harry, pa mi to tako i činimo", izjavio je Robichaux.

Kako tumači Wall Street Journal, pozicija "chief impact officera" je relativno rijetka u svijetu korporacija, odnosno više je specifična za neprofitne organizacije. Daje se naslutiti da je ova pozicija, dakle, izmišljena samo za Harryja (u hrvatskoj stručnoj poslovnoj terminologiji za takva se izmišljena radna mjesta ponekad koristi riječ "uhljeb").

Novi posao se Harryju neće previše razlikovati od onoga što je činio dok su ga još oslovljavali s "prinče": njegov je zadatak da sudjeluje u humanitarnim projektima firme te u javnosti progovara o temama vezanim uz mentalno zdravlje. Samo što to sada ne čini kao predstavnik Monarhije, nego BetterUpa.

image
Vjenčanje prica Harryja i Meghan Markle
George Rogers/Sipa Press/Profimedia

Podsjetimo, princ Harry je nedavno skupa sa svojom suprugom Meghan Markle dao veliki televizijski intervju voditeljici Oprah Winfrey. Objasnili su joj razloge zbog kojih su otišli iz kraljičinog krila, a jedan od njih bio je rasizam pojedinih članova kraljevske obitelji.

Da će princ Harry biti crna ovca monarhije bilo je jasno još prije desetak godina, kada je harao po Jadranu, beljio se Hvaranima, a koju kratku popio i s fotoreporterom Cropixa Damjanom Tadićem.

U vrijeme tih razuzdanih tuluma Harry je zapravo tražio odušak od strogog vojnog režima. Nakon što je 2003. godine diplomirao na Eton Collegeu, uzeo si je slobodnu godinu koju je proveo u Australiji i južnoj Africi, pa potom upisao prestižnu vojnu akademiju Sandhurst, koju su pohađali brojni plemići, uključujući princa Michaela od Kenta i Harryjevo brata princa Williama.

Po kraju akademije, 2006. se pridružio britanskoj vojsci te u dva navrata bio na misijama u Afganistanu.

Svo vrijeme koje je bio u vojsci radio je na raznim humanitarnim projektima. Bio je suosnivač projekta Sentebale, koji je skupljao novac za siromašnu djecu u afričkoj državi Lesoto.

Iz vojske je otišao 2015. godine, ali je nastavio raditi u tome sektoru. Godinu prije osnovao je inicijativu Invictus Games, događaj za vojne veterane (od kojih su brojni ozlijeđeni ili invalidi) koji sudjeluju u devet sportova, među kojima su košarka u kolicima, sjedeća odbojka i veslanje u zatvorenom.

image
Sjedište Harryjeve nove tvrtke BetterUP
Susana Mendoza

Kroz to se Harry zalagao za psihološku i fizičku rehabilitaciju vojnika.

Često je u javnosti govorio o temama vezanim za mentalno zdravlje, a sudjelovao je i u osnivanju organizacije "Heads Together", kojoj je upravo to tema. To se dogodilo u periodu od 2016. do 2017., kada je Harry bio "zaposlenik" kraljevske obitelji. U njihovo je ime pohađao humanitarna događanja i druge ceremonije.

Od 2018. do 2020. Harry je skupa sa suprugom Meghan odradio tri velike turneje, također u ime kraljevske obitelji. Obišli su Australiju, Fiji, Novi Zeland, Maroko, Afriku.

Mjesec dana po povratku s turneje su se preselili u Kanadu i obznanili da žele početi novi samostalni život.

Osnovali su neprofitnu organizaciju Archewell, koju su nazvali po svojem prvorođencu Archieju.

Isto ime nosi i njihova produkcijska firma, preko koje su sklopili dogovor za stvaranje filmova i serija s Netflixom.

U prosincu prošle godine lansirali su i podcast Archewell Audio na Spotifyju. Do sada su izbacili samo jednu epizodu, blagdanski specijal u kojem su gostovali James Corden i sir Elton John.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 22:17