HIT SERIJA

Ukrajinci bijesni na HBO: ‘Zašto ste izabrali tog Srbina? Podržava genocid, znate li što mu je dao Putin!?‘

Tvrde da je glumac u više navrata izrazio potporu i divljenje Rusiji, a prihvatio je i medalju od Vladimira Putina

Miloš Biković na premijeri filma ‘Južni Vetar 2: Ubrzanje‘ u Zagrebu 2021.

 Ronald Gorsic/CROPIX

HBO-ova hit TV serija "Bijeli lotos" za svoju treću sezonu angažirala je srpskog glumca Miloša Bikovića (36), zbog čega je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži X prozvalo spomenutu američku televizijsku mrežu.

- Je li u redu surađivati s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo - objavilo je ministarstvo u srijedu.

Ukrajincima Biković nije nimalo drag jer je, kažu, usred agresije na njihovu zemlju u više navrata izrazio potporu i divljenje Rusiji, a prihvatio je i medalju od Vladimira Putina. Naime, ruski predsjednik srpskom glumcu 2018. godine uručio je "Medalju Puškina", rusku državnu nagradu za promicanje ruske kulture.

Godinu dana kasnije Ukrajina mu je zabranila ulazak u zemlju zbog nacionalne sigurnosti.

Miloš, inače junak srpske filmske franšize "Južni vetar" i TV serije "Senke nad Balkanom", u kojoj igra Josipa Broza Tita, svojedobno je na X-u objavio i anketu prema kojoj je povjerenje u Putina veće nego u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, piše TMZ.

Biković je glumio u nizu ruskih filmova, uključujući i "Sunčanicu" iz 2014., dramu za koju je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da je snimana na Krimu, poluotoku koji je Rusija Ukrajini oduzela baš te iste godine.

- Ne bih rekao da se Putin jednoga jutra probudio i odlučio ubijati ukrajinsku djecu... Mi smo bili žrtve, ali u svijetu smo predstavljani kao agresori. To je to licemjerje ovoga svijeta... Želio bih da nema ratova, koliko god to naivno bilo. Imao sam tri godine kad je izbio rat u mojoj zemlji. Imao sam pet godina kad je izbio još jedan rat. Imao sam 11 godina kad su nas bombardirali. Znam koliko je rat užasan - ovako je Beograđanin Miloš govorio u ožujku 2022.

Inače, glumac od veljače 2021. ima i rusko državljanstvo.

image

Miloš Biković

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:58