ZAMJENA

Umjesto Elizabete II. kraljičin govor u parlamentu pročitao princ Charles

U ime kraljice je pročitao govor najavljujući program i smjernice politika vlade na otvaranja sjednice parlamenta.

Princ Charles čita kraljičin govor pored njezine krune tijekom jednogodišnjeg zasjedanja parlamenta

 Alastair Grant/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Princ Charles u utorak je umjesto svoje majke Elizabete II. nazočio službenom otvaranju jednogodišnjeg zasjedanja parlamenta te pročitao tradicionalni kraljičin govor, nakon što je kraljica na savjet liječnika odlučila propustiti tu ceremoniju.

Daily Mail znak tranzicije za britansku monarhiju naziva "povijesnim trenutkom" do kojeg dolazi uslijed zdravstvenih problema dugovječne kraljice.

image
Richard Pohle/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia
image
Hannah Mckay/Afp/Profimedia

Princ Charles je stigao u Westminster u trenutku kada se orila himna "Bože spasi kraljicu".

Prijestolonasljednik, 73-godišnji Charles, u uniformi s ordenjem, potom je u ime kraljice pročitao govor najavljujući program i smjernice politika vlade na otvaranja sjednice parlamenta.

Državno otvaranje parlamenta je raskošan događaj koji se odvija uz veliku pompu. Tradicionalno, monarh stiže u parlament u državnoj kočiji, uz pratnju konjanika u svečanim uniformama, dok se Carska državna kruna i ostali kraljevski amblemi prevoze u zasebnoj kočiji koja se nalazi ispred državne kočije.

image
Stephen Lock/cpna Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Po dolasku, Charles je sjeo na prijestolje određeno za supružnika ili pratnju i simbolički je manje od prijestolja za monarha. S njegove strane su se nalazili njegova supruga, 74-godišnja Camilla, i stariji sin i princ, 39-godišnji William, koji je prvi puta nazočio toj svečanosti.

Kruna je bila postavljena na poseban jastučić.

image
Stephen Lock/cpna Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kraljica Elizabeta je do sada samo dva puta u 70 godina propustila državno otvaranje parlamenta, kada je bila trudna s princom Andrewom 1959. i princom Edvardom 1963.

Ovo je prvi puta da je princ od Walesa, koji kraljicu već više godina predstavlja u inozemstvu i preuzima sve značajniju ulogu, zamijenio kraljicu.

image
Dan Kitwood/Avalon/Profimedia

Daily Mail je napisao da kraljica "i dalje uistinu drži uzde u svojim rukama", ali pritom ističe: "No, nemojte se varati. Ovo je uistinu povijesni trenutak za krunu".

U tradicionalnom Kraljičinom govoru, koji piše vlada, premijer Boris Johnson je poručio da će njegova konzervativna vlada "ispuniti obećanja" data uoči općih izbora 2019.

"Vlada Njezinog visočanstva će potaknuti gospodarski rast kako bi se poboljšao životni standard i financirat će održive investicije u javne usluge. Sve će to biti popraćeno odgovornim pristupom javnim financijama i smanjenjem duga, dok će se istovremeno reformirati i smanjiti porezi", rekao je Charles izgovarajući tekst.

U kraljičinom govoru je navedeno 38 prijedloga zakona kojima će se, između ostalog, poznati londonski financijski distrikt učiniti poželjnijim za globalne ulagače nakon što je zemlja napustila EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 15:26