VAŽNA FIGURA

Umrla je Nichelle Nichols, poznata Uhura iz ‘Zvjezdanih staza‘: Bila je glumica koja je probijala barijere na televiziji

Nichols je pomogla u razbijanju barijera u NASA-i te filmskoj industriji generalno

Nichelle Nichols

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Glumica Nichelle Nichols, najpoznatija po ulozi poručnice Uhure u znanstveno fantastičnoj seriji ‘Zvjezdane staze‘ iz 1960-ih kojom je pomogla razbijanju barijera za afroameričke glumce i redefiniranju njihovih uloga, umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u nedjelju njezina obitelj.

Nichols, čiji su obožavatelji bili Martin Luther King Jr., jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva, i mladi Barack Obama, "umrla je prirodnom smrću" u subotu navečer, napisao je njezin sin, Kyle Johnson, na Facebooku.

image

Nichelle Nichols 2017. godine

Oconnor/aff-usa.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

"Njezino svjetlo, međutim, kao i drevne galaksije koje se sada vide po prvi put, ostat će nama i budućim generacijama da uživamo, učimo i crpimo inspiraciju", napisao je Johnson.

Serija, koja je postala fenomen pop kulture, razbila je stereotipe uobičajene na američkoj televiziji zbog Afroamerikanaca i drugih pripadnika manjina u istaknutim ulogama u seriji.

Ona i glumac u ‘Zvjezdanim stazama‘ William Shatner razbili su 1968. kulturnu barijeru prvim prizorom međurasnog poljupca na američkim televizijama.

image
Paramount Television/Afp/Profimedia

Planirala je napustiti "Zvjezdane staze" nakon jedne sezone, ali King, vođa pokreta za prava Afroamerikanaca iz 1960-ih, uvjerio ju je da ostane jer je bilo revolucionarno imati Afroamerikanku u važnoj ulozi u gledanoj seriji.

Nichols je također pomogla u razbijanju barijera u NASA-i, čiji su vođe bili ljubitelji Zvjezdanih staza.

Nakon što je kritizirala svemirsku agenciju jer nije odabrala kvalificirane žene i manjine za astronaute, NASA je angažirala Nichols u 1970-ima da im pomogne u regrutiranju.

image

Nichelle Nichols 1968. godine

Paramount Television/Afp/Profimedia

Njezino je djelovanje doprinijelo zapošljavanju prve astronautkinje Sally Ride, prve Afroamerikanke astronautkinje Mae Jemison i prvog Afroamerikanca na čelu NASA-e Charliea Boldena.

Nichols je "mnogima bila simbol onoga što se može postići" i "nadahnula je generacije da posegnu za zvijezdama", objavila je NASA na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:17