IZNENAĐENJE

Usred ruske invazije na Ukrajinu u prvom redu na press konferenciji u Kijevu pojavio se - Sean Penn

Predsjednik Zelenskij kaže kako Penn ‘pokazuje hrabrost koja je nedostajala mnogim drugima, posebice nekim zapadnim političarima‘

Sean Penn tijekom posjeta Ukrajini 2021. godine

 Handout/AFP

Glumac Sean Penn stigao je u Ukrajinu gdje snima dokumentarac o ruskoj invaziji, piše Variety.

Ovaj Oscarom nagrađeni glumac i dugogodišnji humanitarni aktivistist pojavio se u četvrtak na konferenciji za novinare u predsjedničkom uredu u Kijevu, gdje je slušao vladine dužnosnike koji su govorili o krizi koju mnogi svjetski čelnici nazivaju najgorim sukobom u Europi od 1945. godine.

Penn je prethodno posjetio Ukrajinu u studenom 2021. radi istraživanja za film. Njegove posjete ukrajinskoj vojsci dokumentirala je njihova služba za odnose s javnošću, koja je tada objavila fotografije susreta na društvenim mrežama.

Penn je stigao u Kijev ranije ovog tjedna i sastao se s potpredsjednicom vlade Irinom Vereščuk, kao i lokalnim novinarima i pripadnicima vojske.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je priopćenje u kojem se zahvaljuje glumcu i redatelju, koji je 'posebno došao u Kijev kako bi snimio sve što se trenutno događa u Ukrajini i kako bi svijetu ispričao istinu o ruskoj invaziji na našu zemlju'.

'Sean Penn je među onima koji danas podržavaju Ukrajinu u samoj Ukrajini. Naša zemlja mu je zahvalna na takvom iskazu hrabrosti i poštenja', stoji u priopćenju.

Također se navodi da Penn 'pokazuje hrabrost koja je nedostajala mnogim drugima, posebice nekim zapadnim političarima. Što više takvih ljudi – istinskih prijatelja Ukrajine, koji podržavaju borbu za slobodu – brže ćemo zaustaviti ovu gnjusnu invaziju Rusije'.

Ovo nije prvi put da je Penn stigao u središte neke krize. 61-godišnji glumac režirao je 2020. dokumentarni film 'Citizen Penn', o procesu osnivanja svoje neprofitne organizacije Community Organized Relief Effort, ili Core, nakon razornih potresa na Haitiju 2010. godine. Core je također pomogao u raspoređivanju timova za testiranje na Covid-19 i cijepljenje tijekom pandemije.

U siječnju 2016. godine Penn je u Rolling Stoneu objavio ekskluzivni – i vrlo kontroverzan – intervju s meksičkim kraljem droge Joaquínom 'El Chapom' Guzmánom. Smatra se da je Pennovo tajno putovanje u posjet vođi kartela Sinaloa, koji je pobjegao iz zatvora 2015. godine, pridonijelo njegovom kasnijem uhićenju od strane meksičkih vlasti, iako je sam Penn to uvijek opovrgavao.

image

Sean Penn tijekom posjeta Ukrajini 2021. godine

Handout/AFP
image

Sean Penn tijekom posjeta Ukrajini 2021. godine

Handout/AFP
image

Sean Penn tijekom posjeta Ukrajini 2021. godine

Handout/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 19:35