NAJAVIO KONCERT

Uz njegove hitove generacije su plakale, radovale se, ‘razbijale čaše‘, lomile dušu: Haris Džinović stiže u Dubrovnik

Umjetnik, pjevač, instrumentalist, kompozitor, kralj narodne glazbe i sevdalinki, jednom riječju - legenda

Haris Džinović

 Press/

Krenulo je ono doba godine kada svaki dan izgleda kao slavlje! Slavi se kraj godine, zimske radosti, slavi se čarolija Božića i Nove godine, slave se ples, prijatelji, glazba, mi sami... A Dubrovčani će 9. prosinca moći slaviti uz velikog Harisa Džinovića, koji će nastupiti u Culture Clubu Revelin.

Dio je to Revelin Winter Magica, odnosno klupskih večeri koje se održavaju do kraja 2022. godine, a nudi koncerte, clubbing večeri, nastupe regionalnih zvijezda, ples i smijeh.

Umjetnik, pjevač, instrumentalist, kompozitor, kralj narodne glazbe i sevdalinki, jednom riječju - legenda! Haris Džinović možda je najšarolikija osobnost glazbenog svijeta. Jedno od značenja njegovog imena, Haris, jest ‘lav‘, i baš ta riječ možda najbolje opisuje njegov glazbeni, ali i životni put.

Glazbom se kreće baviti odmalena, kada kreće s učenjem klavira ali i gitare, da bi uz gitaru, kao dijete, osnovao svoj prvi bend i to - rock bend. Bend mladih rockera brzo se raspada, a Harisa put vodi u svijet nogometa. Postaje perspektivan mladi igrač sarajevskog Željezničara, ali spletom okolnosti i vlastitih želja, nogomet ostavlja po strani, no zadržava ono najbitnije - tijelo i duh sportaša. Kažu da dan danas taj duh u njemu živi i da baš zbog nogometa, ali i svoje životne filozofije, ima snage satima i satima pjevati na svojim koncertima.

Njegov profesionalni glazbeni put je krenuo sa sevdalinkama, nastavio se kroz evergeen uspješnice, a nakon što je pogledao film ‘Cigani lete u nebo‘, nježne zvukove starih melodije zamijenio je temperamentnim romskim ritmovima. Taj period je obilježio u bendu SAR E ROMA uz čuvenu braću Pavlović, s kojima je obišao skoro cijeli svijet.

Nakon toga, godine 1989. izdaje svoj prvi solistički album na kojem se nalaze današnji evergreen hitovi poput ‘Ostariću, neću znati‘, ‘I tebe sam sit kafano‘, ‘Rano je za tugu‘ i druge, koje mu donosi nezapamćeni uspjeh. Ostalo je, kaže se, povijest...

Pjeva na nekoliko jezika, svira čak pet instrumenata, a iza sebe ostavlja gomilu hitova i ogromnu glazbenu baštinu. Broj prodanih ploča mjeri se u milijunima, broj zemalja u kojima je nastupao u stotinama, koncerata u tisućama...Ne postoje velike dvorane u kojima Haris Džinović nije nastupao.

Njegove pjesme su pjesme uz koje su generacije plakale, radovale se, ‘razbijale čaše‘, lomile dušu... Uz njegove pjesme, poput ‘Muštuluk‘, ‘Pariške kapije‘, ‘Sjećaš li se ove noći‘, ‘I tebe sam sit kafano‘, Ostariću, neću znati‘... generacije su se budile, ljubile, sanjale, i to već dugi niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:32