SPAŠEN GLAS

Val Kilmer: ‘Molio sam producente da mi opet daju ulogu u Top Gunu. Nisam preponosan da molim‘

Glumcu koji teško govori zbog traheotomije vraćen je glas uz pomoć umjetne inteligencije

Val Kilmer

 Profimedia

Val Kilmer (62), jedna od zvijezda filma "Top Gun: Maverick", koji uskoro stiže u svjetska kina, otkrio je da je molio producente tog nastavka megahita iz 1986. godine, da mu daju priliku da ponovno igra poručnika Toma Icemana Kazanskog.

A kako je, nakon dijagnoze raka grla 2014. godine imao traheotomiju i ostao bez glasa, on je rekonstruiran uz pomoć umjetne inteligencije.

Kilmer je priznao kako se često događa da ga ljudi teško razumiju, no on je još uvijek ista osoba kao prije bolesti.

To možda i nije baš točna konstatacija jer je posljednjih godina, i prije teške dijagnoze, bio na svojevrsnoj crnoj listi glumaca s kojima je jako teško raditi. Taj stari Kilmer vjerojatno ne bi molio za ulogu.

image

Val Kilmer u filmu Top Gun: Maverick

Zbog sve rjeđih angažmana glumac je imao financijske probleme. Kada se 2014. godine probudio u lokvi krvi koju je iskašljao tijekom noći utvrđeno je da mu probleme pri gutanju izaziva tumor u grlu, da ima rak. Njegova bivša djevojka Cher podmirila je njegove bolničke račune.

Kada se počeo pripremati nastavak Top Guna, odlučio je obratiti se šefovima i moliti za ulogu.

- Tom (Cruise) je bio Maverick, a Maverickov glavni suparnik bio je Iceman. Njih dvojica su išli zajedno, kao sol i papar - rekao je - I nije važno što me oni sami nisu kontaktirali. Ja sam to učinio. Znate kako The Temptations pjevaju u onoj staroj pjesmi "Nisam preponosan da molim".

image


Val Kilmer i Tom Cruise, Iceman i Maverick u Top Gunu

Paramount Pictures/Don Simpson/Afp/Profimedia/Paramount Pictures/Don Simpson/Afp/Profimedia

Kilmer je u svojoj autobiografiji 'Ja sam tvoj Huckleberry' opisao svoje nagore dane u životu nakon hitnog operativnog zahvata. Cher ne samo da je platila liječenje nego mu je osigurala najbolje stručnjake i terapije. Također, nakon dva mjeseca kemoterapije i zračenja preselio se u kuću za goste na imanju pjevačice u Malibuu.

- Nakon liječenja oduzet mi je glas - rekao je Kilmer.

Nekad veliki zavodnik koji je bio u vezi i s Cindy Crawford, Angelinom Jolie i Michelle Pfeiffer, na vrhuncu karijere bio je 1980-ih. Val, čija je karijera trajala gotovo četiri desetljeća, glumio je u mega hitovima kao što su 'Willow', 'The Doors', 'Tombstone' i 'Batman Forever'. Za njegov uspjeh je velikim djelom zaslužan i Top Gun. On će kasnije reći da je mislio da je scenarij filma 'blesav' te je bio prisiljen prihvatiti 'glupu' ulogu jer je bio pod ugovorom s Paramount Pictures.

image

Val Kilmer u filmu Top Gun

Paramount Pictures/Don Simpson/Afp/Profimedia/Paramount Pictures/Don Simpson/Afp/Profimedia

Stvari se promijene, pa mu eto, nije bilo teško moliti producente da u scenarij nastavka Top Guna ipak ubace Icemana te da on ponovi "glupu" ulogu.

Za stvaranje njegova tj. Icemanova glasa u filmu zaslužna je britanska tvrtka Sonantic koja inače surađuje s proizvođačima kompjutorskih igara. Njihovi su stručnjaci uz pomoć umjetne inteligencije kombinirali glasovne snimke iz cijele 40 godina duge Kilmerove karijere. Tvrtka je stvorila više od 40 različitih modela i odabrala na kraju onaj "najbolji, najkvalitetniji i najkarakterističniji" za glumca.

- Zahvalan sam cijelom timu u Sonanticu koji je maestralno obnovio moj glas kako nikada nisam mogao ni zamisliti. Kao ljudskim bićima, sposobnost komuniciranja nam je presudna. Posljedice raka grla otežale su moju komunikaciju s drugima. Prilika da ispričam svoju priču, glasom koji se čini autentičnim i poznatim, izniman je dar - rekao je Kilmer.

I u tvrtki koja mu je vratila glas zadovoljni su rezultatom koji će gledatelji uskoro moći vidjeti u kinima.

- Glasovni model može se koristiti kao personalizirana zamjena za robotske uređaje za generiranje govora i pomoći u komunikaciji u svakodnevnom životu - rekli su za britanske medije, no nisu željeli otkriti rade li s još nekim na usavršavanju svog generatora glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 23:52