TRAŽI POMOĆ

Van Morrison antikorona mjere nazvao pseudoznanošću, fanovi ga umalo poslali na kopanje krumpira

Na njegovoj Facebook stranici obožavateljI su se mahom usprotivili ovakvim tvrdnjama te mu poručili da je ‘to ludost‘
Van Morrison
 Carsten Bundgaard/AFP

Poznati glazbenik Van Morrison usprotivio se navodnoj, kako je rekao, 'pseudoznanosti' koja se vrti oko koronavirusa te namjerava okupiti kolege glazbenike u kampanji čiji je cilj povratak uobičajenih glazbenih koncerata uživo s publikom u punom kapacitetu, piše Guardian.

74-godišnji glazbenik iz Sjeverne Irske pokrenuo je na svojoj web stranici kampanju za 'spas glazbe uživo' te kaže kako nastupi na kojima se poštuje društveno distanciranje nisu ekonomski isplativi.

- Pozivam svoje kolege pjevače, glazbenike, tekstopisce, producente, promotore i druge iz glazbene industrije da se bore sa mnom. Istupite, usprotivite se, borite se protiv pseudoznanosti i progovorite, rekao je Van Morrison.

Morrison bi sljedeći mjesec trebao održati nekoliko 'društveno distanciranih' nastupa, no, kako je rekao, to ne znači da se slaže s mjerama za ograničavanje širenja virusa koji je u svijetu dosad odnio već više od 800.000 života. - Ovo nije znak poštivanja ili prihvaćanja trenutne situacije, ovo činim da se moj bend pokrene i izađe iz problema. Ovo također nije način da se ide naprijed. Moramo svirati pred punim dvoranama, kazao je Morrison.

Autor uspješnice 'Brown Eyed Girl' rekao je kako mu se čini da je autor mjuzikala Andrew Lloyd Webber, uz njega samog, još jedina osoba iz svijeta glazbe koja se pokušava pokrenuti.

Morrison je 2016. proglašen vitezom, osvojio je nekoliko Grammyja i ima ogromnu bazu poklonika koji ga prate kroz više od 50 godina dugu karijeru u kojoj je miješao blues, rock, jazz, soul i druge utjecaje, a najpoznatiji je po svojim albumima Moondance i Astral Weeks.

Irski glazbeni magazin Hot Press organizirao je niz nastupa glazbenih zvijezda poput Sinead O’Connor, Andree Corr, Imelde May, Hoziera i Garyja Lightbodyja iz Snow Patrola kako bi obilježili Morrisonov 75. rođendan 31. kolovoza ove godine.

Dosad nijedan prominentni umjetnik ili glazbenik nije javno pozvao na ukidanje restrikcija vezanih uz koncerte, sve dok to ovog petka nije učinio Morrison. Administratori njegove web stranice nisu reagirali na upite novinara, a za medije nije želio govoriti niti Morrisonov menadžer.

Na njegovoj Facebook stranici Morrisonovi obožavatelji mahom su se usprotivili ovakvim tvrdnjama te mu poručili da je 'to ludost' te da je 'znanost stvarna'.

- Volimo te, Morrisone, ali nazvati mjere za suzbijanje pandemije 'pseudoznanošću' je vjerojatno najgluplja i svakako najopasnija ideja na koju si ikada stavio svoje ime, kazao mu je jedan obožavatelj.

Morrison je prošli mjesec izrazio svoju zabrinutost o utjecaju koji pandemija ima na glazbenu industriju te se pridružio popisu od 150 glazbenika koji zahtijevaju od vlade Sjeverne Irske da hitno glazbenicima finacijski pomogne. Glazbenici su i u drugim zemljama zatražili pomoć kako bi se ublažio silan udarac koji je ova grana umjetnosti pretrpjela jer su od ožujka otkazani svi koncerti i festivali. U Hrvatskoj su se, doduše, suočili s kritikama i pozivima da odu kopati krumpir.

Sve dosada, najprominentniji irski glazbenik koji se usprotivio mjerama za suzbijanje koronavirusa bio je Jim Corr iz grupe The Corrs. On se pridružio stotinama ljudi koji su prošle subote u Dublinu prosvjedovali protiv zatvaranja i obaveznog nošenja maski.

Corr je ušao i u prilično žustru prepirku na Twitteru s kolegama iz dua Jedward koji su ga proglasili 'covidiotom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:18