PROSVJED

Van Morrison priprema tri pjesme protiv lockdowna: ‘Rođeni smo da bismo bili slobodni‘

Glazbenik priprema tri pjesme u kojima kritizira karantenu uvedenu na vrhuncu pandemije koronavirusa i naziva je smrću slobode
Van Morrison
 Thomas Samson/AFP

Sjevernoirski glazbenik Van Morrison priprema tri pjesme u kojima kritizira karantenu uvedenu na vrhuncu pandemije koronavirusa i naziva je smrću slobode, objavio je glazbenik u petak na svojoj internetskoj stranici, a prenosi France Presse.

Autor pjesama kao što su „Gloria” i „Brown-eyed girl”, sada već 75-godišnjak, optužuje znanstvenike da su „izmislili čudne” razloge kako bi opravdali „porobljavanje” ljudi, po izvacima iz pjesama koje su prenijeli britanski mediji.

U jednoj ističe da „novo normalno nije normalno” i da „smo rođeni da bismo bili slobodni”.

U pjesmi „No more lockdown", pjeva „vlada više ne smije kršiti granice”, „dosta je bilo fašističkih tirana koji remete naš mir”.

Tri pjesme trebale bi biti objavljene s dva tjedna razmaka, a prva je najavljena za 25. rujna.

„Ne želim ljudima govoriti što trebaju činiti ili misliti, vlada to već rado čini”, objašnjava Van Morrison u izjavi objavljenoj na svojoj internetskoj stranici. „To je pitanje slobode izbora, vjerujem da bi ljudi trebali imati pravo samostalno misliti”.

Van Morrison je potkraj kolovoza izazvao kontroverzu kritizirajući „pseudoznanost” koja po njegovu mišljenju okružuje novi koronavirus te se zauzeo za nastupe uživo. Tu izjavu je u međuvremenu povukao sa svoje stranice.

Ponovio je poziv da se koncertne dvorane otvore punim kapacitetom.

Britanski ministar zdravlja Matt Hancock rekao je u petak da bi ponovno uvođenje stroge karantene u cijeloj zemlji bila „posljednja linija obrane” te da je vlada sklonija lokalnim karantenama.

Ujedinjeno Kraljevstvo, teško pogođeno covidom-19 s više od 41.000 mrtvih, bilježi zadnjih dana brzo širenje zaraze, kao i mnoge druge zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 10:33