PRESUDA

Vanessi Bryant milijunska odšteta zbog slika nesreće u kojoj je ostala bez muža i kćeri: ‘Ne želim to više nikad vidjeti‘

Djelatnici hitne pomoći na mjestu nesreće snimili su jezive fotografije unakaženih ostataka Bryanta i njegove kćeri

Vanessa Bryant

 Patrick T. Fallon/Afp

Vanessa Bryant i njezina obitelj dobili su 28,85 milijuna dolara zbog fotografija helikopterske nesreće iz 2020. u kojoj su poginuli njezin suprug, NBA superzvijezda Kobe Bryant, njihova 13-godišnja kći Gianna i još sedam osoba, izvjestio je sud u utorak.

Nagodba s Nadzornim odborom okruga Los Angeles uključuje 15 milijuna dolara koje je Bryant dodijelila porota u kolovozu, zajedno s dodatnim sredstvima za namirenje svih potencijalnih budućih potraživanja njezinih preživjelih kćeri: Natalije (20), Bianke (6), i Capri (3), donosi New York Times.

"Danas obilježavamo uspješnu kulminaciju hrabre borbe gospođe Bryant da pozove na odgovornost one koji su sudjelovali u ovom grotesknom ponašanju. Borila se za svog supruga, svoju kćer i sve one u zajednici prema čijoj se preminuloj obitelji postupalo sa sličnim nepoštovanjem. Nadamo se da će njezina pobjeda na suđenju i ova nagodba stati na kraj ovoj praksi", kazao je Luis Li, odvjetnik Vanesse Bryant, u izjavi za medije.

Kobe Bryant, jedan od najvećih NBA igrača svih vremena, koji se umirovio 2016. nakon 20 godina igre i pet naslova prvaka s Los Angeles Lakersima, putovao je s kćeri Giannom kako bi trenirao njezinu omladinsku košarkašku momčad kada je loše vrijeme dezorijentiralo pilota i uzrokovalo pad letjelice u bizini Calabasa u Kaliforniji, ubivši svih devetero ljudi u helikopteru.

image
Matt Baron/shutterstock/Matt Baron/shutterstock

Djelatnici hitne pomoći koji su stigli na mjesto nesreće snimili su jezive fotografije unakaženih ostataka Bryanta i njegove kćeri i podijelili fotografije s drugim kolegama iz hitne pomoći i službenicima za provođenje zakona. Slike su uglavnom dijelili zaposlenici losanđeleske policije i vatrogasne službe, a vidjeli su ih i neki od njihovih supružnika. Tijekom prošlogodišnjeg suđenja, barmen je svjedočio da mu je zamjenik šerifa Los Angelesa Joey Cruz pokazao fotografije Bryantovih ostataka.

Tijekom svog svjedočenja, Vanessa Bryant rekla je da pati od tjeskobe i napadaja panike zbog straha da bi krvave slike posmrtnih ostataka njezina supruga i kćeri mogle jednog dana isplivati ​​na internetu, iako nisu javno objavljene.

"Živim u svakodnevnom strahu da će te slike iskočiti na društvenim mrežama. Ne želim nikad vidjeti te fotografije. Želim ih pamtiti onakvima kakvi su bili", kazala je na suđenju.

Bryant je posvjedočila da je bila zgrožena kada je tjednima nakon gubitka supruga i kćeri saznala da su šerifovi zamjenici i vatrogasci pokazivali fotografije s mjesta nesreće.

"Očekivala sam da će imati više suosjećanja, poštovanja. Moj suprug i kći zaslužuju dostojanstvo", rekla je Bryant o prvim djelatnicima hitne pomoći koji su podijelili fotografije.

Panel od devet porotnika jednoglasno je utvrdio da je Odjel šerifa okruga L.A.-a prekršio ustavna prava Vanesse Bryant jer nisu obučili svoje zaposlenike o protokolu za dijeljenje slika s mjesta nesreće, što je kod Bryant izazvalo emocionalni stres.

Bryant je dodijeljeno 16 milijuna dolara, no kasnije je smanjeno na 15 milijuna zbog administrativne pogreške. Porotnici su također dodijelili 15 milijuna dolara tužitelju Chrisu Chesteru, koji je u nesreći izgubio suprugu Sarah i kćer Payton.

Nakon presude u kolovozu, Bryant je rekla kako planira novac donirati sportskoj zakladi Mamba i Mambacita, neprofitnoj organizaciji koju je osnovao njezin suprug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:05