KIRK DOUGLAS (1916.-2020.)

VIDEO, FOTO: OD NEIMAŠTINE DO VRHA HOLLYWOODA Otac je pio, majka prehranjivala djecu, a supruga, kojoj je priznao nevjere, spasila ga je od smrti

 
 Profimedia

Svijet se oprašta od Kirka Douglasa, holivudskog velikana koji je svojim likom i djelom obilježio te oblikovao filmsku industriju. Legendarni glumac preminuo je u dobi od 103 godine, a njegov život bio je i više nego osebujan.

Sin ruskih židovskih imigranata rodio se kao Issur Danielovitch u Amsterdamu, gradu u američkoj saveznoj državi New York, a djetinjstvo mu je obilježilo siromaštvo - majka je radila od jutra do mraka kako bi prehranila obitelj, a otac je većinu vremena provodio u lokalnom kafiću.

Prije nego što je krenuo u vrtić, Kirk je govorio samo jidiš, ali brzo je naučio engleski i zainteresirao se za glumu - svjetla pozornice i nastupi privlačili su ga još od najranije dobi.

S obzirom da na oca baš i nije mogao računati, Douglas je sam počeo štedjeti novac za fakultet - studirao je na sveučilištu St Lawrence University, a poslije i na American Academy of Dramatic Arts u New Yorku. A upravo na akademiji upoznao je Dianu Dill, s kojom se i vjenčao 1942. godine. Par je u braku dobio dva sina, Michaela i Joela. Supružnici su se razveli 1951. jer je Diana shvatila "kako njih dvoje jednostavno nisu jedno za drugo".

Drugu suprugu, Anne Buydens (rođenu kao Hannelore Marx), Kirk je upoznao 1953. dok je u Parizu snimao film "Act of Love" - bračne zavjete izmijenili su u Las Vegasu 1954., a dobili su i dva sina - Petera i Erica.

Actor Michael Douglas is joined by his son Cameron, wife, actress Catherine Zeta-Jones and father, actor Kirk Douglas (L-R) during an unveiling ceremony honoring him with the 2,648th star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles on November 6, 2018. Photo by /UPI, Image: 394416663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia
JIM RUYMEN / UPI / Profimedia
Kirk Douglas sa sinom Michaelom, snahom Catherine Zetom-Jones i unukom Cameronom (2018.)

Glumac je svojedobno priznao da je varao obje supruge (povezivali su ga s brojnim ljepoticama, uključujući i Marlene Dietrich te Ritu Hayworth), ali Njemica Anne bila je žena njegova života.

Inače, Kirk je u jednoj od svojih knjiga otkrio kako je prvo seksualno iskustvo imao kao 15-godišnjak - tad je, naime, spavao sa svojom srednjoškolskom profesoricom.

Jan 01, 1965 - Los Angeles, CA, USA - Once quoted as saying 'I've made a career of playing sons of bitches,' KIRK DOUGLAS (pictured here with his wife ANNE BUYDENS) is considered by many to be the epitome of the Hollywood hard man. In addition to acting in countless films over the course of his long career, Douglas has served as a director and producer, and will forever be associated with his role in helping to put an end to the infamous Hollywood black list., Image: 210154226, License: Rights-managed, Restrictions: NOT FOR FRANCE!!!, Model Release: no, Credit line: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
Kirk Douglas i Anne Buydens (1965.)

- Prema današnjim standardima, trebali smo završiti u zatvoru. Nisam imao pojma da radimo nešto krivo. Jesmo li, je li ona tako mislila? - napisao je svojedobno holivudski velikan, koji je svoje pravo ime Issur Danielovitch 1939. godine promijenio u Kirk Douglas na nagovor kolege Karla Maldena, američkog glumca srpsko-češkog podrijetla pravog imena Mladen George Sekulovic.

SCALAWAG, Kirk Douglas, 1973, Image: 488113481, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Everett Collection / Everett / Profimedia
Everett Collection / Everett / Profimedia
Kirk Douglas (1973.)

A Kirk je nebrojeno puta u intervjuima prepričavao i kako mu je druga supruga Anne 1958. godine spasila život - naime, Douglas je u ožujku te godine s Mikeom Toddom, producentom koji je tad bio oženjen s Elizabeth Taylor, trebao letjeti privatnim avionom u New York, ali zbog svađe s Anne, Kirk na kraju ipak nije otišao na spomenuti put. Avion se srušio i Todd je poginuo u 48. godini.

Kirk Douglas, circa 1947, Image: 175088008, License: Rights-managed, Restrictions: For Editorial Use Only -, Model Release: no, Credit line: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Kirk Douglas (1947.)

Douglas je 1991. preživio i sudar helikoptera sa zrakoplovom, 1996. imao je moždani udar, a 1991. ugradili su mu pacemaker. No najveća tragedija zadesila ga je 2004., kad mu je najmlađi sin Eric umro od predoziranja drogom u dobi od 46 godina. I unuk Cameron (sin Michaela Douglasa) zbog ovisnosti i posjedovanja heroina imao je velikih problema sa zakonom.

A iako se tijekom života kretao u elitnom društvu (prijateljevao je s Frankom Sinatrom te obiteljima Kennedy i Reagan), Kirk Douglas i supruga Anne desetljećima su bili posvećeni filantropiji - godine 1964. osnovali su Douglas fondaciju preko koje su potrebitima donirali više od 100 milijuna dolara, prenio je Daily Mail.

CHAMPION, Kirk Douglas, 1949, Image: 98261668, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Kirk Douglas (1949.)

- Moja majka Bryna uvijek je pronalazila načine da ljudima koji su došli na naša vrata udijeli barem najmanji zalogaj hrane... Nisam to tad razumio, jer smo i sami gladovali, ali ona nije odustajala od svojih uvjerenja... 'Čak i prosjak mora dati od sebe onome koji ima još manje i od njega samoga', govorila bi mi majka - prisjetio se svojedobno Kirk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:45