NAJTEŽI TRENUCI

VIDEO: INTIMNA ISPOVIJEST OMILJENE MLADE GLUMICE 'Prošla sam ukupno 16 operacija, bila sam u bolnici za Božić, Novu godinu, rođendan...'

 
 Profimedia, Mega Agency

Sarah Hyland (28), američka glumica iz popularne humoristične serije 'Moderna obitelj', u intimnoj ispovijesti za američki časopis SELF opisala je detalje agonije koju je prolazila zbog kroničnih problema sa bubrezima.

Otkrila je kako je imala drugu transplantaciju bubrega nakon što prva nije uspjela nakon čega je iskusila psihičku krizu te je razmišljala i o samoubojstvu.

Sarah ima displaziju bubrega. Riječ je o kongenitalnoj anomaliji nastaloj kao posljedica poremećaja u razvoju ploda u bilo kome razdoblju trudnoće te se može ispoljiti tijekom intrauterinog razvoja, u perinatalnom periodu ili kasnije tijekom života.

Njezino zdravstveno stanje pogoršalo se 2012. kada je morala na transplantaciju bubrega. Donor je bio njezin otac, ali je njezino tijelo organ počelo odbacivati u listopadu 2016. godine.

- Napravili smo razne preglede, išla sam na bezbroj terapija kako bi pokušali spasiti bubreg. Bila sam u bolnici za Božić, Novu godinu, Dan zahvalnosti, moj rođendan, ispričala je za časopis SELF.

- Ništa nije funkcioniralo i liječnici su mi rekli da je moj bubreg kao kuća u požaru. Sve je otišlo predaleko, bilo je prekasno za gašeenje, rekla je Hyland.

Krenula je na redovite dijalize, koje služe kao terapija kod kroničnog zatajenja bubrega ili kao prijelazna mjera prije presađivanja bubrega. Dijaliza je zahtijevala ugradnju katetera u prsište te rezultirala drastičnim gubitkom kilaže kod glumice. Kao da sve to nije bilo dovoljno, bila je suočena sa brojnim kritikama na društvenim mrežama zbog mršavog izgleda.

Liječnici su joj uklonili transplantirani bubreg u svibnju 2017. godine, a njezin mlađi brat Ian (23) ponudio je svoj bubreg. Srećom, bili su kompatibilni. Sarah Hyland počela je u to vrijeme osjećati veliki pritisak.

- Bila sam jako depresivna. Kada vam član obitelji daruje drugu šansu za život, i to propadne, čini vam se kao da je to vaša greška. Ali nije. Dugo vremena sam razmišljala o samoubojstvu, nisam htjela razočarati mog mlađeg brata, kao što sam razočarala oca, ispričala je.

Potražila je pomoć te je o suicidalnim mislima razgovarala s bliskom osobom. I to joj je puno pomoglo.

- To nije sramota. Želim naglasiti da nije sramota potražiti pomoć jer ste preponosni ili mislite da ćete ispasti slabić, rekla je Sarah želeći na taj način pomoći drugima koji se nađu u teškoj situaciji.

U rujnu 2017. prošla je drugu transpantaciju bubrega, no njezini zdravstveni problemi nisu prestali. Hyland je također bolovala od endometrioze, a bolovi su postali nepodnošljivi. Osim toga, imala je trbušnu kilu.

- Osjećala sam strašne bolove nakon transplantacije. To je bilo zbog kile i endometrioze.

Ponovno je morala na operativni stol. Imala ih je šest u zadnjih 16 mjeseci, i sveukupno 16 operacija u životu. Bila je podvrgnuta laparaskopskoj operaciji.

- Laparaskopija je jedna od najbolnijih stvari koje sam doživjela u životu. A bol koju izaziva endometrioza nikada zapravo ne prestaje. Ovoga tjedna ponovno je sam osjećala jake bolove. Jedva sam mogla stajati uspravno, a kamoli raditi. Ležanje u poziciji fetusa mi jako pomaže.

Sarah Hyland and her boyfriend Wells Adams pack on the PDA at a local Farmer's Market.
04 Nov 2018, Image: 394008417, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Endometrioza je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice (najčešće u trbuhu, ali i u svim drugim tkivima i organima). Osjetljive su na djelovanje hormona, i u trbuhu se ponašaju isto kao i u maternici, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica.

Sarah Hyland ističe kako joj podrška obitelji, većine obožavatelja na društvenim mrežama i njezin dečko Wells Adams jako pomažu da se lakše nosi sa zdravstvenim tegobama.

Dečka Adamsa je upoznala tri dana prije transplantacije bubrega, a ljubav se dogodila tijekom boravka u bolnici.

- Slao mi je poruke jutro prije operacije, a razgovarali smo preko FaceTimea cijelo vrijeme dok sam bila u bolnici. Vidio me u najgorim izdanjima. Prošao je sa mnom sve najteže. Još uvijek misli da sam prekrasna nakon što je vidio sve to, kaže zaljubljena Sarah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:58