VISOK 193 CM

‘Visoki Paul‘ bio je ‘čuvar kraljičinih tajni‘: Tko je njen najodaniji sluga, kojemu je pričala svoje najzločestije šale

Kraljica se mogla snaći bez bilo koga, osim čovjeka kojeg je od milja zvala ‘Visoki Paul‘, a desetljeća njegove službe to su i dokazala

‘Visoki Paul‘ s kraljicom Elizabetom i Danielom Craigom u skeču za OI u Londonu

 Screenshot Youtube

Iako je to bio dan prepun povijesnog značaja, jedna od najupečatljivijih slika svakako je bila ona nevjerojatne povorke od Buckinghamske palače pa sve do Westminster Halla.

U toj se povorci isticao visok, uspravan čovjek koji je stajao kao kraljičin najodaniji, najposvećeniji sluga s najduljim radnim stažem. Proćelav i okićen ordenjem, Paul Whybrew, koji je bio uz kraljicu Elizabetu II. tijekom njezinih posljednjih dana života, bio je slika i prilika željezne odlučnosti. S rukama uz tijelo, nije gledao ni lijevo ni desno, već je bio usredotočen samo na ono ispred sebe dok je koračao ispred kočije koja je prevozila lijes njegove omiljene šefice.

Bio je jedan od samo tri muška člana kućnog osoblja Njezina Veličanstva koji su pozvani da se pridruže povorci, ali svoje (zasluženo) mjesto nije zaslužio samo dugogodišnjim stažem, već i jedinstvenom ulogom u kraljičinu životu.

image

Paul Whybrew i Barry Mitford

Mark Stewart/Avalon/Profimedia

‘Visoki Paul‘

Jednostavno, kraljica se mogla snaći bez bilo koga, osim čovjeka kojeg je od milja zvala ‘Tall Paul‘ ili na hrvatskom ‘Visoki Paul‘ - a desetljeća njegove neprekinute službe to su i dokazala. S njegovih 193 centimetra bilo ga je, naravno, teško ignorirati. Ali njegova visina nije ono što ga je učinilo tako nezamjenjivim. On je prošao kroz sve krize, obiteljske oluje i sitne prepirke među kraljevskim osobljem i dvorjanima, a nikada se nije miješao u njih te bi se uvijek izvukao ‘neozlijeđen‘.

Kako navodi Daily Mail, ‘Visoki Paul‘ je prijatelj sa svima u kraljevskoj obitelji, kojoj služi od svoje 19. godine, te nema nijednog neprijatelja. A u kraljevskim krugovima u kojima su ogovaranje i natjecanje za pažnju i pozornost vladara svakodnevica, to je samo po sebi izvanredno postignuće.

Paul je također bio taj koji je kraljici znao dodati telefon tijekom tjeskobnih poziva od strane princa Harryja koji su pristizali iz Kalifornije. Paul je također bio taj koji joj je, nakon što je prestala piti, omiljena pića zamijenio sokom od jabuke.

Sin upravitelja banke bio je uz kraljicu 44 godine, a kao što je ona obarala rekorde kao najdugovječnija vladarica, tako ih je obarao i Paul. Prije godinu dana postao je član kraljičina osoblja s najdužim stažem u Buckinghamskoj palači te je nagrađen Kraljevskim viktorijanskim ordenom i medaljom (srebrnom i zlatnom) kao odlikovanje za njegovu dugu i vjernu službu.

Paul također ima i vlastitu udobno namještenu sobu za koju je kraljica osobno platila troškove renovacije. Kada je 2006. Elizabeta II. napunila 80 godina i odlučila više vremena provoditi u dvorcu Windsor, zamolila je i svog ‘Visokog Paula‘ da se preseli tamo. On se odmah odrekao svog skromnog stana iznad starih konjušnica u Kensingtonskoj palači te se preselio u kuću u blizini Albert Lodgea u Great Parku u Windsoru.

"Kraljica mu je rekla da je ukrasi po svom ukusu i da joj samo pošalje račun. Rekla je da želi da mu bude udobno", rekao je prijatelj za Daily Mail. Upravo je taj potez bio ključan u njegovu životu u kraljevskoj službi. Bio je to jedini put kad je zastao da razmisli o godinama koje je posvetio kraljici i kraljevskoj obitelji. Odluka da će ostati uz nju bila je neizbježna.

Uvijek uz kraljicu

Whybrew, koji će sljedeće godine napuniti 64 godine, cijeli je svoj radni vijek posvetio britanskoj kraljici. Za razliku od mnogih drugih slugu koje se sele među kućanstvima, Paul je nepokolebljivo uvijek ostajao uz Elizabetu. Stigao je u kraljevsku obitelj odmah nakon Srebrnoj jubileja, bio je i na Zlatnom 2002., kao i na Dijamantnom jubileju kada je kraljica drhtala na kišom okupanoj Temzi 2012., a bio je tu i prije samo nekoliko mjeseci, na ovogodišnjem Platinastom jubileju u čast kraljice Elizabete II.

Također je bio uz nju u nekim od najmračnijih trenutaka njezine vladavine, kao i tijekom bračnih nesuglasica njezine djece, ali i njezinih najboljih životnih trenutaka. I naravno, upravo je Paul bio taj koji je snimljen kako prati kraljicu i Daniela Craiga kao Jamesa Bonda u legendarnoj špici koja je otvorila Olimpijske igre u Londonu.

Odigrao je i ključnu ulogu u jednom od najozloglašenijih incidenata iz 1982., kada je uljez provalio u palaču i neopaženo ušao u spavaću sobu kraljice koja je spavala. Kad se oglasio alarm, Whybrew je bio taj koji je hladnokrvno uveo uljeza u batlerovu smočnicu, natočio mu čašu viskija i tamo ga zadržao sve dok nije stigla policija.

Često je bilo i smijeha. Jedan od takvih trenutaka odigrao se u travnju 1986., kada je kraljevska obitelj pokapala vojvotkinju od Windsora, Wallis Simpson, a kraljica se zabrinula hoće li se otvoreni grob napuniti vodom. Tada se okrenula prema Paulu i još jednom pomoćniku te se našalila: "Ako ne spasimo grob, lansirat ćemo je."

No sve te godine službe zahtijevale su i određena odricanja. Tako je ‘Visoki Paul‘ ostao neženja, a prijatelji kažu da je bio ‘oženjen‘ samo svojom dužnošću kraljici. Ali zauzvrat je zato zauzeo jedno od najintrigantnijih mjesta u modernoj britanskoj povijesti.

Skromna obitelj

Dok je odrastao u Essexu, tamo nije bilo tradicije rada za kraljevsku obitelj. Njegov je djed bio voditelj draperije, a brat mu je bio odvjetnik. Paul, drugi od četvero braće i sestara, rođen je u Braintreeju 1959. godine. Obitelj mu se preselila u Frinton na obali Essexa i kad je napustio srednju školu Clacton, već je bio odlučan u tome da će se zaposliti u kraljevskoj obitelji.

Njegova prva dužnost bila je uloga mlađeg lakaja, ali ga je kraljica brzo primijetila zbog toga kako se ponašao s njezinim korgijima.

image

Paul Whybrew i Barry Mitford

Mark Stewart/Avalon/Profimedia

Upravo je zbog tog promaknuća zaradio i svoj poznati nadimak. On je naime počeo raditi s još jednim miljenikom kraljevske obitelji, Paulom Burrellom, koji je kasnije postao batler princeze Diane. Kako bi lakše razlikovala dva Paula, kraljica je Burrella nazvala ‘Small Paul‘ (Mali Paul), a Whybrewa ‘Tall Paul‘ (Visoki Paul). Taj simpatični nadimak zadržao se zauvijek.

Njegovo prisustvo u povorci pored lijesa kraljice Elizabete primijetili su i brojni Britanci na društvenim mrežama koji su pohvalili Paula i njegovu vjernu službu kraljici te primijetili da je ‘sada prati i na njezinom posljednjem putu‘.

‘Čuvar kraljičinih tajni‘

Tijekom godina osoblje je dolazilo i odlazilo, ali u kraljičinu kućanstvu Whybrew je bio stalno prisutan. Njegov položaj i povjerenje koje mu je kraljica ukazala priskrbili su mu još jedan nadimak - ‘čuvar kraljičinih tajni‘. I rijetki su oni koji sumnjaju da će ih ikada otkriti javnosti. Zbog toga je još fascinantniji kontrast između njega i druge služavke kraljice Elizabete i njezine osobne asistentice Angele Kelly. Dok je Kelly otvorena i hvali se svojom bliskošću s kraljicom, Whybrew je diskretan i skroman.

Malo je vjerojatno da će prihvatiti ugovor za tri knjige kao što je to učinila gospođica Kelly - dvije su joj već objavljene, a treća tek slijedi. I dok je Angela čeznula da dobije neku višu titulu, prema riječima prijatelja, Whybrew nije tražio nikakvo unaprjeđenje.

"Znao je da je mogao ući u bilo koji posao u privatnom sektoru i zaraditi puno više nego što zarađuje radeći za kraljevsku obitelj, ali to mu nije bilo ni na kraj pameti", govori prijatelj za Daily Mail i dodaje: "Osjećao je da mu je mjesto uz kraljicu sve dok god ga ona želi, a činjenica je da ga je ona uvijek željela imati uz sebe. Beskrajno mu je vjerovala i on je znao sve, ali nikad nije htio ništa odati."

Kad je kraljica došla na dirljivu ideju da obilježja princa Philipa postavi na vidljivo mjesto kao posvetu svom pokojnom suprugu, Paul je bio taj koji je pronašao idealno mjesto za to - predsoblje pokraj jedne od glavnih privatnih soba za primanja, u kući Sandringham.

Blizak odnos

U Frinton-on-Seau, mirnom primorskom gradu koji je posjećivala princeza Margaret, jako su ponosni na lokalnog dječaka koji je postao kraljičina stijena. Paulova majka Jean umrla je prije gotovo točno godinu dana u dobi od 88 godina, dok je njegov otac Derrick, koji je važan za povijest lokalne baptističke crkve, cijenjeni starješina zajednice.

Neki su simbolično zaključili da je tijekom kraljičina dugog života u kojem se susretala i družila s brojnim moćnim i utjecajnim ljudima, od kojih su svi bili rođeni u imućnim obiteljima i završili skupe škole, Elizabeta je bila najopuštenija i najsretnija sa skromnim sinom upravitelja banke iz Essexa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:45