KRALJEVSKA SVADBA

VJENČALI SE MEGHAN I HARRY! Princ ostao bez daha kada je ugledao novopečenu vojvotkinju u društvu svog oca Charlesa: 'Izgledaš prekrasno...'

 
 REUTERS

Britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle vjenčali su se u subotu u kapeli dvorca Windsor u nazočnosti britanske kraljevske obitelji i brojnih uzvanika obećajući da će se međusobno voljeti, poštivati i čuvati.

“Hoću”, odgovorio je britanski princ Harry na pitanje hoće li uzeti Meghan Markle za suprugu i voljeti je, poštivati i štititi. Jednako je na takvo pitanje odgovorila i Meghan.

Par je razmijenio prstenje - burmu od velškog zlata za Markle te od platine za Harryja a potom ih je kanterberijski nadbiskup Justin Welby proglasio mužem i ženom.

Princ Harry je u subotu od kraljice dobio titulu vojvode od Sussexa i Meghan je udajom za njega postala vojvotkinja od Sussexa.

Nju je do oltara dopratio mladoženjin otac princ Charles zbog toga što je njezin otac Thomas Markle podvrgnut operativnom zahvatu na srcu prije tri dana.

Britanska kontrola leta osigurala je 5 minuta mira za obred koji se održava u dvorcu koji je na putanji slijetanja zrakoplova u zračnu luku Windsor.

Mladenka je bila odjevena u vjenačnicu koju je kreirala britanska dizajnerica Clare Waight Keller i na glavi je imala dijamantnu tijaru.

------------------------------------------------------

14:15 - Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa izašli su iz kapelice na opće oduševljenje okupljenih ispred. Može se čuti kako im skandiraju da ih vole. Vojvotkinja se muči s hodanjem u haljini zbog naprosto ogromnog šlepa. Harry i Meghan su se ispred kapelice i poljubili pa su ušli u svečanu kočiju. Započinje kraljevska povorka, prva novopečenog kraljevskog para.

Prince Harry and Meghan Markle kiss on the steps of St George's Chapel in Windsor Castle after their wedding in Windsor, Britain, May 19, 2018. Ben Birchall/Pool via REUTERS
Ben Birchall/Pool / REUTERS
Prvi poljubac kraljevskog para

Prince Harry and Meghan Markle kiss on the steps of St George's Chapel in Windsor Castle after their wedding in Windsor, Britain, May 19, 2018. Ben Birchall/Pool via REUTERS
Ben Birchall/Pool / REUTERS
Prvi poljubac kraljevskog para

Povorka će trajati 25 minuta, nakon čega će se kraljevski par vratiti u dvorac Windsor na prijem.

---------------------------------------

13:50 - Princ Harry i Meghan Markle sada su otišli potpisati dokumente koji će ozakoniti njihovu zajednicu.

The Guardian donosi više detalja o Meghaninoj vjenčanici pa kaže da je buket cvijeća koji je nosila dizajnirala cvjećarica Philippa Craddock. U buketu se nalazilo cvijeće koje su Harry i Meghan u petak ubrali i njegovom privatnom vrtu u palači Kensington.

Meghan je nosila cipele firentinskog brenda Aquazzura koji je pokrenut 2011. godine, a nose ga Rihanna, Jennifer Lawrence i Nicole Kidman.

---------------------------------------

13:40 - Princ Harry i Meghan Markle su se jedno drugom zavjetovali na vječnu ljubav. Nakon razmjene prstenja, kanterburijski nadbiskup Justin Welby proglasio je Harryja i Meghan mužem i ženom!

Prince Harry places the wedding ring on the finger of Meghan Markle in St George's Chapel at Windsor Castle during their wedding service, conducted by the Archbishop of Canterbury Justin Welby in Windsor, Britain, May 19, 2018. Jonathan Brady/Pool via REUTERS
Jonathan Brady/Pool / REUTERS
Harry stavlja prsten na prst Meghan Markle

Meghan Markle je sada službeno njezino veličanstvo princeza Harry, vojvotkinja od Sussexa, grofica od Dumbartona i barunica Kilkeel.

Ferrari Press Agency
Ref 9227
Royal Wedding 1
19/05/2018
See  Ferrari text Picture credit: BBC

OPS: Wedding of Prince Harry and Meghan Markle at St George’s Chapel, Windsor Castle.
Meghan's mum Doria Ragland holding back tears
Picture supplied by Ferrari, Image: 372261893, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari
Profimedia, Ferrari

---------------------------------------

13:25 - Pastor Michael Bruce Curry (65), prvi crni biskup na čelu američke Episkopalne crkve strastvenom propovjedi o ljubavi i žrtvi unio je živost u ceremoniju vjenčanja. Njegova srčanost i zanos mnoge su uhvatili nespremnima.

The Most Rev Bishop Michael Curry, primate of the Episcopal Church, gives an address during the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in St George's Chapel at Windsor Castle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Owen Humphreys/Pool via REUTERS
Owen Humphreys/Pool / REUTERS
Michael Curry

U svojoj je propovjedi citirao sestru princeze Dijane i Martina Luthera Kinga mlađeg. "Moramo otkriti moć ljubavi, moć ljubavi koja iskupljuje i kada to napravimo od starog svijeta možemo napraviti novi", rekao je Curry s govornice.

---------------------------------------

13:20 - Princ Harry i Meghan Markle su si dijelu ceremonije koji se zove deklaracije rekli "da". Sama razmjena zavjeta uslijedit će nakon obraćanja obraćanja pastora.

---------------------------------------

13:10 - Princ Charles dopratio je Meghan do oltara gdje joj princ Harry šapuće. Meghan se sramžljivo smješka. Na televizijskom se prijenosu moglo uočiti da je Harry svojoj budućuj supruzi rekao da izgleda prekrasno.

Ceremonija vjenčanja je započela!

---------------------------------------

13:00 - Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa i buduća supruga princa Harryja, vojvode od Sussexa, stigla je u kapelicu sv. Jurja. Meghan nosi bijelu haljinu, dugačkih rukava i ogromnog šlepa. Vjenčanicu je dizajnirala Clare Waight Keller za modnu kuću Givenchy. Haljina se već sada uspoređuje s haljinom koju je nosila Audrey Hepburn u filmu Funny Face.

---------------------------------------

12:55 - Camilla Paker-Bowles i Princ Charles su stigli u kapelicu sv. Jurja. Nakon njih su u kapelicu ušli kraljica Elizabeta II. i princ Filip. Prema službenom protokolu, vjenčanje u ovom trenutku kasni pet minuta. Vojvotkinja od Cambridgea stigla je s ostalim djeverušama.

---------------------------------------

12:50 - Princ Harry uz svog brata princa Williama u kapelici svetog Jurja pored oltara čeka svoju mladenku. Doria Ragland, majka Meghan Markle ulazi u kapelicu.

---------------------------------------

12:35 - Princ Harry u pratnji princa Williama prilazi kapelici sv. Jurja. I Harry i William nose svečane vojne odore, a okupljeni im skandiraju. Kako piše Sky News, kraljica Elizabeta je Harryju dala dopuštenje da se vjenča u vojnoj odori. Obje uniforme su skrojene i izrađene u kod krojača Dege & Skinner.

Britain's Prince Harry and Prince William arrive for the wedding ceremony of Prince Harry and Meghan Markle at St GeorgeÄôs Chapel in Windsor, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/Pool
Toby Melville/Pool / REUTERS
Princ Harry i Princ William

---------------------------------------

12:25 - U starom Rolls Royceu modela Phantom IV koji dolazi prema kapelici mogle su se vidjeti Meghan Markle i njezina majka Doria Ragland. Markle nosi veo i tijaru te ima podignutu kosu, međutim, sama haljina se nije mogla vidjeti. Markle je u trenutku kada je shvatila da je se snima okrenula glavu.

Meghan Markle leaves the Cliveden House Hotel, for her wedding at St George's Chapel at Windsor Castle to Prince Harry in Taplow, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Darren Staples
Darren Staples / REUTERS
Meghan Markle na putu do kapelice sv. Jurja

Meghan Markle with her mother Doria Ragland departs for her wedding to Britain's Prince Harry, in Taplow, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Darren Staples
Darren Staples / REUTERS
Meghan Markle i Doria Ragland

---------------------------------------

12.10 - Kensingtonska palača objavila je u subotu da će vjenčani prsten Meghan Markle biti od zlata, dok će princ Harry nositi prsten od platine. Markle će nositi prsten "izrađen od velškog zlata, koje je poklonila kraljica", navodi se u priopćenju. "Prsten princa Harryja bit će od platine i bit će izrezbaren", dodaje se. Muški članovi kraljevske obitelji obično ne nose vjenčane prstene.

Prstene je izradio dvorski draguljar "Cleave and Company" iz Londona koji je izradio i njihove zaručničke prstene.

---------------------------------------

NOVO 11:45 - Na vjenčanje Harryja i Meghan stigli su i George Clooney s suprugom Amal te prva obitelj engleskog nogometa David i Victoria Beckham. Među uzvanicima našli su se i Pippa Middleton sa suprugom Jamesom Matthewsom te Caroline Middleton. Stigle je Harryjeva bivša djevojka Chelsy Davy. Svoje mjesto u kapelici sv. Jurja zauzeo je i glumac Tom Hardy, a stigao je i legendarni igrač ragbija Jonny Wilkinson.

US actor George Clooney (R) and his wife British lawyer Amal Clooney (L) arrive for the wedding ceremony of Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and US actress Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle, in Windsor, on May 19, 2018.  Odd ANDERSEN/Pool via REUTERS
Odd ANDERSEN/Pool / REUTERS
George Clooney i Amal Clooney

David and Victoria Beckham arrive to the wedding of Britain's Prince Harry to Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/Pool
Toby Melville/Pool / REUTERS
David i Victoria Beckham

Pippa Middleton arrives with her husband James Matthews to the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/Pool
Toby Melville/Pool / REUTERS
Pippa Matthews (djevojački Middleton) i James Matthews

Chelsy Davy arrives at the wedding of Prince Harry to Ms Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Chris Jackson/Pool via REUTERS
Chris Jackson/Pool / REUTERS
Chelsy Davy

Stigli su i Elton John sa suprugom Davidom Furnishem, britanski talk show voditelj James Corden te indijska glumica Priyanka Chopra. Među uzvanicima našli su se i Serena Williams i njezin suprug Alexis Ohanian.

Serena Williams and Alexis Ohanian arrive at St George's Chapel at Windsor Castle for the wedding of Meghan Markle and Prince Harry in Windsor, Britain, May 19, 2018. Gareth Fuller/Pool via REUTERS
Gareth Fuller/Pool / REUTERS
Serena Williams i Alexis Ohanian

David and Victoria Beckham talk with Sir Elton John and David Furnish as they arrive in St George's Chapel at Windsor Castle for the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Danny Lawson/Pool via REUTERS
Danny Lawson/Pool / REUTERS
Sir Elton John, David Furnish, David Beckham, Victoria Beckham

Comedian James Corden and his wife Julia Carey arrive to the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/Pool
Toby Melville/Pool / REUTERS
James Corden i Julia Carey

---------------------------------------

11:10 - Kako se veliki trenutak za princa Harryja i Meghan Markle bliži, poznati uzvanici već su počeli dolaziti u kapelicu sv. Jurja u Windsoru. Sky News piše da su među gostima uočeni britanski glumac Idris Elba, britanski pjevač James Blunt te američka televizijska zvijezda Oprah Winfrey.

Winfrey je na kraljevsko vjenčanje došla stigla u šeširu Philipa Treacyja, a Elba je više puta istaknuo da mu je stipendija kraljevske obitelji pomogla lansirati karijeru. Naravno, Blunt je s princom Harryjem služio u britanskoj vojsci.

British actor Idris Elba arrives with his fiancee Sabrina Dhowre for the wedding ceremony of Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and US actress Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle, in Windsor, Britain, May 19, 2018. Odd ANDERSEN/Pool via REUTERS
Odd ANDERSEN/Pool / REUTERS
Idris Elba sa suprugom Sabrina Dhowre

Singer James Blunt arrives with guests to the wedding of Prince Harry and Meghan Markle in Windsor, Britain, May 19, 2018. REUTERS/Toby Melville/Pool
Toby Melville/Pool / REUTERS
James Blunt

Oprah Winfrey arrives at St George's Chapel at Windsor Castle for the wedding of Meghan Markle and Prince Harry.  Saturday May 19, 2018.  Ian West/Pool via REUTERS
Ian West/Pool / REUTERS
Oprah Winfrey

Na kraljevsko vjenčanje već su stigli i Nacho Figueras te Delfina Blaquier. Figueras s Harryjem igra polo te radi kao maneken, a poznat je kao lice Ralph Lauren linije Black. Njegova supruga Delfina je fotografkinja iz Argentine. Zastupnik u parlamentu iz srednjeg Sussexa Sir Nicholas Soames također je stigao na vjenčanje, nešto poslije su stigli i Harryjev nećak Louis Spencer te Harryjev ujak Charles Spencer.

---------------------------------------

9:35 - Princ Harry i Meghan Markle postali su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, piše Sky News. Kraljica Elizabeta II. u subotu ujutro dodijelila je svom unuku princu Harryju vojvodstvo, što znači da će njegova buduća supruga automatski postati vojvotkinja.

Do sada je postojao samo jedan vojvoda od Sussexa, a riječ je o princu Augustusu Fredericku, šestom sinu kralja Georgea III. i kraljice Charlotte. On je svoju titulu dobio kada se rodio 1801. godine.

Njegovo dvoje djece nije nasljedilo njegovu titulu budući da njegov otac nije odobrio njegove mladenke, što je njegovu djecu učinilo nepriznatom. Poput Harryja, on se vjenčao iz ljubavi, a njegova supruga nije bila aristokratkinja.

Budući da nijedna brak princa Augustusa Fredericka nije priznat, Meghan Markle će tako službeno postati prva vojvotkinja od Sussexa.

Komentator Sky Newsa Alastair Bruce je rekao da je prvi vojvoda od Sussexa do oltara otpratio kraljicu Viktoriju na njezinom vjenčanju za princa Alberta.

Jedino kraljica Velike Britanije ima pravo dodijeljivati titule časti, viteštva i nagrade za galantnost.

---------------------------------------

Britanski princ Harry u subotu će stupiti u brak s američkom glumicom Meghan Markle. Bit će to spoj mladosti kraljevske obitelji i holivudskog glamura koji bi trebao okrijepiti časnu Kuću Windsorovih.

Princ Harry, unuk kraljice Elizabete, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje i američka televizijska glumica Meghan Markle vjenčat će se u subotu u zamku Windsoru, domu britanske kraljevske obitelji gotovo tisuću godina, najstarijem i najvećem naseljenom dvorcu na svijetu.

Služba u kapeli svetog Jurja u dvorcu počinje u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu u nazočnosti kraljice Elizabete i boležljivog princa Philipa.

Očekuje se da će vjenčanje milijuni gledati na televiziji, a oko 100.000 poklonika kraljevske obitelji sjatit će se u Windsor. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekaju spavajući na ulicama.

Harryjev kum bit će stariji brat William, a pošto otac Meghan Markle neće doći, što zbog skandala s namještenim paparazzi fotografijama, što zbog operacije srca, mladu će do oltara dopratiti budući svekar i kralj Charles.

"Apsolutno predivno. Bit će to vrlo poseban dan za sve", rekao je prošli tjedan Harryjev otac, prijestolonasljednik Charles.

Harry (33), nekoć buntovni partijaner koji se uozbiljio u vojsci, upoznao je buduću suprugu prije dvije godine na spoju naslijepo koji je dogovorio zajednički prijatelj. Tvrdi da nikad prije nije čuo za nju niti gledao neku od njezinih serija.

Zaljubili su se na prvi pogled. Nedugo poslije par je već bio na zajedničkom odmoru u Bocvani, a godinu potom objavljene su zaruke.

"Činjenica da se sve odvijalo tako brzo meni je potvrda da smo si bili suđeni, sve je bilo savršeno", kazao je Harry u intervjuu u studenome.

Harry i Meghan vjenčat će se u dvorskoj kapeli u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI.

Kako će izgledati Meghanina vjenčanica drži se u tajnosti. New York Post objavio je da će je dizjaniratu Britanka Stella McCartney, ali to nitko nije potvrdio. Prsten bi tradicionalno trebao biti od velškog zlata.

Nakon vjenčanja u podne, par će se provozati gradskim ulicama i ponovo se vratiti u zamak. Ondje će popodne prijem prirediti prvo kraljica, a onom večernjem domaćin će biti princ Charles.

Obred će voditi kanterberijski nadbiskup, prvi svećenik Anglikanske Crkve, a očekuje se da će ga milijuni gledati na televiziji.

Vjenčanje i sve što ga okružuje bit će manje formalno od onog Williama i njegove supruge Kate, vojvotkinje od Cambridgea, prije sedam godina. Ali se zato očekuje više selebritija među uzvanicima.

Iako nema službene potvrde, ondje se očekuju Elton John i Ed Sheeran, David i Victoria Beckham, te članice pop grupe The Spice Girls.

Od kartona do kondoma

U grad Windsor u međuvremenu će se sjatiti svi oni koji na vjenčanje nisu pozvani, a htjeli bi mu biti blizu. Po nekim procjenama očekuje se oko sto tisuća ljudi.

Grad je okićen britanskim zastavama, cvijećem i bezbrojnim papirnatim dekoracijama.

Lica princa Harryja i zaručnice Meghan nalaze se posvuda, a nerijetki su i njihovi kartonski likovi u prirodnim veličinama.

U suvernirnicama prodaje se sve u znaku Harryja i Meghan. Majice, šalice, ručnici za plažu, neizbježni magneti za hladnjake.

Sve je to uglavnom 'made in China'.

Srcoliki keramički tanjurić s naslikanim budućim bračnim parom košta 6,99 funti (oko 60 kuna). Tko želi može nabaviti i kraljevske kondome te tematska pakiranja piva ili gina.

Takvo što ne može se vidjeti u službenoj suvernirnici u dvorcu. "Taj kič prepuštamo prodavaonicama u gradu", rekao je jedan od zaposlenika.

"Ovdje je sve britansko i manje-više ručne izrade", dodaje i pokazuje set službenog porculanskog posuđa sa zlatnim slovima HM (Harry i Meghan).

Uz izuzetak komemorativnih kovanica, njihovih lica na službenim suvenirima nema.

Vjenčanje će pratiti iznimne mjere sigurnosti. Očekuje se da će na ulicama biti tisuće policajaca.

Pregledani su svi ulični stupovi, semafori, kante za smeće, šahtovi, svako mjesto na kojem bi se nešto moglo sakriti duž puta kojim će se nakon vjenčanja kretati Harry i Meghan i odzravljati čestitarima.

Postavljene su i goleme barijere koje bi trebale spriječiti bilo kakav pokušaj napada kamionima. Mnoge sporedne ulice u gradu s 30.000 stanovnika, 30 kilometara zapadno od Londona, zatvorene su.

Postavljenim sigurnosnim kamerama ne zna se ne broja. Svaka registrarska pločica automatski se skenira.

Trošak mjera osiguranja, koji će platiti britanski porezni obveznici, također nije obznanjen, ali se očekuje da će cijeli događaj britanskom gospodarstvu donijeti prihod od milijardu funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:30