TUŽBA ZA KLEVETU

Vlada S. Irske tužila Van Morrisona zbog izjava o covidu: Državnog tajnika nazvao ‘vrlo opasnim‘

Početak sudskoga procesa očekuje se u veljači sljedeće godine, potvrdio je Swannov odvjetnik

Van Morisson

 Rolf Haid/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Državni tajnik za zdravstvo Sjeverne Irske, Robin Swann tužio je za klevetu pjevača Van Morrisona koji je oštro kritizirao anti-covid državnu zdravstvenu politiku, a na kraju je čak javno izjavio da je Swann "vrlo opasan".

Po pisanju tjednika Sunday Life, koji je o slučaju izvijestio u nedjelju, tužbe se odnose na događaj koji je privukao veliku pozornost medija u lipnju 2021. Tada je autor hitova "Gloria" i "Brown-eyed girl" na pozornici hotel Arena u Belfastu skandirao: "Robin Swann je vrlo opasan".

Svojim se obožavateljima obratio govorom nakon što je koncert na kojemu je trebao nastupiti otkazan u zadnji trenutak zbog restriktivnih mjera povezanih s pandemijom covida.

Videosnimku njegova govora prenijele su brojne društvene mreže.

Swannove tužbe uključuju još dva incidenta koji su se dogodili kasnije - jedna se odnosi na intervju u kojemu je Van Morrison Swanna nazvao "lopovom", a druga na objavu pjesme u kojoj opisuje incident u Hotelu Arena te ministra ponovno naziva "opasnim".

"Protiv Van Morrisona podignute su tužbe", rekao je Swannov odvjetnik Paul Tweed za Sunday Life, dodavši da očekuje početak "sudskoga procesa u veljači."

U siječnju 2021., 76-godišnji pjevač rodom iz Belfasta zaprijetio je sudom zbog zabrane glazbe uživo u barovima Sjeverne Irske. Tada je tvrdio da se državna politika ne temelji "ni na kakvim znanstvenim ni medicinskim dokazima".

U kolovozu 2020. potaknuo je nove kontroverze kada je osudio, kako je kazao, "pseudoznanost" koja, po njegovu mišljenju prati pandemiju koronavirusa.

Idućeg je mjeseca najavio da će izdati tri pjesme u kojima osuđuje 'lockdown' te ga smatra liberticidom. Tada je rekao i da znanstvenici "plasiraju izmišljene i iskrivljene činjenice" da bi opravdali ograničenja kretanja čije je roblje stanovništvo.

U intervjuu za časopis Rolling Stones, Robin Swann je te pjesme nazvao "bizarnima i neodgovornima" te je istaknuo da su "uistinu opasne" jer "idu na ruku pristašama teorija zavjere".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 23:29