UOČI KONCERTA

Vodeća regionalna reperica Mimi Mercedez za Jutarnji: ‘Planiram postati najpoznatija ekstravagantna ličnost‘

Popularna hip-hop umjetnica osvojila je publiku svojim britkim tekstovima u kojima obrađuje teme bliske današnjoj mladeži

Mimi Mercedez

 Promo fotografija

Milena Janković, publici poznatija kao Mimi Mercedez, vodeća je reperica u regiji koju mnogi znaju po njenim najpopularnijim hitovima poput ‘Patike za trčanje‘, ‘Ne možeš da sediš sa nama‘ i ‘Kleopatra‘.

Uoči svog najvećeg samostalnog koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture 21. listopada, 29-godišnja rap zvijezda među ostalim otkriva za Jutarnji što publika može očekivati od njenog novog albuma, koje planove ima za budućnost te tko ju najviše inspirira.

Svi oni koji je slušaju znaju koliko britke, pa čak i kontroverzne tekstove ima. Pitali smo je otkuda crpi inspiraciju za njih na što nam je ona kratko i jasno odgovorila kako se radi o ‘neobičnim ljudima iz obične svakodnevice koji je okružuju.‘

Ova beogradska reperica glazbom se počela baviti s 19 godina, no u to vrijeme samo kao amaterka. Međutim, samo dvije godine kasnije pridružuje se srpskom hip hop kolektivu ‘Bombe Devedesetih‘ čiji su članovi Gudroslav, Daki BD i Polo Čare.

Već krajem 2016. napušta kolektiv o čemu govori u pjesmi ‘Ta spika’ te se počinje probijati kao samostalna umjetnica.

U tome postaje vrlo uspješna ubrzo osvojivši obožavatelje underground, ali i mainstream kulture svojim žestokim pjesmama i direktnim tekstovima.

Prvi studijski album ‘Našminkam se i pravim kaos‘ objavila je još 2015., a njime je oduševila publiku te vidno počela postajati sve popularnija.

Mimi Mercedez, koja također nekad nastupa pod pseudonimima poput Guda iz Huda, Sestra Drugarica i Kabasti Koblenc, surađivala je s mnogim popularnim imenima rap scene, a neki od njih su Fox, Juice, Gringo, Mejsi, Roket i Sanek. Njena popularnost je dodatno porasla nakon suradnje s pjevačima Mile Kitićem i Milanom Stankovićem i pjesmom ‘Gadure’.

Na pitanje kakav odnos ima sa ženama s hip-hop scene, govori nam kako je ustvari isti kao s muškim reperima.

- Nekada sam osjećala dužnost podržati nove žene na sceni pa sam odmah dijelila pjesme bez obzira na to koliko mi se sviđaju, ali, hvala Bogu, to je totalno bespotrebno danas, jer je žena na sceni sve više i više i sada pred njih stavljam potpuno iste kriterije, kao i pred muškarce. Kada mi se nečije djelo svidi, onda mi se stvarno svidi i uvijek ide jaka podrška. Živim za dobre rap pjesme, objašnjava.

image

Mimi Mercedez

Promo fotografija

Njene najpoznatije pjesme, osim onih koje svi obožavatelji rap scene znaju - poput hita ‘Patike za trčanje’, uključuju i ‘MMM’, ‘Šta’, ‘Bez sažaljenja’, ‘Nek izgori sve’, ‘Učiteljica ljubavi’, ‘Kleopatra’, ‘Ne može da sediš sa nama’, a brojka samo raste.

Hiphoperica koja na svom YouTube kanalu broji preko 20 milijuna pregleda na nekim svojim pjesmama kaže kako ju je na novi album jednostavno inspirirao ‘trenutak u vremenu‘.

No ono što možda neki ne znaju jest da je prije nego se počela baviti glazbom bila, kako je jednom izjavila, striptizeta. Sada kada je već itekako izgrađena kao umjetnica, kaže kako je za nju definitivno najljepši dio posla povezivanje s publikom te kada osjeti da je nekom trebalo točno ono što ona ima za ponuditi kroz svoju glazbu.

Pitali smo je i što misli o našim hip-hop umjetnicima te sluša li ikoga, na što ona kaže kako ustvari trenutno sluša čak više hrvatski, nego srpski rap.

image

Mimi Mercedez

Promo fotografija

- 30zona su mi apsolutni favoriti, ali i Vojko V, Grše i Bore Balboa. Ima još mnogo kvalitetnih, samo mi ovi najviše odgovaraju. Hrvatska scena je na svom vrhuncu trenutno, naglašava ona.

Mimi Mercedez priznaje kako bi se nekada čak znala i rasplakati zbog intenzivne povezanosti sa svojim obožavateljima, a otkriva i da je, kad su njezini tekstovi u pitanju, najponosnija na onaj pjesme ‘Previše‘.

- Pjesma samo teče neopterećeno, obožavam ju izvoditi, ali i slušati, kaže.

Inače, ova beogradska hip-hop umjetnica bila je, na iznenađenje nekolicine, jedna od headlinerica ovogodišnje norijade u Zagrebu, no uspjela je oduševiti svojim nastupom, što očito više nikoga ne bi trebalo začuditi.

Naime, za razliku od ostalih izvođača programa na norijadi, upravo je ona privukla najveću medijsku pozornost. Tada se čak našla i na meti kritika zbog svojih kontroverznih tekstova u kojima, kako nekolicina smatra, glorificira konzumiranje droge, kriminal te opijanje alkoholom.

Određeni mediji žestoko su se obrušili na njezine tekstove i eksplicitne spotove ističući koliko je, po njima, krivo što prikazuje nasilje, pornografiju, vatreno oružje... te smatraju kako se iz njenih tekstova lako može iščitati da je ‘opsjednuta novcem’. Ona također jasno i glasno iskazuje svoja politička stajališta, a to se među ostalim može vidjeti u pjesmi ‘Mira Marković’.

Što se tiče njene mnogobrojne publike, pitali smo ju primjećuje li ikakvu razliku između obožavatelja balkanskih država, na što nam odgovara kako je ustvari veća razlika između gradova nego država.

- Split i Beograd su vrlo slični, Novi Sad me podsjeća na Zagreb, iako su nove generacije toliko lude da polako počinjemo svi biti isti, iskreno odgovara zvijezda rap scene koja je s nama također podijelila kako je najviše inspiriraju srpski reperi Juice, Moskri iz grupe Prti Bee Gee te Marlon Brutal.

image

Mimi Mercedez

Promo Fotografija

- Slušajući ih skoro pa opsesivno naučila sam kako pretvoriti misli u fore, a fore u rime i smatram da se sva trojica stvarno osjećaju u mojoj glazbi, objašnjava.

A otkrila nam je i što možemo očekivati od njezina novog albuma dok naglašava koliko se razlikuje od njenog prethodnog.

- Poslije mračnog perioda koji su obilježili album ‘Mržnja‘ i EP ‘2020‘, novi album je opušten i zabavan, socijalan za promjenu. Po prvi put imam ‘featove‘ na albumu pored prvog na kojem su gostovali samo moji prijatelji iz grupe ‘Bombe devedesetih‘, ali tvrdoća i filozofija nisu izostali ni ovdje, kaže ona te priznaje kako ‘više ne može dočekati dan kada će ga moći podijeliti s publikom‘.

Osim novog albuma, njeni planovi za budućnost su, što se tiče posla, ‘postati najpoznatija ekstravagantna ličnost‘, a u privatnom životu - biti jednostavno ‘obična ličnost‘.

Kada smo je pitali što radi kada se ne bavi glazbom, odnosno kako najčešće provodi svoje slobodno vrijeme, kaže nam da najviše voli čistiti i slušati tarot na YouTubeu te da je ‘najbolje to raditi istovremeno‘.

Do sada je izdala četiri studijska albuma; ‘Našminkam se i pravim haos’, ‘Kuma’, ‘Stara Mimi’ i ‘Mržnja’ te četiri EP-a; ‘Napaljene uličarke’, ‘Singlovi’, ‘Guda’ te ‘2020’, a osim toga izdala je više od 25 pjesama. Inače, njeno drugo najpoznatije umjetničko ime je Guda iz Huda koje predstavlja njenu uličnu i repersku personu te govori o tome kako se smatra punijom osobom i da na to gleda kao na vrlinu. Toga se dotaknula i u pjesmi ‘Napucane svinjice’, gdje se osvrće na negativne komentare odgovarajući hejterima kako je ona izrazito ponosna na svoje obline.

U svojim grubim i poprilično žestokim pjesmama u kojima se koristi uličnim jezikom jasno iskazuje svoja stajališta o ljudskim pravima, politici, stilu života, moralu i načinu odijevanja. Nedavno je objavila i novu pjesmu ‘Dajivé Komì’ u kojoj joj se pridružio reper Seksi iz sastava Crni Cerak te je upravo njome najavila svoj novi studijski album.

A sudeći po svemu, Mimi Mercedez ni ovoga puta neće razočarati svoju publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:51