LYNDA CARTER

‘Wonder Woman‘ održala lekciju: ‘Pustite trans žene na miru i obratite pažnju na pravi rat protiv žena‘

Izrazila je podršku trans ženama i pohvalila njihovu stalnu borbu za jednakost

Lynda Carter

 John Nacion/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/John Nacion/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Lynda Carter, originalna ‘Wonder Woman‘ s malih ekrana, pita se zašto žene više ne "podižu" jedna drugu i podupiru se međusobno, piše EW.

Nakon što su Macy Gray, J.K. Rowling i Bette Midler izazvale kritike na internetu zbog komentara za koje su mnogi smatrali da potiču ideje o isključivanju transseksualaca, televizijska zvijezda, originalna Wonder Woman iz sedamdeseth izrazila je podršku trans ženama i pohvalila njihovu stalnu borbu za jednakost.

- Ne mogu se sjetiti ničega što manje pomaže pravima žena od svaljivanja krivnje na trans žene - tvitala je 70-godišnja glumica.

- Suočavaju se s toliko nasilja i pod stalnim su okom javnosti. Ostavite ih na miru i usredotočite se na pravi "rat protiv žena", onaj koji se odvija na sudovima i putem zakonodavnih tijelima diljem ove zemlje - napisala je.

image

Lynda Carter

Photo Image Press/Shutterstock Editorial/Profimedia/Photo Image Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Komentari Lynde Carter upućeni su dva dana nakon što je Gray izazvala pomutnju na internetu zbog izražavanja protivljenja sportskom natjecanju trans žena protiv CIS žena, osoba čiji se spol pripisan pri rođenju poklapa s očekivanim rodnim identitetom.

- Reći ću ovo i svi će me mrziti, ali to me smeta kao ženu. Samo zato što promijeniš spol, to te ne čini ženom. Oprosti - rekla je Grammyjem nagrađena pjevačica u emisiji ‘Piers Morgan Uncensored‘.

- Ako želiš da te zovem "ona", hoću, jer je to ono što želiš, ne čini te ženom to što te zovem "ona" samo zato što si prošla kroz operaciju - tvrdi.

image

Macy Gray

William T Wade Jr/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia/William T Wade Jr/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia

Gray je nakon pojavljivanja u emisiji objavila poruku na Twitteru, rekavši da "ne osjeća ništa osim ljubavi prema LGBT+ i transrodnim zajednicama".

Midler je također pojasnila svoje stajalište, rekavši da "nije imala namjeru učiniti ili reći bilo što isključujuće ili transfobično", nakon što je izazvala brojne reakcije na objavu na društvenim mrežama koju su mnogi procijenili kao napad na trans-inkluzivnost usred tekuće rasprave o ukidanju presude "Roe protiv Wadea".

- Otkad znam za sebe, borila sam se za marginalizirane ljude. Ipak, ako želite odbaciti mojih 60 godina truda i rada te dokazane ljubavi zbog tweeta koji je slučajno naljutio upravo one ljude koje sam oduvijek podržavala i obožavala, neka bude tako - nastavila je zvijezda ‘Hocus Pocus 2‘.

- Ali istina je, demokracija klizi nam kroz prste! Pokušavam spasiti demokraciju za sve ljude. Moramo se ujediniti, jer ako ne pripazite, podijeljeni ćemo sigurno pasti - dodala je.

Podsjetimo, J.K. Rowling našla se pod povećalom javnosti zbog svojih komentara u vezi trans prava i LGBT zajednice. Kroz godine, zasmetao joj je izraz "osobe koje imaju mentruaciju", a kojim se u transrodnoj zajednici izbjegava korištenje riječi ‘žena‘, s obzirom na to da se neke žene identificiraju kao muškarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:28