nevjerojatna cijena

Yeezy tenisice repera Kanyea Westa na dražbi prodane za rekordnih 1,8 milijuna dolara

Postignuta je daleko veća cijena od 560.000 dolara, za koliko su 2020. kupljene tenisice Nike Air Jordan 1 Michaela Jordana iz 1985.
Nike Air Yeezy 1 tenisice Kanyea Westa
 Miguel Candela/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Tenisice Kanyea Westa, koje je američki reper nosio 2008. godine na dodjeli nagrada Grammy, prodane su za rekordnih 1,8 milijuna dolara i istodobno su prve tenisice prodane za svotu veću od milijun dolara, izvijestila je aukcijska kuća Sotheby's.

Par tenisica Nike Air Yeezy bio je prototip za liniju koju su za tvrtku Nike u suradnji osmislili West i dizajner Mark Smith. West ih je nosio na dodjeli Grammyja 2008. kad je izvodio pjesme "Hey Mama" i "Stronger", što je na društvenim mrežama izazvalo pravu pomamu modnih fanatika.

image
Kanye West na dodjeli Grammyja 2008.
ROBYN BECK/AFP

Sotheby's je objavio kako je tenisice, putem privatne prodaje, kupila investicijska platforma za ulaganje u tenisice RARES koja je ponudila najviše novca. RARES je lider u djelomičnom vlasništvu te korisnicima omogućuje ulaganje u tenisice kupnjom i trgovinom dionicama.

Ovom je prodajom srušen dosadašnji rekord kad su posrijedi dražbe tenisica, jer je postignuta daleko veća cijena od 560.000 dolara, koliko je Sotheby's u svibnju 2020. postigao za par tenisica Nike Air Jordan 1 iz 1985., koje je dizajnirao i nosio košarkaš Michael Jordan.

Nike Air Yeezy 1 izrađene su od kože crne boje, mogu se zakopčati preko stopala i na jeziku imaju oznaku "Y". Na prodaju ih je putem aukcijske kuće Sotheby's ponudio njujorški kolekcionar Ryan Chang.

Pjevač je suradnju s Nikeom okončao 2013. godine te se potom udružio s Adidasom. Forbes procjenjuje da je brend Yeezy samo prošle godine ostvario prihod od 1,7 milijarda dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:06