BOMBASTIČNO OTKRIĆE

Za 720.000 kn fanovi će moći čitati intimne misli princeze Diane u dosad neobjavljenim pismima

Tematiziraju se škakljiva pitanja poput Dianinog razvoda od princa Charlesa, njezini problemi s mentalnim zdravljem i sukob s medijima
 David Lay Auctions

Nakon što je skupljala prašinu u ormaru više od dva desetljeća, prošlog je tjedna na dražbi prodana zbirka pisama koje je britanska princeza Diana pisala obiteljskom prijatelju Rogeru Brambleu.

Pisma su datirana između 1990. i 1997., a prodana su za 82.000 funti, odnosno za više od 720.000 kn, a kupac je zasad nepoznat, javlja Tatler. Obitelj Bramble nada se da će pisma pokazati drugačiju stranu popularne princeze, pogotovo sada kada je Netflixova serija “Kruna” istaknula probleme koje je imala sa svojim bivšim suprugom, princom Charlesom i ostalim članovima kraljevske obitelji.

"Zabrinuti smo da bi suvremeni prikazi Diane mogli postati prihvaćena mudrost u svijesti javnosti. Vjerujemo da ova pisma otkrivaju da je privržena, kultivirana i divna osoba te da bi njihova daljnja objava mogla biti korisna za autoricu pisama", izjavila je obitelj.

image
David Lay Auctions

U pismima se navodno tematiziraju škakljiva pitanja poput Dianinog razvoda od princa Charlesa, njezinih problema s mentalnim zdravljem i sukoba s medijima, piše Marie Claire ostavljajući dojam da bi njihova objava mogla biti bombastičan problem za Dvor.

Međutim, kao što je obitelj Bramble spomenula, pisma također pokazuju ležerniju i smješniju stranu Dianine osobnosti.

U jednom pismu od 19. listopada 1995. godine, Diana govori o kraljici Elizabeti II. kao o „šefici“. To se specifično pismo prodano je za 8.700 funti, odnosno za više od 76.000 kn.

image
Princeza Diana
Uppa/photoshot/Avalon Editorial/Profimedia

U drugom se pismu zahvalila se Brambleu na „dobro došlom ometanju“ dok se bavila razvodom od Charlesa, a dodatno pismo opisuje „grozni tjedan“ koji je uslijedio nakon objavljivanja biografije Andrewa Mortona, “Diana: Her True Story”.

Mimi Connell iz tvrtke David Lay Auctions objasnila je da je gomila izdašnih ponuda stizala s obje strane Atlantskog oceana.

"Ljudi jednostavno vole Dianu, bila je izuzetno popularna. Čitajući ova pisma možete mnogo naučiti o njoj kao osobi. Vidite njezin karakter, osobnost i inteligenciju", rekla je Connell.

Novac prikupljen na aukciji podijelit će se između četiri dobrotvorne organizacije s kojima je Diana surađivala: Engleskom nacionalnom baletu, Simfonijskom orkestru mladih glazbenika, Operi Rara i Međunarodnom zakladnom fondu Benesh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49