SVIJET JE MALI

Zaboravite Harryja, ovo je pravi kraljevski skandal: Intervju otkrio raskalašenu obiteljsku povijest poznatog novinara

Vanderbiltovi i Windsori važni su akteri najzloglasnijih izvanbračnih afera 20. stoljeća, priča kompliciranijih i od sapunica

Princ Harry i Anderson Cooper u traileru za intervju za 60 Minutes

 Cbs/60 Minutes/Ferrari/Profimedia

Otrcana izreka kako je svijet u suštini jako malen, opravdala je svoje postojanje još jednom kada je Anderson Cooper, poznati politički komentator, novinar i urednik na CNN-u i CBS-u intervjuirao princa Harryja, vojvodu od Sussexa. Povod za intervju je Harryjeva biografija "Spare", a razgovor s Cooperom bit će objavljen u news magazinu CBS-a "60 Minutes".

Amerikanci nemaju svoju kraljevsku obitelj (izbjegli članovi raznih europskih i drugih kraljevskih kuća se ne računaju čak ni kada se koriste titulama da fasciniraju producente debelih novčanika), no Anderson Cooper je iz obitelji Vanderbilt, jedne od onih koje više od stoljeća imaju maltene kraljevski status u SAD-u zbog svojeg golemog bogatstva i utjecaja u svim sferama života zemlje. Njegova je majka bila Gloria Vanderbilt, žena za koju je skovan izraz "sirota mala bogatašica", nasljednica golemog bogatstva, glumica, dizajnerica, dobrotvorka...

image

Anderson Cooper s majkom Glorijom Vanderbilt

Van Tine Dennis/abaca/Abaca Press/Profimedia/Van Tine Dennis/abaca/abaca Press/profimedia

Intervju koji svi očekuju, a u kojem, barem prema teaseru, Harry govori o tome kako ga je stariji brat William tukao zbog Meghan i nastavlja optuživati sve i svakog za sve i svašta, povezao je Vanderbiltove i Windsore na sasvim neočekivan način. Štoviše, priča iz prošlosti mnogo je sočnija od nezaustavljivog kukanja odbjeglog princa u reklamne svrhe.

Naime, tijekom 1920-ih i 1930-ih, Cooperova pratetka, lady Thelma Furness, djevjački Morgan, bila je ljubavnica Edwarda VIII., Harryjeva prastrica, tada princa od Walesa, prijestolonasljednika. Furness, nekadašnja glumica iz ugledne obitelji diplomata i poslovnih ljudi, imala je dva braka - drugi je bio onaj s bogatim Britancem, brodograditeljem i brodovlasnikom vikontom Marmadukeom Furnessom, 20 godina starijim od nje. S njim imala sina Williama, kasnije člana Doma lordova, te producenta i financijaša.

Edward je, pak, isti onaj Edward koji je abdicirao da bi se mogao oženiti Amerikankom Wallis Simpson, rastavljenom glumicom i tako drastično utjecao britansku monarhiju.

image

Thelma Furness i Edward VIII.

Mediadrumworld.com/wetherell/Media Drum World/Profimedia/Mediadrumworld.com/wetherell/media Drum World/profimedia

Pratetka Thelma nije samo bila Edwardova ljubavnica. U knjigama je zapisano da je baš ona 10. siječnja 1931. godine u svojoj ladanjskoj kući Burrough Court, princa upoznala sa svojom bliskom prijateljicom Wallis Simpson. Wallis i njezin drugi suprug Ernest Simpson bili su pozvani na zabavu nakon što je drugi par otpao u posljednjem trenutku.

Kada je Thelma otputovala u posjet svojoj sestri blizanki Gloriji Morgan Vanderbilt (Cooperovoj baki) u Ameriku i tamo provela prva tri mjeseca 1934. godine, Simpson je zavela princa od Walesa i osvojila ga za sva vremena. Razočarana Thelma bacila se u zagrljaj princa Alyja Khana, što je izazvalo golemo medijsko zanimanje i gomilu tračeva.

image

Thelma Morgan Furness i Gloria Morgan Vanderbilt sredinom 1930-ih

-/Everett/Profimedia

Prema pisanju današnjih britanskih i američkih medija, nije poznato jesu li princ Harry i Anderson Cooper bili svjesni poveznice između njihovih obitelji prije no što su krenuli razgovarati o prinčevoj autobiografiji, no o vezi Thelme i Edwarda zna se uglavnom sve.

image

Lady Thelma Furness 1931. godine

Topfoto/Topfoto/Profimedia

Iako su se i prije susretali princ Edward i Thelma, tada lady Furness, upoznali su se na poljoprivrednoj izložbi 1926. godine u Londonu. Ona je bila ljepotica, on šarmer i postali su ljubavnici. Nije im smetalo što je Thelma imala supruga Marmadukea ni to što je Edward bio s Fredom Ward, suprugom člana parlamenta Williama Dudleya Warda. Freda je, pisalo se, ionako odlučila naći novog ljubavnika da bi se riješila princa, a on je utjehu našao u lady Furness. Bizarna priča kaže kako su Edward i Thelma dok su bili odvojeni, jedno drugom slali plišane medvjediće iz Harrodsa kao dokaz da misle jedno na drugo.

U svojoj knjizi o burnom ljubavnom životu Edwarda VIII., "Before Wallis: Edward VIII‘s Other Women" autorica Rachel Trethewey piše kako veza ljepotice iz bogate američke obitelji i budućeg kralja nije potrajala. No, kada je Thelma preminula, 1970. godine u 65. godini života, na dnu jedne njezine torbe pronađen je jedan od tih medvjedića. Kada su je pred kraj života pitali žali li za čime rekla je: "Sve bih ponovila. Jedina stvar koju ne bih ponovila je upoznavanje Wallis Simpson s princom od Walesa".

image

Wallis Simpson i Edward VIII.

Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Njezina sestra blizanka Gloria, udala se s 18 godina za Reginalda Vanderbilta, nasljednika golemog obiteljskog bogatstva koji je od nje bio stariji 24 godine. Imali su kćer koju su također nazvali Glorija, a kada je on preminuo, od posljedica razuzdanog života prepunog alkohola, kći će postati centar "suđenja stoljeća", pravne bitke oko skrbništva nad malenom između supruge i sestre preminulog Gertrude Vanderbilt Whitney. Ta djevojčica, sirota mala bogatašica Glorija, majka Andersona Coopera, dugo će u svojem životu tražiti sreću i mir. Anderson je najmlađe od njezino sedmoro djece iz četiri braka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:02