UMRO SEAN CONNERY

Zanimljivosti o legendarnom glumcu: Znate li koje je dvije riječi imao istetovirane na ruci?

U privatnom je životu bio gorljivi pobornik neovisnosti Škotske te je na ruci imao istetovirane riječi ‘Scotland Forever‘
Sean Connery
 Yuri Cortez/AFP

Filmska glumačka legenda porijeklom iz Škotske, Sean Connery, koji je međunarodnu slavu stekao ulogom uglađenog, seksepilnog i sofisticiranog britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda, a kino dvoranama je dominirao puna četiri desetljeća, umro je u dobi od 90 godina, izvijestili su u subotu BBC i Sky News.

Connery je odrastao u siromašnom dijelu Edinburgha u siromašnoj obitelji. Za život je, među ostalim zarađivao kao radnik u pogrebnom poduzeću u kojemu je polirao lijesove, zatim kao mljekar te kao spasilac, prije nego što mu je hobi - bavljenje bodybuildingom pomoglo u pokretanju glumačke karijere koja ga je učinila jednom od najvećih svjetskih glumačkih zvijezda.

Većina gledatelja pamtit će ga kao tajnoga britanskog agenta 007, lika nastalog po predlošku romanopisaca Iana Fleminga, a Connery ga je utjelovio u sedam filmova o Jamesu Bondu. Prvi je bio "Dr. No" iz 1962. godine.

Visok i naočit, dubokoga i zvonkog glasa, Connery je osim Bonda odigrao niz značajnih uloga te je osvojio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Nedodirljivi" (1987.) u kojemu je utjelovio nepokolebljivog čikaškog policajca.

Imao je 59 godina kad ga je časopis 'People' godine 1989. proglasio "najseksepilnijim muškarcem".

U privatnom je životu bio gorljivi pobornik neovisnosti Škotske te je na ruci, dok je služio u Kraljevskoj mornarici imao istetovirane riječi "Scotland Forever".

Kad ga je u 69. godini britanska kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom stigao je odjeven u zeleno-crni karirani škotski kilt, koji je pripadao članovima obitelji MacLeod, s majčine strane.

Zanimljivosti o legendarnom glumcu

1. Prvi krevet bila mu je ladica u ormaru jer su roditelji bili previše siromašni da mu kupe pravi.

2. Producenti su za ulogu Jamesa Bonda isprva željeli etabliranog britanskog glumca, ali su se ipak odlučili za nepoznatog Conneryja iako ga Ian Fleming nije htio.

3. Pisao poeziju, ali nije dao nikome da vidi njegove stihove.

4. Napustio je školu kad je imao nepunih 13 godina, tri godine nakon što je počeo pušiti.

5. Radio je kao goli model pozirajući studentima slikarstva u Edinburghu.

6. Godine 1953. natjecao se za Mr. Universea i bio treći u kategoriji visokih muškaraca.

7. Toliko je dobro igrao nogomet da je trebao ući u momčad Manchester Uniteda. Ipak se odlučio za glumu.

8. Zakleo se da se neće vratiti u Škotsku dok ne bude neovisna.

9. Obožava sunce, pa je nakon Španjolske kupio kuću na Bahamima.

10. Oscara je dobio za ulogu Jimmyja Malonea u filmu “Nedodirljivi”. Oscara čuva njegov sin Jason u svojoj kući u New Yorku.

11. Počeo je ćelaviti sa 21 godinom i u svakom filmu o Jamesu Bondu nosio je periku.

12.Godine 1989., kad mu je bilo 59, časopis People proglasio ga je najseksi živućim muškarcem.

- Pa nema baš puno seksi mrtvih muškaraca - glasio je Conneryjev odgovor.

13. Preživio je rak glasnica i bubrega.

14. Priznao je da voli zaviriti u čašicu.

15. George Bernard Shaw mu je bio najdraži pisac.

16. Nakon što se sprijateljio s glumicom Lanom Turner koja je u to vrijeme bila djevojka gangstera Johnnyja Stompanata, morao se skrivati od talijanske mafije.

17. Naslov filma “Never Say Never Again” predložila je njegova supruga Micheline jer je rekao da više nikada neće igrati Jamesa Bonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:28