RASTROŠNI PAR

'ZAŠTO BISMO PLAĆALI MILIJUNE DA HARRY I MEGHAN POSTANU KRALJ I KRALJICA AFRIKE!?' Glasine s kraljevskog dvora izazvale burne reakcije

 
 Profimedia, Mega Agency

Informacija koja je procurila s britanskog kraljevskog dvora da se vojvotkinja i vojvoda od Sussexa nakon rođenja bebe planiraju preseliti u Afriku, dočekana je prilično burno u domovini. To ni ne čudi s obzirom da njihov život na visokoj nozi financiraju porezni obveznici.

Kolumnist Daily Maila i voditelj popularne jutarnje emisije ‘Good Morning Britain’, Piers Morgan, secirao je trenutnu situaciju i zapitao se: ‘Zašto bi porezni obveznici trebali izdvojiti milijune samo da bi Harry i Meghan postali kralj i kraljica Afrike i maknuli se od Williama i Kate?’

Ne treba, doduše, zaboraviti da su Meghan Markle i Piers Morgan postali bliski prijatelji otkako se Amerikanka proslavila ulogom u seriji ‘Suits’, održavali su redovite kontakte, zabavljali se i nalazili... No, sve se to drastično promijenilo otkako je Meghan postala vojvotkinja, i to bez ikakvog objašnjenja. Morgan nije skrivao koliko ga je to povrijedilo te je počeo sumnjati da je ‘i njega iskoristila za vlastite ciljeve’.

To ipak ne mijenja činjenicu da doista apsurdno zvuči da je Britanija postala premala za ‘kraljevske rock zvijezde’, kako ih navodno osoblje zove. Osobito ako je glavni razlog ‘suparnički’ par, Kate i princ William, s kojima su tenzije navodno sve veće. Stoga su Meghan i Harry odlučili nakon rođenja bebe dio godine Afriku učiniti svojim domom. Ondje bi boravili najmanje četiri mjeseca u godini, a u igri su Južnoafrička Republika i Bocvana.

Members of the Royal Family view a flypast and a Feu de Joie to mark the 100th anniversary of the Royal Air Force at Buckingham Palace, London, UK, on the 10th July 2018.
10 Jul 2018, Image: 377486435, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Meghan, Harry, William i Kate u srpnju na obilježavanje 100 godina Kraljevskog ratnog zrakoplovstva

- Blago Afrikancima! Jadni Britanci! - napola u šali piše Morgan napominjući da će Britanci u cijeloj priči ipak izvući deblji kraj obzirom da će avantura biti plaćena iz njihovih džepova.

Kraljevski par ima 24-satnu policijsku zaštitu, a usto Meghan ima pozamašnu svitu pomoćnog osoblja koje će se, ne sumnjamo, dodatno povećati nakon rođenja bebe. Sve to skupa stajat će milijune funti godišnje, a bivša je glumica već, piše Morgan, pokazala sklonost trošenju novca i stekla nadimak ‘Meghan Antoinette’, po zloglasnoj francuskoj kraljici iz 18. stoljeća.

Sklona trošenju

Vjenčanje princa i američke glumice koštalo je oko 40 milijuna dolara. Samo je vjenčanica Clare Waight Keller stajala pola milijuna dolara. Većina je plaćena iz džepova Britanaca. Uslijedilo je luksuzno petodnevno darivanje još nerođene bebe u New Yorku koje je također stajalo oko pola milijuna dolara, a uključivalo je niz slavnih osoba, privatne zrakoplove, paparazzije… Premda su većinu troškove ove ‘zabave za cure’ platile Meghanine prijateljice Serena Williams i Amal Clooney, porezni su obveznici platili osiguranje bez kojeg vojvotkinja ne smije na put.

Ne treba zaboraviti ni novi dom Meghan i Harryja čije uređenje također nije bilo jeftino. Kad su doznali da je trudna, bračni se par dogovorio smjestiti u Frogmore Cottageu, nedaleko od dvorca Windsor. Pretpostavlja se da je na prilagođavanje starinskog zdanja njihovim potrebama potrošeno već oko četiri milijuna dolara, a to uključuje skupi studio za vježbanje joge, ekstravagantno stubište u stilu ‘Prohujalo s vihorom’, nove kamine i vegansku boju za zidove dječje sobe.

Naravno, i to su pokrili porezni obveznici.

Members of the Royal Family attend a service to mark the centenary of the Armistice at Westminster Abbey, London, UK, on the 11th November 2018.

Picture by Paul Grover/WPA-Pool.
11 Nov 2018, Image: 395612498, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
William, Harry, Meghan i Kate u studenom na službenoj svečanosti

Nova Diana

Neki izvori s kraljevskog dvora kažu da razlog preseljenja u Afriku uopće nije odnos s Kate i Williamom, nego činjenica da je par dosegao slavu i moć kakvoj se nitko nije mogao ni nadati. Navodno su se na dvoru počeli bojati da će ‘Meghan postati veća od princeze Diane’.

To Morgan smatra potpuno apsurdnim, a dvije žene smatra neusporedivima. Prvenstveno zbog činjenice da je Diana bila u braku s prvim nasljednikom krune te je i sama bila u poziciji postati kraljica, dok Meghan nema gotovo nikakve šanse postati kraljica jer je Harry šesti u liniji za nasljedstvo, a i ta razlika s vremenom samo raste. Premda se tako možda ne ponašaju, Kate i William u rukama drže puno veću moć.

Drugi izvori inzistiraju da je glavni razlog preseljenja netrpeljivost među šogoricama Kate i Meghan, no to doista ne zvuči kao realan razlog za preseljenje na drugi kontinent.

Ogorčenost građana odlukom kraljevskog para proizlazi i iz okolnosti u kojima se Engleska našla. Državi prijete veliki gospodarski problemi u okviru Brexita, a s druge strane policija se jedva nosi s porastom uličnog nasilja u Londonu.

Međutim, kao što je Harry sam istaknuo - što Meghan želi, Meghan dobije, pa Morgan ne sumnja da će tako biti i ovaj put. No, pod koju cijenu, pita se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05