USPJEH SINDIKALISTA

Završen štrajk holivudskih scenarista: Rastu honorari, poboljšavaju se uvjeti rada, ograničava korištenje AI-ja

Petomjesečna obustava rada paralizirala je industriju zabave no prvi rezultati su tu. Glumci s više optimizma nastavljaju štrajkati

Štrajk glumaca SAG-AFTRA se nastavlja

 Chris Delmas/Afp

Minutu iza ponoći 26. rujna, američki scenaristi mogli su se baciti na posao i to s dosta entuzijazma. Nakon gotovo pet mjeseci štrajka, njihovi sindikalni predstavnici iz svih podružnica WGA (Writers Guild Of America) odobrili su novi ugovor sa studijima, streaming servisima i producentskim kućama. Tako je barem dio proizvodnje u industriji zabave krenuo nakon jednog od najdužih štrajkova pisaca u povijesti showbizza. Glumci okupljeni u sindikatima Screen Actors Guild i American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) nastavljaju tražiti svoja prava. Savez filmskih i televizijskih producenata (The Alliance of Motion Picture and Television Producers) koji u pregovorima predstavlja poslodavce, odlučio je prvo riještii problem s piscima koji dulje štrajkaju.

Američki mediji pišu kako će se, s obzirom na razvoj situacije, na programe prve vratiti kasnovečernje razgovorne emisije, koje su bile i prve koje su se prestale emitirati nakon što su scenaristi počeli štrajkati 2. svibnja. Kako glumci nastavljaju štrajk, a dogovor s njima još nitko ne spominje, drugi zabavni sadržaji još će neko vrijeme pričekati.

Ugovore koje će scenaristi potpisati početkom listopada, njihovi su predstavnici nazvali "izvrsnim".

Trogodišnji ugovor ispunio je najvažnije zahtjeve scenarista - pravednu plaću, trajanje zapošljavanja, broj članova scenarističkih timova, kontrolu korištenja umjetne inteligencije - ili gotovo sve što su tražili kada su se odlučili obustaviti rad i izaći na ulice.

Sindikat je tražio da minimalno povišenje plaće i buduće zarade od autorskih prava za pojedine emisije bude između pet i šest posto, ovisno o poziciji pisca. Studiji su smatrali da je dovoljno dva do četiri posto, a na kraju su se dogovorili da plaće porastu za tri i pol do pet posto.

image

Štrajk u Hollywoodu

Mario Tama/Getty Images Via Afp

Pisci su u boljoj situaciji i s autorskim pravima jer će naknade dobivati na temelju popularnosti tj. gledanosti pojedinih projekata na streaming platformama što su streameri željeli izbjeći. Oni koji rade na najgledanijim serijama i drugim emisijama koje donose goleme zarade, dobit će i bonuse.

Programi koji imaju najmanje 13 epizoda od sada neće moći imati manje od šest pisaca u ekipi, a njihov broj morat će se prilagoditi broju epizoda. Za manje projekte, broj scenarista ne smije biti manji od tri.

Još jedan ustupak na koji su pristali poslodavci garantira da će zaposlenici na projektima koji se pripremaju, dakle novim emisijama i serijama, biti plaćeni najmanje 10 tjedana, a oni koji rade na programima koji su se počeli prikazivati imat će sigurno radno mjesto, pa tako i plaću, tri tjedna po epizodi.

Članovima WGA iznimno bitna stavka bila je kontrola korištenja nove tehnologije koja sve više ulazi u sve segmente društva, umjetne inteligencije.

Prema novom ugovoru, priče koje su nastale uz pomoć UI, neće se smatrati "literarnim materijalom" što je termin koji se koristi u ugovorima za scenarije i druge oblike tekstova koje rade tekstopisci, scenaristi. UI neće biti konkurencija ljudima, niti će se materijal nastao korištenjem UI smatrati "izvorom scenarija" kakvim se smatraju knjige, video-igre i drugi izvori na temelju kojih se pišu scenariji.

Također, scenaristi mogu s poslodavcem dogovoriti korištenje UI, ako to ne krši druge uvjete ugovora, ali poslodavac ne može tražiti pisca da koristi UI.

Uspjeh WGA, donio je optimizam i glumcima.

- Mislila sam u jednom trenutku kako će se sve ovo razvući do sljedeće godine. - rekla je za Huffington Post glumica Marissa Cuevas, koja je među ostalim glumila u serijama "Kung Fu" i "Teorija velikog praska" - Kad znaš da su barem neki od nas postigli dobru nagodbu nadaš se da ćemo i mi u tome uspjeti.

Iako scenaristi više neće na ulice ispred studija službeno, oni će i dalje biti potpora glumcima. Tako se autor serije "Momci s Madisona" Matthew Weiner opet priključio prijatelju, glumcu Noahu Wyleru. Njih su dvojica s drugim kolegama više puta snimljeni s transparentima tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

- Nikada ne bismo ništa postigli da nam se glumci nisu priključili. Bilo je to vrlo hrabro od njih. - rekao je Weiner koji namjerava davati podršku glumcima sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

image

Matthew Weiner i Noah Wyle početkom kolovoza na štrajku

Faye Sadou/Imago Stock&people/Profimedia/Faye Sadou/imago Stock&people/profimedia

U međuvremenu, glumci su odlučili proširiti svoje zahtjeve, pa su na popis uključiti i iznimno profitablino tržište video-igara. Tako su dodatno pritisnuli sve one koji angažiraju izvođače bilo zbog posudbe glasa likovima, bilo zbog snimanja scena za igre. I tu se pregovara o istim pitanjima kao kod filma i televizije - o honorarima, sigurnost na radu, te ograničenje korištenja UI koji je u ovom segmentu posebno privlačan kompanijama.

- Došao je trenutak da oni koji prozivode video-igre prestanu igrati igrice i ozbiljno se posvete postizanju dogovora oko ugovora - rekla je Fran Drescher, predsjednica SAG-AFTRA. Za sada, pregovori se nastavljaju, a Audrey Cooling, glasnogovornica druge strane izjavila je kako su načelni dogovori "postignuti oko više od pola prijedloga na stolu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:04