‘ZNALA SAM DA JE TEŽAK‘

Završila u zatvoru jer je nasilnog muža ubila čekićem, sada se udala za vjenčanog kuma: ‘U ovom braku se ne bojim‘

‘Nikad nisam znala kako je to biti voljen u braku. Sada znam‘, govori Sally Challen čija je priča dospjela na svjetske naslovnice

Sally Challen

 Trevor Adams/Matrixpictures.co.uk/Matrixpictures/Profimedia/Trevor Adams/matrixpictures.co.uk/matrixpictures/profimedia

Slučaj Sally Challen dospio je na naslovnice medije, ali postao i dijelom povijesti. Godine 2011. osuđena je za ubojstvo supruga Richarda, kojeg je čekićem izudarala do smrti nakon što ju je tri desetljeća sustavno zlostavljao, te je dobila doživotnu kaznu zatvora. Međutim, 2019. je oslobođena nakon što je sud prihvatio da se radilo o ubojstvu iz nehaja. Sudac je rekao da je do ubojstva došlo nakon ‘godina kontroliranja, izoliranja i ponižavanja‘ uz dodatno ‘serijsko, višestruko nevjerstvo‘ njezina supruga. Izrekao je novu kaznu od 9 godina i četiri mjeseca za ubojstvo iz nehaja, ali je zaključio da je Sally Challen već odslužila svoju kaznu te je puštena na slobodu.

Challen smatra da bi i danas bila iza rešetaka da aktivisti, na čelu s Dellom, njezinim današnjim suprugom, nisu "digli galamu", kako ona to naziva. To je dovelo do poništenja njezine presude za ubojstvo, bila je to prekretnica - prvi je put sud uzeo u obzir ‘prisilnu kontrolu‘, koju je prihvatio kao oblik obiteljskog zlostavljanja.

"Tisuće glasova sada će se oslanjati na slučaj moje majke", rekao je njezin sin David odmah nakon što mu je majka konačno puštena na slobodu.

Štoviše, ovog su ljeta britanski ministri pravosuđa najavili da će reforme oko izricanja kazni vjerojatno uključiti takozvani ‘Sallyin zakon‘, koji će natjerati suce da uzmu u obzir ‘prisilnu kontrolu‘. Oba Sallyna sina, David i stariji James, bili su nepokolebljivi u podršci svojoj majci, iako su također voljeli svog oca. Njihova bol i dalje je tu. "David je bio taj koji je identificirao svog oca. James nije mogao", otkrila je Sally, prenosi Daily Mail.

image

Sally Challen sa sinovima Davidom i Jamesom

Trevor Adams/Matrixpictures.co.uk/Matrixpictures/Profimedia/Trevor Adams/matrixpictures.co.uk/matrixpictures/profimedia

Sada su ova 69-godišnjakinja i njezin drugi suprug Dell (74) odlučili dati prvi veliki intervju u kojem progovaraju o ovom teškom životnom razdoblju. Sally kaže da je to odlučila ‘kako bi pokazala drugim ženama da može postojati život, sretan život, nakon što žena preživi period prisilne kontrole i zlostavljanja.‘

Iako su se vjenčali 2021. godine, tek posljednja dva mjeseca žive zajedno. U garaži im još uvijek stoje neke neraspakirane kutije i čekaju isporuku novog stola za blagovaonicu. Djeluju poput sretnih mladenaca.

"Nikad nisam znala kako je to biti voljen u braku. Dell me voli", rekla je Sally i nabrojala nekoliko stvari po kojima zna koliko je on voli. Kaže da joj Dell kuha kavu svako jutro (‘Cijeli dan ti kuham prokletu kavu‘, pritom Dell viče iz kuhinje), čisti kuću, posprema, kaže joj ‘hvala‘ kad mu skuha obrok... "Nikada zapravo nisam voljela kuhati, ali za njega mi nije teško", govori Sally.

Također ističe stvari koje Dell ne radi. Ne govori joj da je debela, da ima prejaka bedra ili da smrdi. Ne stavlja ni selotejp preko ulaznih vrata kako bi provjerio je li ulazila ili izlazila iz njihova doma. Nijednom je nije vukao za kosu niz stepenice, nije je silovao ili joj uskratio novac, nije je izolirao od njezinih prijatelja ili je doveo do točke u kojoj je smatrala da bi samoubojstvo bilo jedini izlaz.

‘Ovog braka se ne bojim‘

"U ovom braku ne hodam cijelo vrijeme kao po jajima. Ne bojim se. Smijemo se. Izlazimo na večere. Odlično je", govori Sally, na što joj novinarka Daily Maila Jenny Johnston dobacuje da zapravo opisuje normalan brak. "Da, ovo je normalan brak. Prije nisam znala što je to normalno", odgovara Sally.

Na pitanje što bi pokojni Richard rekao o ovoj vezi Sally i Della, Dell odmahuje glavom: "Njemu se to ne bi svidjelo. Ne bi mu se to nimalo svidjelo."

"Ubio bi nas oboje. Ne. Richard je bio kukavica, ne bi to sam učinio, on bi našao ubojicu koji bi to učinio umjesto njega", dodaje Sally.

Dell kaže da nikada nije krivio Sally za ubojstvo njegova najboljeg prijatelja, kojemu je čak bio kum na vjenčanju sa Sally.

"Nikada nisam. Ne mogu mu to oprostiti. Bilo je strašno, grozno. Richard je izludio Sally. Sally koju sam ja oduvijek poznavao bila je nježna i ljubazna", rekao je Dell.

Nakon što je izašla iz zatvora Sally je još uvijek na neki način bila vezana za svog mučitelja, inzistirala je na tome da još uvijek voli Richarda.

"Ali više ne. Mrzim ku*** sina. Još uvijek žalim zbog onoga što sam učinila, to se nije smjelo dogoditi, ali tek sad mogu jasno vidjeti kroz što sam prolazila i što mi je radio", govori Sally.

Priča o Sally i Dellu zapravo prethodi priči o Sally i Richardu. Svi troje odrasli su u Surreyju. Richard i Dell išli su zajedno u školu i postali prijatelji kada je Richard ponudi Dellu prijevoz svojim motorom. "Iako mi je to naplatio, imajte to na umu. Richard je uvijek bio škrt", dodaje Dell.

Dell je spojio Sally i Richarda

Karakterno su bili vrlo različiti - Richard je bio samouvjeren i tvrdoglav, ali su se nekako dobro slagali. Obojica su imali uspješne karijere u automobilskoj industriji.

Zatim na scenu dolazi Sally. Tada 15-godišnja živahna djevojčica iz privilegirane obitelji - otac joj je bio brigadir, pohađala je privatnu školu. Sally i Dell, koji je tada imao 19 godina, otišli su na dva spoja. "Oh, sve je bilo vrlo nevino. Bila sam naivna tinejdžerica", ubacuje se Sally.

Mislila je da je Dell divan, ali on je tada imao drugu djevojku. "Otkantao me", kaže Sally, a on kima glavom: "Žao mi je. A onda sam ja rekao Richardu za ovu ljupku djevojku. On ju je pozvao van i onda su postali par. Bio sam sretan zbog njih."

Sally se preko ušiju zaljubila u Richarda, koji je tada imao 22 godine. Sada se pita je li u njemu možda tražila očinsku figuru. "Otac mi je umro kad sam imala šest godina. Sjećam se da su me iznijeli iz sobe dok su ga pokušavali oživjeti. Sada mislim da je to jako utjecalo na mene", objašnjava Sally.

Della je život odveo u Los Angeles, gdje će živjeti narednih tri desetljeća, a na kraju je prodavao luksuzne automobile na Hollywood Hillsu. Međutim, vratio se kako bi im bio kum na vjenčanju 1979. godine.

I Dell se oženio, iako je njegov prvi brak završio razvodom. Vraćao se jednom godišnje i tada bi se družio sa Sally i Richardom. Kad su zasnovali obitelj, Dell je bio oduševljen što će biti kum njihovu sinu Jamesu.

No, brak Challenovih bio je vrlo disfunkcionalan. Richard je bio ženskaroš koji je javno omalovažavao svoju suprugu, a u privatnosti njihova doma često ju je psihički zlostavljao. No, budući da nije bilo modrica, zlostavljanje je prošlo ‘ispod radara‘, čak i među njihovim prijateljima.

Dell sada kaže da su neki znakovi postojali, no nisu ih primjećivali.

image

Sally Challen

Trevor Adams/Matrixpictures.co.uk/Matrixpictures/Profimedia/Trevor Adams/matrixpictures.co.uk/matrixpictures/profimedia

Postojali su znakovi nasilja

"Znao sam da je Richard težak. Znao sam i da je imao druge žene, ali nisam znao u kolikoj mjeri. Moja prva žena jednom je prilikom rekla da se užasno ponašao prema Sally, ali ja to nisam vidio", ispričao je Dell.

Je li moguće da su više razgovarali o automobilima nego o tome kada nefunkcionalan brak postane opasan? "Apsolutno", kaže Dell. "I sada mislim da je to bilo pogrešno. Mislim da muškarci moraju razgovarati o takvim stvarima."

U travnju 1998. Richard i Sally posjetili su Della u SAD-u i Richard je, silno posesivan, pobjesnio jer je mislio da je među njima bilo flerta. "Tada među nama nije bilo ničega. Ali to je bio Richard", govori Sally.

Silovao je Sally te noći u gostinjskoj sobi u Dellovoj kući. Prijateljstvo između muškaraca nikada se nije oporavilo. "Pisala sam mu. Pokušao sam ga urazumiti. Uvijek sam mislio da ćemo se pomiriti, ali nikad nismo", rekao je Richard.

Kako su godine prolazile, Sallyn i Richardov odnos postajao je sve gori. Sally se borila s depresijom, a danas otkriva da joj je u međuvremenu dijagnosticiran i bipolarni poremećaj. Postala je gotovo manična u svojoj odlučnosti da dokaže da je Richard vara, što je na kraju i uspjela.

"Jednom je pozirao u jednom od svojih automobila i s njim su bile dvije gotovo gole žene. On je tu sliku dao povećati i uokviriti. Stavio ju je u dnevnu sobu, poludjela sam", rekla je Sally.

U krevetu ju je ponižavao. Jednom je otišla k liječniku i pitala ga ima li neku bolest zbog koje smrdi, jer je Richard inzistirao na tome da ima. Osjećala je da mu je odbojna. Zbog toga je postala potrebita, molećiva, prestravljena da će je Richard ostaviti...

"Bila sam glupa Sally koja mu je govorila - ‘Molim te, ne ostavljaj me. Bit ću bolja.‘ Misliš da si ti problem, uđe ti u glavu", govori Sally, koja jednostavno nije vidjela izlaz. Nekoliko je puta razmišljala o samoubojstvu.

"Stajala sam na mostu na autocesti i pomislila: ‘Nedovoljno visoko.‘ Istraživala sam kako prerezati zapešće, što ako ne umrem?", iznijela je svoje potresno svjedočanstvo.

Stvari su postale nepodnošljive

Devet mjeseci prije nego što je Sally ubila Richarda, stvari su postale nepodnošljive. Nakon svađe zbog Richardova posjeta bordelu, iselila se i pokrenula brakorazvodnu parnicu. Onda se ipak predomislila. To se dogodilo 14 puta... Željela se ponovno useliti, on je želio da potpiše ugovor u kojem će se obvezati da mu nikada neće proturječiti. "Razmišljala sam da to i napravim. Glupa Sally", govori danas.

Tog kobnog jutra Richard ju je poslao van da kupi slaninu za njegov doručak, ali kad se vratila, provjerila je telefon. Kao što je i sumnjala, nazvao je ženu za koju je znala da je s njom u ljubavnoj aferi. "Kad razmišljam o tome, to nisam bila ja. To je bila neka druga Sally", govori, ali to ne mijenja činjenicu da ga je udarila ne jednom, nego 20 puta čekićem u glavu. Zatim je donijela stare zavjese i pokrivače te prekrila njegovo tijelo.

"Ne zato što nisam mogla gledati što sam napravila, već iz poštovanja. Nakon toga sam oprala suđe jer sam htjela da sve bude čisto i uredno", objašnjava.

Planirala samoubojstvo

Sutradan se odvezla u Beachy Head i željela počiniti samoubojstvo. Dell je u međuvremenu bio kod kuće u Los Angelesu kada je čuo vijesti. "Došao sam kući s partije golfa i moja je žena tada dotrčala do mene i rekla mi da je Sally ubila Richarda, a zatim i sebe. Ili da se pokušala ubiti. Sve je bilo jako zbunjujuće. Jednostavno nisam mogao shvatiti što govori", ispričao je Dell.

"Kad sam čuo da si je pokušala oduzeti život, prvo sam pomislio: ‘Moj Bože, on ju je natjerao na ovo. Kroz što je morala prolaziti da je došlo do toga?‘ Nije bilo drugog objašnjenja i to govorim kao njegov prijatelj", dodaje Dell.

Pitao se bi li trebao doći svjedočiti, ali rečeno mu je da je okupila skupi pravni tim koji je zastupa. Tu su bili svi pokazatelji da se radilo o ubojstvu iz nehaja, a ne ubojstvu, tvrdi Dell.

Zapravo, Sallyn početni pravni tim odlučio je ne isticati tu uvredljivu pozadinu priče, a upravo je to bila odluka koja se pokazala katastrofalnom. "Porote ne vole čuti kako ljudi govore loše o mrtvima", kaže Sally.

image

Sally Challen

Trevor Adams/Matrixpictures.co.uk/Matrixpictures/Profimedia/Trevor Adams/matrixpictures.co.uk/matrixpictures/profimedia

Prikazana je kao nepravedna, osvetoljubiva žena, proglašena je krivom za ubojstvo i bila je suočana s doživotnom kaznom zatvora. Dell je bio shrvan. "Nakon suđenja nisam mogao spavati. Ležao sam u krevetu i pitao se što mogu učiniti. Razgovarao sam s jednom prijateljicom filmašicom o tome da snimimo film koji bi ispričao njezinu stranu priče. Odletio sam u Ujedinjeno Kraljevstvo i sastao se s njezinom obitelji", ispričao je.

Iako taj film nikada nije snimljen, druga tvrtka odlučila je snimiti dokumentarac o Sallynom slučaju. Dell je imao prste u tome.

"Sve je počelo s Dellom. On i njegova druga žena došli su me posjetiti u zatvor. Imao je taj scenarij sa sobom, ali ja ga nisam htjela vidjeti. Ali onda je moja nećakinja uključila Harriet Wistrich, odvjetnicu za ljudska prava koja je suosnivačica ‘Justice for Women‘, i dobili smo žalbu", ispričala je Sally.

U priču se uključio i David, koji nastavlja voditi kampanju u ime drugih žrtava obiteljskog zlostavljanja. "David je bio taj glas koji nikada nisam imala i neumorno je radio", dodaje Sally.

image

Sally Challen sa sinom Davidom

Trevor Adams/Matrixpictures.co.uk/Matrixpictures/Profimedia/Trevor Adams/matrixpictures.co.uk/matrixpictures/profimedia

Spojili se nakon zatvora

Do trenutka kad je puštena na slobodu 2019., Dell je proživjeo svoje traume. Njegovoj drugoj supruzi, koja je već patila od demencije, dijagnosticiran je četvrti stadij raka mozga. On ju je njegovao sve do njezine smrti.

On i Sally počeli su redovito razgovarati tijekom pandemije koronavirusa. "Čuli smo se preko Zooma. Jedan od moje braće uvijek je govorio da sam se prestala smijati kad sam upoznala Richarda. Pa, ponovno sam se počela smijati s Dellom", govori Sally.

Nakon što su mjesecima bili u kontaktu, počeo se razvijati neki dublji odnos. "Jednog je dana Sally ležala na krevetu, a ja sam joj rekao da bih volio da mogu ležati pored nje. Ona je na to odgovorila - i ja. Do trenutka kad smo se stvarno upoznali, već smo bili zaljubljeni", prisjeća se Dell.

"Pokupila sam ga na Heathrowu, a zatim sam ga pitala zašto ne bi došao živjeti sa mnom. To je bilo dosta brzo, to su i moji sinovi mislili i nisu dijelili moje oduševljenje novom vezom. Rekli su mi - ali mi ne poznajemo tog čovjeka. Ali ja ga poznajem. Poznavala sam Della i prije nego što sam upoznala Richarda", govori Sally.

"Mislim da im je bilo teško, jer za takve stvari treba vremena, puno je toga što treba obraditi. Neki moji prijatelji znali su mi reći - ti si hrabar, kad su čuli da se družim sa Sally, što mogu razumjeti, ali takva reakcija nije potrebna. Znam što je učinila, ali znam i zašto", ubacuje se Dell, koji ne strahuje za vlastitu sigurnost.

"Nikada. Apsolutno ne. Sally ni muhu ne bi zgazila", odlučan je.

Nemoguće je reći koliko je potencijalnih drugih ‘Sally Challen‘ vani, ali pitanje prisilne kontrole konačno se počelo ozbiljnije shvaćati. Sally je pak nepokolebljiva u tome da je ‘većina‘ žena koje je upoznala u zatvoru, a koje su učinile užasne stvari, prvo bile žrtve nasilnih muškaraca.

"Izađite iz tih odnosa prije nego što bude prekasno", poručuje drugim žrtvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:42