SPORNI GOST

Zbog emisije srpske voditeljice Pink TV zabranjen u Crnoj Gori: Što se točno dogodilo kod Jovane Jeremić?

Braco Zdravković predstavlja se kao privatni detektiv, a razgovarali su o navodnim uzrocima tragedije na Cetinju

Jovana Jeremić

 Instagram/Jovana Jeremić

U Crnoj Gori je na šest mjeseci zabranjeno emitiranje Pink televizije i to zbog emisije koju vodi srpska voditeljica Jovana Jeremić.

Kako prenosi Nova.rs, ova odluka Savjeta Agencije za elektroničke medije Crne Gore uslijedila je zbog emisije ‘Novo vikend jutro‘ u kojoj je voditeljica Jovana Jeremić razgovarala s Bracom Zdravkovićem. Riječ je o čovjeku koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv, a razgovarali su o navodnim uzrocima tragedije koja se u kolovozu dogodila na Cetinju. Time je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u dijelu koji se odnosi na obavezu poštivanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

"Vijeće je zaključilo da nakladnik televizije ovim izvješćem nedvojbeno potvrđuje namjeru da na senzacionalistički i provokativan način privuče pozornost gledatelja, bez razloga ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih obitelji", priopćeno je nakon sjednice.

U odluci kojom se nastoji zaštititi javni interes Crne Gore, stoji i da ‘postoji kontinuitet spornog izražavanja te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegova suzbijanja i sankcioniranja, ograniči reemitiranje jutarnjeg programa u okviru TV programa ‘Pink‘, ‘Pink plus‘ i ‘Pink M‘ iz Srbije‘.

I ovo nije prvi takav slučaj. Savjet je televiziju Pink M sankcionirao i u veljači 2020., kada joj je dio programskih sadržaja bio ograničen na tri mjeseca zbog promoviranja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, i Radomir Lazović, narodni poslanik iz pokreta ‘Ne davimo Beograd‘, pozdravili su ovu odluku o zabrani emitiranja Jutarnjeg programa TV Pinka u Crnoj Gori.

"Prikazivanje Cetinjana i Crnogoraca općenito kao primitivne zajednice u kojoj je najveći problem krvna osveta i provincijalizam najveća je moguća uvreda za Cetinje i cijelu prijateljsku Crnu Goru", rekao je Čanak za Danas.

"Sijanje mržnje protiv nepodobnih, osobni računi Željka Mitrovića, beskrajna eksploatacija ljudske patnje, zatim potpuni izostanak ideje da postoje novinarski standardi i zakoni koje treba poštovati, uz naravno apsolutnu podršku kriminalnoj vlasti, čine ovu televiziju dnom našeg društva", rekao je Lazović.

Što se točno dogodilo?

Jeremić je 27. kolovoza u goste pozvala spomenutog ‘privatnog detektiva‘ bombastično najavivši to gostovanje kao gostovanje u kojem će se iznijeti ‘pravi razlog masakra‘, a koji se saznao od susjeda s Cetinja.

Sama voditeljica iznijela je niz spekulacija o motivima ubojice koji je usmrtio 10 i ranio 6 osoba, nakon čega je i sam ubijen, piše Nova.rs. Tu se nadovezao i sami sugovornik koji je pak otišao korak dalje u iznošenju privatnih pojedinosti vezanih uz obitelj, počinitelja i njegove žrtve.

image

Braca Zdravković i Jovana Jeremić

Screenshot YouTube

Spekuliralo se o psihičkom zdravlju ubojice, o tome je li motiv bila zaljubljenost u ubijenu Natašu Mitrović, a Zdravković je čak izjavio da je ‘ubojica imao podstanare u glavi koji su ga uvjeravali da mu se ubijena Nataša Mitrović udvarala‘.

U jednom je trenutku njihov razgovor prekinut zbog uključenja s crnogorskog primorja, a zatim se tema preusmjerila na crnogorske plaže i turiste.

"Privatni detektiv" govorio je i o tome kako je ubojica ovim činom osramotio čitav srpski narod, jer su srpski i crnogorski narod jedno. Također je iskoristio priliku da izjavi kako je u Crnoj Gori najveća sramota otići kod psihijatra kao i to da podrugljivo nazove Cetinje ‘centrom crnogorske gospode‘, prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:46