ZAGLAVIO

ŽIVOTNA DRAMA GLUMCA IZ 'PIRATA S KARIBA' Otišao je u rat protiv ISIS-a, ali onda je sve krenulo naopako: 'Ne mogu se vratiti ni u SAD ni u Britaniju'

 
 Screenshot / YouTube

Holivudski glumac Michael Enright odlučio se 2015. pridružiti borbi protiv Islamske države. Otišao je u Siriju i pridružio se kurdskoj miliciji, no već gotovo dvije godine se ne može vratiti ni u SAD, ni u Veliku Britaniju gdje je rođen.

Enright (55) je rođen u Manchesteru, no sa 19 godina je odselio u Los Angeles gdje se počeo baviti glumom. Kurdskoj se miliciji pridružio prije četiri godine u želji da pomogne poraziti Islamsku državu, a sad živi u Srednjoj Americi odakle je pokrenuo online kampanju ‘Bring Michael Home’ i moli za pomoć dok čeka povratak u SAD.

Prije dvije godine napustio je Siriju i odonda se pokušava vratiti u Ameriku. Rekao je da se boji vratiti u Veliku Britaniju jer postoji mogućnost da će ga osumnjičiti za terorizam budući da se borio u inozemnom ratu. Za Fox News je otkrio da su ga uvjerili da će mu SAD dozvoliti povratak u zemlju ako prikupi korisne informacije.

- Kad sam prvi put odlazio iz Amerike, znao sam da postoji rizik da se neću moći vratiti, ali nešto me jako tjeralo da idem. U SAD sam došao sa 19 godina. Nisam imao radnog iskustva niti obitelj, ali to mi je postao dom. Jako volim Ameriku, želim tu biti - rekao je.

Nakon što je neko vrijeme proveo u Siriji boreći se na strani Kurda, Enright je ispričao da se pokušao vratiti u SAD preko Meksika, no tu su ga zadržali. Prekoračio je vrijeme dozvoljeno američkom vizom zbog čega je zadržan šest tjedana kad su shvatili da je bio u Siriji. Potom su ga prebacili u Veliku Britaniju gdje su ga dalje ispitivali službenici američkog Ministarstva domovinske sigurnosti, piše Daily Mail.

Tvrdi da mu je jedan službenik rekao da će mu dozvoliti ponovni ulazak u SAD ‘ako im pomogne uhvatiti zločeste dečke’.

Zato se 2016. vratio u Siriju i prikupio razne informacije za američke obavještajce. Navodno je pomogao u ispitivanju ISIS-ovih zatvorenika te dao niz imena za koja je vjerovao da se radi o američkim, kanadskim i australskim državljanima. Bivši je glumac rekao da je zauvijek napustio Siriju u studenom 2017., no još uvijek mu nisu odobrili ulazak u SAD unatoč činjenici što im je prikupio razne podatke.

Enright je glumio uz Johnnyja Deppa u filmu ‘Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja’ i uz Toma Cruisea u filmu ‘Noć i dan’, a pojavio se i u nekoliko TV serija poput ‘CSI-ja’, ‘Zakon i red’ i ‘Agenti SHIELD-a’. Rekao je i da mu je nedavno jedan filmski studio ponudio ulogu u holivudskom filmu o borbi protiv ISIS-a.

Još je ranije pričao o tome kako se pridružio Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima, koje podržava Amerika, a podijelio je i snimku sebe s drugim vojnicima u borbi s ISIS-ovim fanaticima. Dodao je da se pridružio borbi protiv fanatika kao dobrovoljac nakon što je čitao vijesti o brojnim silovanjima i pokolju Jazida, etničke manjine u Siriji i Iraku. Glumac je naglasio da je htio osvetiti stotine žena koje su borci ISIS-a zarobili i držali kao seksualno roblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:33