ŠABAN ŠAULIĆ (1951.-2019.)

ŽIVOTNA PRIČA DJEČAKA IZ PROVINCIJE KOJI JE POSTAO 'KRALJ NARODNE MUZIKE' Nesuđeni sportaš nije znao čitati note, slava mu je umalo uništila brak...

 
Šaban Šaulić
 Danijel Soldo / Screenshot, CROPIX

Vijest o pogibiji Šabana Šaulića potresla je Srbiju, ali i regiju - od popularnog pjevača kojeg su mnogi zvali 'kraljem narodne muzike' opraštaju se kolege i obožavatelji, ali sa sjetom se prisjećaju i detalja iz njegova impresivnog privatnoga, ali i poslovnog života.

Rođen 6. rujna 1951. godine u Šapcu na zapadu Srbije, Šaban je odrastao s roditeljima - majkom koja je za život zarađivala prodajući igračke, dok je otac pak prodavao srećke za lutriju - te starijom sestrom, koja se najviše brinula za domaćinstvo i mlađega brata. Obitelj je imala vrlo skromne i neredovite prihode pa ne čudi što je glazbenik za sebe svojedobno rekao: "Ja sam provincijalac, dijete s ruba života. Trebalo je proći dosta vremena da se uljudim, da naučim biti Šaban Šaulić".

Već od malih nogu Šaban je pokazivao veliki interes za glazbu i sport. Trenirao je nogomet u klubovima Polet i Mačva, a za njega se ozbiljno zanimao i bugarski Levski. Okušao se i u boksu, ali stric Alija uspio ga je nagovoriti da se ipak profesionalno bavi glazbom jer će tako, rekao mu je, "definitivno zaraditi puno više novca".

A upravo mu je spomenuti stric sredio i prvu gažu. Naime, pozvao ga je da njegovu društvu i njemu pjeva u njihovoj omiljenoj kavani. Kad je izveo pjesmu "Jablani se povijaju", toliko je oduševio goste da je ubrzo ondje postao stalni glazbeni gost.

- Strica sam doživljavao kao veliki autoritet i bilo me strah odbiti ga. Tako je zapravo sve počelo - prisjetio se svojedobno pokojni kralj narodne glazbe.

Šaban je veliki dio djetinjstva proveo i u Bijeljini, odakle mu je majka bila rodom, a u dobi od 18 godina preselio se u Beograd. Tad je snimio i prvi album, no na samom početku karijere Šabanu nije sve uvijek išlo glatko.

- Selidba u metropolu mi je, kao djetetu iz male sredine, zbilja teško pala - prisjetio se jednom prilikom Šaulić te dodao kako je "bio vrlo sramežljiv i povučen mladić koji se bojao prići djevojkama pa im se iz tog razloga i jako rijetko udvarao".

A suprugu Gordanu, s kojom je dobio troje djece - kćeri Ildu i Sanelu te sina Mihajla - upoznao je 1975. godine. Par se vjenčao poslije samo četiri mjeseca veze. No, naoko skladan brak poslije deset godina zapao je u ozbiljnu krizu. Zaluđen slavom i popularnošću, Šaban je u to vrijeme žestoko tulumario i često izbivao iz kuće, što je rezultiralo svađama sa suprugom, od koje je u spomenutom razdoblju bio i razdvojen.

View this post on Instagram

Moja ljubav moj ponos moje sve!

A post shared by Gordana Saulic/novi profil (@gordanasaulic.official) on

Bijesna i razočarana Gordana čak mu je donijela i papire za razvod, koje je tad pijani glazbenik i potpisao, ali sve je povukao svega 20 dana kasnije. Te godine (1985.) Šaulić je objavio album "Kafanska noć", na kojemu se našla i pjesma "Gordana", koju je posvetio upravo voljenoj ženi.

No, kralj narodne glazbe dobio je i izvanbračnog sina Roberta, kojega je priznao i plaćao mu alimentaciju do punoljetnosti. Srpski mediji tvrde, a prenosi portal koji je objavio Šaulićevu biografiju, da Robert živi u Zrenjaninu u teškoj neimaštini zbog koje nema novca ni za osnovne potrepštine.

A da je glazba očito u genima obitelji Šaulić (Šaban je, naime, glas naslijedio od majke), dokazuje i činjenica da je i kći Ilda odlučila krenuti očevim stopama. Iako se Šaban isprva tome protivio, bio je Ildin najveći obožavatelj.

Pokojni glazbenik, koji se u intervjuu za časopis 'Zdravo' 1981. pohvalio kako "zarađuje više od Zdravka Čolića, Bijelog dugmeta i Srebrnih krila zajedno", nikad nije skrivao činjenicu da ne zna svirati nijedan instrument, kao i da nikad nije naučio čitati note, a periku je nosio sve do 2002. godine!

- Svoju glazbu snimam na kasetofonu i tako ispravljam/korigiram samoga sebe dok mi riječi/tekst izlaze iz duše. Ja sam kao slikar naivac, bogomdan umjetnik - izjavio je jednom prilikom Šaban.

No, osim divnih trenutaka, u Šaulićevoj karijeri bilo je i onih neugodnih. Pjevač je u intervjuima tako često prepričavao incident koji je '90-ih doživio u Beču. Tad ga je, dok je išao prema restoranu u kojemu je trebao nastupati, napala skupina mladića - izboli su ga noževima u leđa i izudarali bokserom u glavu, no Šaban se nekako uspio obraniti i pozvati pomoć.

- Tad sam vidio smrt vlastitim očima. Da sam u bolnicu stigao samo pola sata kasnije, bio bih mrtav - rekao je glazbenik.

Poslije tog iskustva iz pakla regionalni pjevački as svaki slobodan trenutak odlučio je provoditi s obitelji - u vikendici u Krčedinu, gdje je najviše volio - pecati.

- U svome životu baš ništa ne bih mijenjao, jer sam ostvaren i sretan čovjek - izjavio je nedavno kralj narodne glazbe zbog čije prerane smrti od nedjelje plače cijela regija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:37