MUČNA ISPOVIJEST

Životna trauma poznate Spajsice: ‘Još uvijek se budim prekrivena sramom, znojem i strahom‘

Mel B, koja je pokroviteljica Ženske pomoći, danas ženama objašnjava zašto je važno djelovati odmah

Mel B i kći Phoenix (lijevo); Mel B u videospotu Fabio D‘Andrea za pjesmu o nasilju nad ženama ”Love Should Not Hurt” (desno)

 Profimedia

Bivša članica grupe Spice Girls, Mel B (46), nakon što je pretrpjela seksualno zlostavljanje od strane bivšeg supruga, promiče važnost podizanja svijesti o pristanku na seksualni čin – jer kada se on prekrši, posljedice za žrtvu mogu ostati razorne, prenosi The Sun.

Unatoč bogatstvu i slavi, bivša zvijezda najpoznatije ženske petorke smatrala je da joj nitko neće vjerovati da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja, baš kao što je to slučaj s mnogim žrtvama.

Sada, u sklopu kampanje #NoMeansNo, 46-godišnja pjevačica i njezina kći Phoenix (22) hrabro dijele vlastite priče nakon što su društvenim mrežama kružile uznemirujuće snimke mlade žene koja optužuje nogometaša Manchester Uniteda Masona Greenwooda za seksualno zlostavljanje.

Phoenix, koja je svjedočila nekim od najgorih napada na svoju mamu, u školama poučava djecu što zapravo znači pristanak na seksualni odnos.

Zlostavljanje u obitelji povećalo se za nevjerojatnih 60 posto u Britaniji od početka pandemije, prema novom istraživanju Women‘s Aid i YSL Beauty.

Sada Mel, koja je pokroviteljica Ženske pomoći, objašnjava zašto je važno djelovati odmah.

“Ovog vikenda vidjela sam traumatičnu snimku žene koju je navodno silovao muškarac kojemu je očito vjerovala. Te se situacije mogu dogoditi svakoj ženi — iako je u mom slučaju situacija bila drugačija", rekla je pjevačica.

image

Mel B u videospotu Fabio D‘Andrea za pjesmu o nasilju nad ženama "Love Should Not Hurt"

"Deset sam godina bila emocionalno i fizički zlostavljana u braku koji sam konačno napustila 2017. Između mene i mog bivšeg muža Stephena Belafontea dogodile su se stvari kojih se do danas ne sjećam u potpunosti jer trauma nakon zlostavljanja može trajati cijeli život. Ali gotovo pet godina kasnije i dalje se budim u ranim jutarnjim satima sa zastrašujućim fragmentima zvukova i slika koji mi lete kroz glavu", rekla je pjevačica te je dodala:

"Stvari koje sam pokušala blokirati uvijek isplivaju na površinu - stvari zbog kojih se još uvijek mogu osjećati oblivena sramom, znojem i strahom. Znam da se mnoge žene koje su silovane i zlostavljane u vezi osjećaju nemoćnima i nevidljivima zbog čega ovo i govorim. Kad sam na kraju napustila brak, odlučila sam riskirati svoju karijeru tako što sam napisala knjigu "Brutally Honest" o svojim iskustvima. Moj bivši mi je govorio da mi nitko nikada neće vjerovati, da nemam dokaza i da ću zbog toga što su piće, droga i seks bili dio našeg odnosa, biti ukaljana roba za cijeli život. Ali za ženu koja se zalagala za Girl Power, osjećala sam da moram progovoriti jer sam znala da se ono što se meni dogodilo događa milijunima drugih".

Pjevačica je opisala kako je došlo do problema jer se zbog traume iz te veze nije mogla sjetiti puno toga. Koautor njene knjige je puno informacija morao skupiti iz razgovora s njenim bliskim prijateljima, obitelji i kolegama kako bi popunio praznine u njenom sjećanju.

"Na svoj užas saznala sam čemu je svjedočila moja kći Phoenix. Ubija me saznanje što je moja kći sve vidjela. Vrlo je uznemirujuće saznanje da se u vrijeme pisanja knjige nisam jasno sjećala te noći", rekla je pjevačica te je nastavila:

"Toliko sam toga prošla i pala tako nisko da je moje samopoštovanje bilo na nuli. Budući da sam bila izolirana od svoje obitelji, nisam se imala kome povjeriti pa sam se okrenula piću i drogama kako bih ublažila bol. Tek nakon što je moja knjiga objavljena, počela sam shvaćati koliko žena dijeli ovo iskustvo. Droga i piće su oblik samoliječenja za uklanjanje muke, srama i krivnje. Bila sam potpuno nesvjesna kad sam bila snimana za vrijeme seksa - to je bila jedna od najponižavajućijih stvari koje sam pretrpjela u svojoj vezi. Upoznala sam toliko žena kroz Women‘s Aid kojima se dogodila ista stvar".

"Žene koje su bile drogirane i natjerane na seks s drugim muškarcima, žene koje su osjećale da se moraju slagati s ponižavajućim situacijama zbog straha od posljedica ili zato što zapravo nisu znale što rade. Osjećate da nitko nikada neće povjerovati u vašu stranu priče. Stavljate na čelo etiketu da je sve u redu jer nemate kontrolu nad ičim, a postoji čak i dio vas koji vjeruje da će se, ako nastavite sa svime, stvari promijeniti i uživat ćete u normalnoj vezi punoj ljubavi", rekla je.

"Nemam pojma koliko je žena kroz to prošlo u životu. Sve što znam je da bih, kad sam progovorila, slušala priču za pričom koja je odražavala moje iskustvo. I koliko god ova situacija bila ružna, ona još jednom naglašava pitanje zlostavljanja žena. Moramo razgovarati o tome, nositi se s tim i učiniti sve što je u našoj moći da se pravda ispuni", zaključila je Mel B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:31