SKANDAL U SVIJETU VRHUNSKE KUHINJE

ZLOSTAVLJAČ IZ KUHINJE Četiri žene koje su surađivale s poznatim kuharom optužuju ga za seksualno napastovanje i neprimjereno ponašanje na poslu

 
 Reuters

Nakon što su prije dva mjeseca u javnost procurile prve optužbe za seksualno uznemiravanje, pa čak i silovanje, na račun producentskog mogula i oskarovca, 65-godišnjeg Harveyja Weinsteina, broj njegovih žrtava raste iz dana u dan, a takozvani “Weinsteinov efekt“ brzo se iz Hollywooda proširio i na druge sfere društva. Kampanja #metoo (#ijaisto) ohrabrila je zlostavljane žene da javno prokažu svoje moćne i slavne seksualne predatore - tako su se na meti našli i političari, a sudeći po medijskim napisima posljednjih dana, pošteđen nije ostao ni kulinarski svijet.

Upravo je u petak potvrđeno kako je ABC, popularna američka televizijska i radio mreža sa sjedištem u New Yorku, dala izvanredan otkaz celebrity chefu, 57-godišnjem Mariju Bataliju, koji je za spomenutu kuću od 2011. snimao megauspješni show “The Chew”. Naime, američkog majstora kuhinje čak četiri žene, koje su surađivale s njim, optužuju za seksualno napastovanje i neprimjereno ponašanje na poslu.

- Nakon detaljno provedene istrage ABC je odlučio prekinuti svaku vezu s gospodinom Batalijem. Nažalost, sve do sada nismo imali nikakva saznanja o bilo kakvom obliku uznemiravanja na setu showa “The Chew”, ali u jeku optužbi osjećamo moralnu odgovornost prema žrtvama i osuđujemo postupke koji grubo krše visoke standarde ponašanja koje naša tvrtka njeguje. Svim zaposlenicima želimo osigurati sigurno radno okruženje i ovaj problem shvaćamo vrlo ozbiljno - stoji u priopćenju koje je u petak potpisao i medijima poslao glasnogovornik ABC-ja. Mario Batali još je u ponedjeljak otišao na prisilni godišnji odmor, a prema svemu sudeći, na posao koji je obavljao posljednjih šest godina više se definitivno neće vraćati.

Jeziva situacija

A sve je počelo kad je vrlo čitani kulinarski blog Eater New York objavio svjedočanstva žena koje je celebrity chef, rođen u Seattleu u Washingtonu, napastovao u razdoblju od čak 20 godina. Tri žrtve blisko su surađivale s Batalijem u nekima od njegovih brojnih restorana, a četvrta, iako nikada nije bila njegova zaposlenica, blisko je, kaže, povezana sa svijetom kulinarstva.

Reuters
Michelle Obama i chef Mario Batali

- Prije desetak godina na jednoj zabavi organiziranoj poslije aukcije vina u New Orleansu prišla sam gospodinu Mariju Bataliju kako bih se upoznala s njim. Budući da sam i sama kuharica, bila sam sretna i uzbuđena zbog susreta s jednom od najcjenjenijih figura u restoranskoj industriji. Čim smo počeli razgovarati, primijetila sam da je pio, a situacija je vrlo brzo, blago rečeno, postala jeziva. U svoj toj gužvi netko nas je okrznuo i vino iz čaše prolilo se po mojoj košulji. Batali je odmah skočio uz komentar: “Dopustite da vam pomognem s tim”. Već u sljedećem trenutku njegove gole ruke bile su na mojem dekolteu. Počeo mi je besramno trljati grudi, dirao me ispod košulje... Čeljust mi je, od silnog šoka i gađenja, doslovce “pala na pod”. Odmaknula sam se od njega i pobjegla glavom bez obzira. Osjećala sam se odvratno, posramljeno, napadnuto... - rekla je za blog Eater New York jedna od žena, napominjući kako je u vrijeme incidenta bila u ranim 20-im godinama Batalijeve druge žrtve tvrde kako ih je celebrity chef, ničim izazvan jer mu nijedna od njih nikada nije davala nikakva povoda za takvo gnjusno ponašanje, u više navrata hvatao za stražnjice i na silu se privijao te trljao uz njih.

Suočen s optužbama, neočekivano brzo oglasio se i sam Mario Batali - ništa od navedenog nije negirao, štoviše, za svoje postupke javno se ispričao.

Preuzeo odgovornost

- Iskreno mi je žao što sam povrijedio te žene. Iako njihov identitet nije otkriven, većina toga što su opisale uistinu se podudara s načinom na koji sam se, nažalost, ponašao. To je bilo i više nego pogrešno te preuzimam punu odgovornost za sve za što me se tereti. Duboko se kajem zbog bilo kakve boli, poniženja ili nelagode koju sam prouzročio svojim kolegama, klijentima, prijateljima i obitelji. Svjestan sam kako je preda mnom ogroman posao - vratiti povjerenje onih koje sam ozlijedio i razočarao. Upravo zbog toga odlučio sam kako je najbolje udaljiti se od svakodnevnih zadaća vezanih uz sve moje tvrtke. Restorane smo stvorili kako bi se gosti ondje mogli zabaviti i opustiti, a moje neprimjereno ponašanje sve to sada je dovelo u veliku opasnost. U jedno sam siguran - neću ponoviti istu pogrešku. Želim da se ljudi u mojoj blizini osjećaju sigurno. Zahvalan sam svima koji su mi spremni pružiti potporu u ovim teškim trenucima. Dat ću sve od sebe da vas više nikada ne razočaram, no više od svega se nadam kako ću jednoga dana opet zadobiti vaše poštovanje i povjerenje - skrušeno je izjavio Batali.

Na skandal se kratko osvrnuo i njegov kolega, 49-godišnji Joe Bastianich, američko-talijanski vinar i celebrity chef hrvatskih korijena (majka mu je Lidia Bastianich, majstorica kuhinje rođena u Puli), s kojim optuženi Mario ima tvrtku Batali & Bastianich Hospitality Group, koja vodi 20-ak vrhunskih restorana diljem svijeta (među njima su i legendarni njujorški Babbo te američke ispostave Eatalyja), upravlja nizom medijskih projekata i zapošljava najmanje 1000 ljudi.

Batali u društvu prijatelja i partnera Joea Bastianicha

- Trenutačno mi je jedini prioritet osigurati da svi naši radnici i dalje imaju sigurnu te pozitivnu radnu okolinu - komentirao je Bastianich. Nakon što je ova priča dospjela u javnost, Mario Batali napustio je sve položaje u Batali & Bastianich Hospitality Group, a zanimljiva je i činjenica kako ga je tvrtka prije dva mjeseca, kad je njihova uprava dobila prvu pritužbu na chefovo ponašanje, poslala na terapiju. Batali i dalje ostaje vlasnik restorana koje vodi individualno, a prema riječima glasnogovornika B & B-a, Bastianicheva grupacija, koja već deset godina organizira obuku protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja na poslu, sada najavljuje kako će početi provoditi i nezavisne istrage u slučajevima kada zaposlenici žele prijaviti neprimjereno ponašanje.

No osim Marija Batalija, za seksualno uznemiravanje ovih dana optužen je još jedan poznati kuhar - 56-godišnji Ken Friedman, vlasnik njujorškog restorana The Spotted Pig, u koji su novac svojedobno uložili i reper Jay Z te Michael Stipe iz R.E.M.-a, a redovito su ga pohodili Rihanna, Taylor Swift te Bono iz rock benda U2. The New York Times piše kako deset žena tvrdi da ih je Friedman hvatao za grudi i stražnjice, na silu ih ljubio, zahtijevao da mu šalju fotografije na kojima su gole, nagovarao ih na seks s njim, ali i njegovim prijateljima, među kojima se spominje i već navedeni Batali, a najviše od svega zastrašuje optužba da je Ken na trećem katu restorana The Spotted Pig imao privatnu prostoriju koja je, iz njegove bolesne zafrkancije, dobila nadimak “soba za silovanje“. Za njezino postojanje znala je i suvlasnica restorana, također celebrity kuharica, Britanka April Bloomfield (43).

Ma on vam je takav, cure

- Bila je svjesna svega što se događa, ali nije poduzela apsolutno ništa da nas zaštiti. Njezin jedini komentar bio je “on je jednostavno takav, ili se naviknite ili tražite drugi posao” - rekla je jedna od Friedmanovih žrtava, bivša konobarica Trish Nelson. Kuharica Bloomfield The New York Timesu poslala je priopćenje u kojem ističe kako je pokušala razgovarati s kolegom, a na njegovo neprimjereno ponašanje upozorila je i njihove vanjske suradnike.

- Žao mi je ako neki zaposlenici misle da sam ih razočarala i ostavila na cjedilu. Ljuta sam i zgrožena. Gotovo je - napisala je April, dajući do znanja kako više ne namjerava surađivati s Kenom. Naime, i on je, čim je priča o zlostavljanju procurila u javnost, otišao na prisilni godišnji odmor, a menadžment The Spotted Piga ubrzo je objavio i svoju konačnu odluku - s njim više ne žele poslovati ni u kojem pogledu.

Bourdain o Bataliju i Kenu Friedmanu: Divljenje koje sam iskazivao prema njihovom radu nestalo je. Sramim se

August 29, 2017 - New York, N.Y, USA - ANTHONY BOURDAIN attends the ''Wasted!'' Premiere.Alamo Drafthouse, Brooklyn, NY.October 5, 2017.Photos by Sonia Moskowitz, Globe Photos Inc., Image: 352199422, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Anthony Bourdain

I dok Friedman o svemu i dalje šuti, svoje viđenje situacije iznio je 61-godišnji Anthony Bourdain, legendarni američki chef, koji je svojedobno boravio i u Hrvatskoj.

- Sve žene koje su javno progovorile o ovim strahotama riskiraju sve jer mogu postati meta javnog skepticizma, novog vala zlostavljanja i potencijalne odmazde - kratko i jasno rečeno, mogu izgubiti apsolutno sve. Divljenje koje sam u prošlosti iskazivao prema radu Marija Batalija i Kena Friedmana nestalo je u svjetlu ovih optužbi. Samo mogu reći da se sramim… Žrtve, a neke od njih su i moje poznanice, očito se nisu osjećale dovoljno ugodno da mi se otvore. Žao mi je što me nisu doživjele kao čovjeka od povjerenja. U ovakvim okolnostima treba izabrati stranu, a ja sam to učinio - definitivno sam stao uz žene - zaključio je razočarani Bourdain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14