ŠOKANTNA STUDIJA

Znanstvenici riješili enigmu misteriozne smrti Brucea Leeja: ‘Konačno smo otkrili zašto je umro‘

Legendarnog Brucea Leeja ubila je - voda? ‘Pio je velike količine i koristio kanabis koji povećava žeđ‘

Bruce Lee

 COLUMBIA PICTURES/Collection ChristopheL via AFP

Pedeset godina nakon misteriozne smrti Brucea Leeja liječnici vjeruju kako su napokon pronašli uzrok smrti. Stanice u njegovu tijelu bile su nateknute, uključujući i mozak što je rezultiralo smrću, a sve to dogodilo se zbog prekomjernog unosa vode u organizam. Te su večeri ljudi oko njega primijetili kako konstantno konzumira vodu, a miješao je i razne opijate s tabletama.

Bruce Lee umro je u dobi od 32 godine u ljeto 1973. dok je bio u Hong Kongu. Obdukcija je u to vrijeme pokazala da je Bruce preminuo od otekline mozga, za što su liječnici okrivili uzimanje lijeka protiv bolova. Njegova prerana smrt potaknula je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovala ljubomorna ljubavnica ili da je bio žrtva prokletstva. Druga je teorija bila da je umro od toplinskog udara.

Sad su istraživači pregledali dokaze kako bi zaključili da je Bruce vjerojatno umro od hiponatrijemije.

- Drugim riječima, predlažemo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Brucea Leeja - rekao je stručnjak za časopis Clinical Kidney Journal.

Hiponatrijemija znači da je razina natrija u krvi, koju tijelo treba za ravnotežu tekućine, abnormalno niska. Neravnoteža uzrokuje oticanje stanica u tijelu, uključujući one u mozgu.

Studija tvrdi da je Bruce imao više čimbenika rizika za hiponatrijemiju, uključujući to da je pio velike količine tekućine, koristio kanabis koji povećava žeđ, kao i druge čimbenike koji smanjuju sposobnost bubrega poput lijekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je kako je Bruce prije smrti imao dijetu temeljenu na tekućini od soka mrkve i jabuke, a Matthew Polly, koji je napisao biografiju Brucea Leeja, spominje konstantno konzumiranje vode te večeri kad je umro.

- Pretpostavljamo da je Bruce Lee umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti unutar nekoliko sati ako prekomjeran unos vode nije usklađen s izlučivanjem vode urinom, što je u skladu s vremenskom crtom Leejeve smrti - zaključila je studija.

Napisali su da je, budući da je primijećeno kako pije velike količine vode na dan smrti, vjerojatno uzimao ogromne količine, jer inače nitko ne bi obraćao pažnju.

- Ironično, Lee se proslavio citatom ‘Be water my friend‘, ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:28