RAINE SPENCER

Zvali su je ‘zlom maćehom‘ Lady Di, a voljele su tri ista muškarca: ‘Na kraju je postala Dianina osoba od povjerenja‘

U vrijeme kad se Diana otuđila od svoje majke, Raine je postala Dianina glavna osoba od povjerenja i najveća podrška

Raine Spencer

 Roland Schlager/Apa-picturedesk Via Afp

Princeza Diana i njezina maćeha Raine Spencer imale su burnu vezu, no navodno su se povezale u godinama neposredno prije njezine smrti.

Tko je bila Raine Spencer?

Raine je rođena 9. rujna 1929. i bila je kći spisateljice najprodavanijih ljubavnih romana i socijalistice Barbare Cartland. Njezin otac bio je Alexander McCorquodale, vojni časnik koji je također bio nasljednik tiskare, no njezini su se roditelji razveli, a majka se udala za njegova rođaka Hugha i dobila dva sina.

Provela je vrijeme u Kanadi i u školi je bila "uvijek najbolja", a opisivali su je i kao izvrsnu plesačicu. Raine se udavala tri puta što joj je donijelo pet titula, uključujući časnu gospođu Geralda Leggea, vikontesu Lewisham, groficu od Dartmoutha, groficu Spencer i groficu de Chambrun.

A upravo je veza s Johnom Spencerom javnosti bila najzanimljivija, iako je sve što je radila prije tog susreta jednako vrijedno pažnje.

Njezina majka pokušavala je od Raine učiniti sve ono što ona sama nije bila, pa je tako 1947. upravo ona, među 20.000 kandidata, bila predstavljena kralju Georgeu VI. nakon rata.

Raine se prvo udala za Geralda Leggea, nasljednika grofovske titule. Ubrzo je uredila kuću i stiglo je dvoje djece - William 1949. i Rupert 1953. godine. Charlotte i Henry rođeni su više od desetljeća kasnije.

Srećom ili dobrom prosudbom, a vjerojatno zahvaljujući oboje, Raine je bila dio raskalašene grupe koja se voljela zabavljati, a koju je predvodila princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete II. Poput mnogih drugih privilegiranih mladih žena njene generacije, i Raine je vrijeme najviše provodila družeći se, baveći se dobrotvornim radom i čekajući da njezin suprug nešto naslijedi. Ali Raine je imala i majčinu radnu etiku.

Pomalo neugledna Cartland, koja je preživjela skandalozan razvod, žestoko je radila na karijeri kolumnistice i romanopisca kako bi mogla poslati Raine i njezina dva polubrata u privatne škole. Međutim, ona nije inteligenciju svoje kćeri smatrala prednošću. "Oh, uredi svoju kosu, draga. Nijedan muškarac ne želi pametnu ženu", rekla bi svaki put kad bi njezina kći uletjela kroz vrata s novom viješću o njezinu posljednjem akademskom uspjehu.

image

Mary Barbara Hamilton Cartland s kćeri Raine

-/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Uspješna u politici

Unatoč tome, kasnije je priznala da su i ona i suprug oduvijek smatrali da je Raine ipak trebala nešto učiniti. I jest. U dobi od 24 godine, Raine Legge osvojila je mjesto u Gradskom vijeću Westminstera kao konzervativka. Tada je bilo teško zamisliti što bi žena koja je imala svog batlera, kuahricu, sobaricu i dadilju mogla poželjeti od posla koji uključuje donošenje zakona o svemu - od kanalizacije do parkirališta, ali ona je uživala u tom izazovu.

Od politike je konačno odustala nakon što je upoznala Earla Spencera 1972. Kao ‘it‘ djevojka iz visokog društva u 50-ima i 60-ima, Raine je bila tražena u novinama i na televiziji, a doprinijela je i prvom svjetskom summitu o planeti Zemlji, konferenciji UN-a o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972., kada je napisala Izvješće o ljudskom staništu.

image

Earl Spencer i Raine Spencer

Anwar Hussein/Pa Images/Profimedia

‘Zla maćeha Spencerove djece‘

No, kad se na naslovnicama počela pojavljivati uz Earla Spencera, počeo je pad njezine popularnosti. Ona se udala za princezina oca 1976., nakon što ga je njezina majka Frances Shand Kydd napustila. Započela je kampanja mržnje, u sklopu koje je bila predstavljana kao ‘zla maćeha djece Spencer‘, od kojih se jedno - Diana - trebala udati za britanskog prijestolonasljednika. Pozitivni naslovi su nestali, a umjesto njih objavljivane su optužbe da je Raine učinila sve, od isjerivanja Spencerove djece iz njihovih spavaćih soba pa sve do rasprodaje njihova naslijeđa u obliku umjetnina i antikviteta, kako bi financirala renoviranje velebnog imanja.

Raine je bila i ključni svjedok u istrazi mrtvozornika o smrti princeze Diane na Kraljevskom sudu pravde. Iako im je odnos bio napet, njih su se dvije zbližile godinu dana nakon Spencerove smrti, kad je ona već bila u trećem braku s grofom Jean-Françoisom Pinetonom de Chambrunom. Iako brak s ocem nije potrajao, Rainein odnos s princezom se produbio. "Nazvala bi i u vrlo kratkom vremenskom roku došla bi, sjela na sofu i razgovarala... Rekla je da ja nemam skrivene namjere", rekla je Raine za vrijeme istrage.

Odnos s Dianom

Diana i njezina braća i sestre nisu voljeli svoju maćehu te su je nazivali "Acid Raine" i često pjevali "Raine, Raine, odlazi!"

Nije sjedila s Johnom Spencerom na vjenčanju princeze Diane i princa Charlesa 1981. i nije se pojavila na balkonu Buckinghamske palače nakon ceremonije. Također se šuškalo da ju je jednom prilikom princeza od Walesa gurnula niz stepenice, prenosi Daily Mail.

U vrijeme kad se Diana otuđila od svoje majke jer su se navodno posvađale zbog toga što je Diana izlazila s ‘muslimanima‘, Raine je postala Dianina glavna osoba od povjerenja i najveća podrška. Dvije su žene, na kraju krajeve, voljele tri zajednička muškarca - grofa Spencera, kralja Charlesa i Dodija Al Fayeda. Dok se suočavala s raspadom kraljevskog braka, Raine joj je poslužila kao rame za plakanje.

"Diana je uvijek govorila da ja nemam skrivenih namjera. S obzirom na to da je bila tako popularna i svjetski poznata, toliko je ljudi uvijek željelo nešto od nje. Bio je to vrlo iscrpljujući život", rekla je Raine prilikom istrage princezine smrti.

Njih su dvije dijelile strast prema horoskopu, a Raine se prilikom istrage našalila da su obje željele da ‘tamnoputi, zgodni gospodin uđe kroz vrata‘.

BBC je izvijestio da je Raine rekla sucu lordu Justicu Scottu Bakeru: "Preklinjem vas da date sve od sebe da riješite ovu misteriju, da uklonite sve što bi moglo biti prikrivanje i ispitate sve mogućnosti i nemogućnosti kako biste omogućili jadnoj Diani i jadnome Dodiju da konačno počivaju u miru."

image

Raine Spencer

Johnny Eggitt/Afp

Karijera u Harrodsu

Upravo zahvaljujući Diani i Dodijevu ocu Mohamedu Al Fayedu, Raine je dobila i svoj posljednji te možda najsretniji posao - poziciju direktorice upravnog odbora i povremene prodavačice u trgovini Harrods.

"Mohamede, ovo je žena koju bi trebao zaposliti - ona može organizirati baš sve", rekla je princeza svome prijatelju kada su se našli na jednoj zabavi početkom 1996. "Ok, ponudit ću joj posao", odgovorio joj je Al Fayed. "Mislila sam da se šali. Srećom, nije", rekla je kasnije Raine.

Iskoristila je priliku, izgradila upsješnu karijeru i povezala se s bogatim kupcima. Voljela je rad u trgovini i na blagajni. "Bila je posebno dobra sa sredovječnim muškarcima. Ušli bi u potrazi za kravatom, a izašli bi s četiri džempera od kašmira", rekao je jedan prijatelj za Daily Mail.

Jednom je prilikom Raine izjavila: "Ironično je to što ja nikada nisam šopingirala u Harrodsu. Moj suprug (Earl Spencer) je bio taj koji je praktički živio tamo."

Stoga nikoga nije pretjerano iznenadilo ni to što je Raine pomno isplanirala vlastiti oproštaj od Harrodsa. Svog se posla, naime, nevoljko odrekla kada se krajem 2014. razboljela od raka (što je povjerila vrlo malom broju ljudi). Tada je priredila večeru za 35 najbližih prijatelja u kući Spencerovih te se svakome od njih zahvalila na prijateljstvu. Trebalo im je neko vrijeme da shvate da se oprašta.

"Raine se nikad nije žalila niti spominjala svoju bolest", rekao je njezin prijatelj Julian Fellowes. "Bila je usmjerena na život u sadašnjem trenutku. Čak je nagovorila jednog prijatelja, Michaela Colea, bivšeg novinara BBC-ja i direktora za odnose s javnošću Harrodsa, da održi hvalospjev na njezinoj komemoraciji, poslavši mu unaprijed dvije otipkane stranice sa svim njezinim pobrojanim postignućima", otkriva i dodaje da se Cole požalio kako ‘nikada nećemo više vidjeti ženu sličnu njoj, bila je potpuno i apsolutno jedinstvena‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:37