TUŽNA VIJEST

Zvijezda filma Crna pantera Chadwick Boseman umro od raka debelog crijeva. Imao je samo 43 godine

Najpoznatiji je po ulozi T‘Challe, kralja izmišljenog afričkog kraljevstva Wakanda, koji je ujedno i borac protiv kriminala
Chadwick Boseman
 Valerie Macon/AFP

Glumac Chadwick Boseman, najpoznatiji po glavnoj ulozi u Marvelovom popularnom filmu "Crna pantera", umro je u dobi od 43 godine nakon četverogodišnje borbe s rakom debelog crijeva, objavljeno je u petak na njegovu Twitteru i Facebooku.

Boseman, rodom iz Južne Karoline, umro je u svom domu, a uz njega su bili supruga i obitelj, stoji u objavi na društvenim mrežama, ali nije navedeno gdje je umro.

Boseman je živio u Los Angelesu.

U svojoj je karijeri Boseman utjelovio više povijesnih osoba poznatih po rušenju rasnih barijera u SAD-u, uključujući soul pjevača Jamesa Browna u filmu "Get on Up", suca Vrhovnog suda SAD-a Thurgooda Marshalla u filmu "Marshall" te prvog afroameričkog profesionalnog igrača bejzbola Jackiea Robinsona u filmu "42".

Ipak, najpoznatiji je po ulozi T'Challe, kralja izmišljenog afričkog kraljevstva Wakanda, koji je ujedno i borac protiv kriminala poznat kao Crna pantera.

"Crna pantera iz 2018" prvi je film o superheroju u kojemu su glumci uglavnom bili afroamerikanci.

"Crna pantera" je bila među filmovima s najvećom zaradom te godine, a nominirana je bila za šest Oscara, uključujući za najbolji film, a dobila ih je tri - za najbolju filmsku glazbu, najbolji, produkcijski dizajn i najbolju kostimografiju.

Glavni lik Crne pantere stvoren je dvije godine ranije, kada ga je također igrao Boseman, u Marvelovom filmu "Captain America: građanski rat", a "Crnu panteru" utjelovio je još dva puta - 2018. u flmu "Osvetnici: rat beskonačnosti" te 2019. u filmu "Osvetnici: kraj igre".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2023 04:06