VELIKI GUBITAK

Zvijezda filma ‘Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške‘ preminula u 56. godini: Prekasno je saznao da boluje od raka

Jakeu Abrahamu ranijeje ove godine dijagnosticiran rak prostate, a u srpnju je otkrio da prima palijativnu skrb

Jake Abraham (lijevo) u fimu ‘Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške‘

 Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

Jake Abraham, rođen u Liverpoolu, najpoznatiji po ulozi u kultnom filmu "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške", preminuo je u 56. godini. Glumac se 1991. godine pojavio u seriji "GBH" na Channel 4, te među ostalima u filmovima "Mean Machine" i "Formula 51".

Abrahamu je ranije ove godine dijagnosticiran rak prostate, a u srpnju je otkrio da prima palijativnu skrb. Tada je javno pozvao ljude da ne odgađaju testiranje na rane znakove raka, piše BBC. Rođen je u Toxtethu u Liverpoolu, a počeo je glumiti 1980-ih u Everyman Youth Theatreu i proveo četiri desetljeća glumeći na pozornici i ekranu.

Glumio je Deana u britanskom gangsterskom filmu iz 1998. "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške" redatelja Guya Ritchieja, što je najviše obilježilo njegovu glumačku karijeru. Redovito se pojavljivao u produkcijama na Royal Courtu u Liverpoolu i glumio u pantomimi "The Scouse Jack and the Beanstalk" sve do siječnja ove godine. Kevin Fearon, izvršni direktor kazališta Royal Court, rekao je da bi se trebao pojaviti u glumačkoj ekipi i ove sezone te je najavio da će projekt posvetiti njemu.

image

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

"Kakav gubitak za nas, njegovu obitelj i grad", dodao je Fearon. Govoreći za Liverpool Echo o svojoj dijagnozi raka u srpnju, Abraham je rekao da se već neko vrijeme nije osjećao dobro, ali je otišao "prekasno" da provjeri simptome. Rak mu se proširio na druge dijelove tijela. Glumac je otišao na zračenje prije nego što je završio na palijativnoj skrbi.

"Mislim da većina muškaraca ima pristup ‘oh, nastavit ću s tim‘. Međutim sada sam za palijativu, doznao sam stvarno prekasno i ne mogu ništa učiniti za mene", ispričao je u srpnju Abraham. Muškarci mogu otići na krvni test, poznat kao PSA test, kako bi se otkrio rak prostate, kaže NHS. Može se obaviti u ordinaciji liječnika opće prakse, a mjeri se razina prostata-specifičnog antigena (PSA) u krvi. Trenutno ne postoji nacionalni program probira za rak prostate u Ujedinjenom Kraljevstvu jer PSA test nije uvijek točan, kaže NHS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:59