TIPPI O HITCHCOCKU

‘ZGRABIO ME I POČEO PIPATI. BILO JE ODVRATNO I PERVERZNO’ Nekad je bila muza slavnog redatelja, a danas otkriva detalje koje je proživjela s njim

 Keystone / Getty Images

Zvijezda filma ‘Ptice’ i ‘Marnie’ nikad nije skrivala da se jedan od najvažnijih redatelja u filmskoj povijesti, Alfred Hitchcock, prema njoj ponašao posesivno i nasilno, no u novim je memoarima otkrila kako ju je hvatao na snimanjima i pokušavao poljubiti, a kako mu ništa nije uspijevalo, ugradio je tajna vrata između svog ureda i njezine garderobe.

Tippi Hedren u knjizi ‘Tippi: A Memoir’ piše da ju je Hitchcock seksualno zlostavljao na snimanju ‘Ptica’ i ‘Marnie’. O njegovom je nasilničkom ponašanju već više puta govorila, a o njihovom je odnosu snimljen i film ‘The Girl’ u produkciji HBO-a, adaptacija knjige ‘Spellbound By Beauty’ autora Donalda Spota, piše Guardian.

Hitchcockovo neprimjereno ponašanje započelo je na snimanju ‘Ptica’, njezinom prvom filmu. Hedren kaže da je redatelj naložio ostatku filmske ekipe da se ne druže s njom, da je ne diraju, a sam bi dobio slom živaca ako bi je vidio u razgovoru s drugim muškarcima. Tvrdi da se jednom prilikom bacio na nju i pokušao je poljubiti dok su se vozili limuzinom.

Maltretirao ju je i oko scena. Naime, rekli su joj da za scenu napada u spavaćoj sobi ne mogu koristiti mehaničke ptice već prave. Kaže da su tu jednu scenu snimali pet dana i da su iznova i iznova na nju bacali ptice koje su elastičnim gumicama bile pričvršćene za nju. Tippi se slomila nakon što joj se jedna ptica svom snagom zabila u rame i zamalo joj je iskopala oko te je gotovo cijeli idući tjedan provela iscrpljena u krevetu.

Glumica sumnja da ju je Hitchcock zapravo htio kazniti jer ga je odbila. Nakon ‘Ptica’ snimala je ‘Marnie’, film o kleptomanki s psihičkim problemima. U jednoj sceni ženu koju glumi Hedren siluje njezin novi muž. Tippi smatra da je to zapravo bila Hitchcockova fantazija o njoj.

Osim svega ovog, Hitchcock si je navodno dao izraditi masku prema njenom licu, a njezinu je garderobu dao urediti odmah pored svog ureda. Zahvaljujući vratima kojej e dao probiti, ulazio joj je kako je htio.

‘Hitchcock bi uvijek na neki način izrazio opsesiju sa mnom kao da mu nešto dugujem’, piše Hedren u autobiografiji i nastavlja kako ju je jednom pozvao u svoj ured: ‘Iznenada me snažno uhvatio i počeo pipati. Bilo je seksualno, perverzno i odvratno.’

1st March 1966:  American actress Tippi Hedren, star of Charlie Chaplin's comedy 'A Countess from Hong Kong' attends a press conference at the Dorchester Hotel in London.  (Photo by Wesley/Keystone/Getty Images)
Wesley/Keystone / Getty Images
Tippi Hedren

S vremenom je navodno postao vrlo frustriran svim njezinim odbijanjima te joj počeo prijetiti da će joj uništiti karijeru. Prema njenim riječima, Hitchcock je zaustavio studio Universal kad su je htjeli predložiti za filmsku nagradu Oscar. Kad je Hedren, inače majka Melanie Griffith, već odustala od suradnje s njim, imala je još dvije godine potpisan ugovor, a on joj je zabranio raditi s drugim redateljima. Kako mu se nijedan studio nije htio zamjeriti, njezina je karijera u principu bila gotova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19