MONTAŽSTROJ

'A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?' Priča o taštini, licemjerju i društvu u kojem je novac najveća vrijednost

Montažstroj predstavom propituje suvremenu komodifikaciju društvenog bunta nastalog nakon albuma "Paket aranžman" i jugoslavenskog novog vala, a nastala je na temelju autocenzurirane i montirane snimke predstave "MČŽPC"
 Damir Žižić/Press

Predstava "A gdje je revolucija, stoko?" Boruta Šeparovića, kojom umjetnički kolektiv "Montažstroj" završava obilježavanje četvrt stoljeća djelovanja tijekom kojih je kontinuirano upozoravao na probleme u društvu, premijerno će se izvesti 15. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Montažstroj tom predstavom propituje suvremenu komodifikaciju društvenog bunta nastalog nakon albuma "Paket aranžman" i jugoslavenskog novog vala, a nastala je na temelju autocenzurirane i montirane snimke predstave "MČŽPC" (kratica za stih iz pjesme grupe Šarlo Akrobata s tog albuma, "Mali čovek želi preko crte"), koja je nakon nekoliko izvedbi zabranjena zbog kršenja autorskih prava.

Najavljena kao predstava "nastala u napetosti i neskladu između konteksta osakaćenog cenzurom i autocenzure koja je postala kontekst", "A gdje je revolucija, stoko?" progovara o današnjem društvu u kojem je novac najveća vrijednost, o taštini, licemjerju i nedosljednosti, sveopćoj apatiji.

KOMUNIZAM from MONTAЖ$TROJ on Vimeo.





Predstava je motivirana zabranom i problemom kršenja autorskih prava, ali važnije pitanje koje postavlja je ono o autocenzuri na koju pristajemo svi mi, od novinara do umjetnika, rekao je za Hinu njezin autor Borut Šeparović. Njome istražujemo što smo i kao umjetnici spremni napraviti za društvene promjene, koliko se umjetnost prilagođava kako bi opstala u uvjetima u kojima živimo, u uvjetima tržišta koje zahtijeva gomilu kompromisa, dodao je.

Naslov predstave poruka je grafita anonimnog autora iz polovice devedesetih s pitanjem na koje, smatra redatelj, odgovor treba dati u sinergiji s obzirom na to da se u obraćanju zbirnoj imenici 'stoko' odnosi na sve nas.

Šeparović kaže kako teme koje nameće sam naslov sažimaju sve ono čime se "Montažstroj" bavio u proteklih 25 godina, a niti sebe ne izuzima iz svojevrsne kritike grafita upućene apatičnim građanima.

Možda nam se čini da odgovor na pitanje "A gdje je revolucija, stoko?" nije optimističan - upravo zato smatram potrebnim osvijestiti da smo svi na neki način ta "stoka" i da neke pojedinačne prozivke ne pogađaju bit problema. Revolucija je strašno potrošena i komodificirana riječ, pojavljuje se čak i u marketinškim kampanjama, ali je tema društvenih promjena i boljeg života univerzalna, istaknuo je.

Predstava je praizvedena na prošlogodišnjem Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu - Bitef, kada je Montažstroj postao prva hrvatska skupina koja je imala priliku otvoriti taj ugledni festival. Osvojila je posebnu nagradu žirija kao "izuzetna refleksija o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg, a kontroverznog materijala", a bila je i odlično prihvaćena od publike i kritike.

Uz koncept i režiju Šeparović potpisuje glazbenu produkciju i oblikovanje zvuka (s Konradom Mulvajem). Koreograf i asistent režije je Nataša Mihoci, a izvođači Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj, Ante Perković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:27