NAJVEĆA NA SVIJETU

Abramovič iznajmljuje 163,5 metara dugi Eclipse. Cijena? Dva milijuna dolara tjedno

ZAGREB - Roman Abramovič sebi je za Novu godinu darovao najveću jahtu na svijetu, Eclipse, dugačku 163,5 metara, čija je gradnja stajala 1,2 milijarde dolara. Nakon što je šest mjeseci njome plovio po svjetskim morima, čini se da mu je dosadio pa ju sad iznajmljuje za dva milijuna dolara tjedno (deset milijuna kuna).

Abramovič je svojoj novoj jahti proveo vrlo malo vremena, a godišnje održavanje stoji ga 50 milijuna dolara.

Oprema iz snova

Eclipse može primiti 30 gostiju i 70 članova posade, ima tri helidroma, diskoklub, blindirana stakla, dva bazena, wellness centar i proturaketni štit s kakvim se može mjeriti samo američka mornarica. U svakoj od 15 soba nalaze se dva “king size” kreveta te golema i luksuzna kupaonica. Osim toga, Eclipse ima i tri manje jahte te podmornicu koja može zaroniti dublje od 50 metara.

Eclipse se gradila četiri godine, a Abramovič ju je naručio 2006. u brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu. Prvi je put na moru isprobana 2009., ali je završna dorada trajala još godinu dana.

Darovao superjahtu

No, onaj tko bude unajmio Eclipse, uz tjedni najam imat će još jedan trošak. Naime, puni spremnik goriva te turbojahte stoji - 650.000 dolara. Osim Eclipse, Abramovič ima još tri superjahte: Pelorus, Sussuro i Lunu koja je prije nekoliko dana bila usidrena u dubrovačkoj luci, a prvi je put uplovila u Jadran prošlo ljeto kad je Abramovičeva svita stigla u Rovinj. Jahtu Ecstasea prodao je 2009., a jahtu Le Grand Bleu darovao je prijatelju i poslovnom partneru Eugeneu Shvidleru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:22