BOSANSKA FIMI MEDIA

AFERA GIBRALTAR Suvlasniku N1 televizije preko off shore kompanije uplatili 61.000 eura?

Rusmir Nefić je bio vlasnik UFA medije, koju se povezuje s pljačkom preko marketinških agencija
Zagreb, 061014.Avenija Veceslava Holjevca 20.N1-prva regionalna 24 satna news platforma i ekskluzivni CNN partner za regiju.Na fotografiji: Rusmir Neftic, direktor programa i Dubravko Merlic.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Tvrtka Nevena Kulenovića S.V.R.S.A. nalazi se u centru afere teške 5 milijuna eura , a upravo ta tvrtka je, kako navode bosanski mediji, preko off shore računa s Gibraltara na račun suvlasnika kuće N1, Rusmira Nefića uplatila 61 tisuću eura.

To je, kako navodi Slobodna Bosna, samo dio novca od nekoliko milijuna eura.

Podsjetimo, Rusmir Nefić je bio vlasnik UFA medije, koja se dovodi u vezu s pljačkom izvršenom preko marketinških agencija Nevena Kulenovića. Prema dokumentima Tužiteljstva BiH, Neftić i Kulenović su falsificirali ugovore između UFA media i off shore tvrtke s Gibraltara 2 Media Itd o kupovini televizijskih prava u iznosu od 45.050 eura i tako oštetili proračun BiH, piše teve.ba.

Izvršni direktor N1 mogao bi postati osumnjičenik?

Teve.ba je pak objavio kako je Nefić iznenada zatvorio tu tvrtku, ali da se tužiteljstvo interesira za dokumentaciju te tvrtke sumnjajući u pranje novaca. Iako Neftić još nije službeno osumnjičen već ga se tretira kao svjedoka, Slobodna Bosna navodi kako je moguće da se taj status promijeni.

To baca sjenu i na N1 mrežu u kojoj je Nefić jedan od suosnivača te izvršni direktor, zajedno s Draganom Šolakom, poznatim srpski poduzetnikom koji je većinski vlasnik N1, navodi pak portal hms.ba.

Bosanska Fimi media

Tijekom 22. listopada u Bosni i Hercegovini je prema nalogu Tužiteljstva BiH izvršena policijska akcija pod nazivom "Gibraltar" u kojoj su mete operacije bili Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A., Belma Kulenović i Sanjin Kulenović, također iz S.V.R.S.A.-e, Lajla Torlak, zamjenica direktora Pinka BiH, Darko Aleksić, direktor Mreže Plus, Ejub Kučuk, direktor agencije Mita, Senad Zaimović, vlasnik agencije Fabrika, Stipe Prlić, šef Uprave HT Eroneta Mostar (većinski vlasnik je vlada Federacije BiH), i Zoran Bakula, član Uprave Eroneta.

Napuhivali gledanost

Agencija S.V.R.S.A. spominjana je pak kao monopolist u istraživanju gledanosti TV programa. Sumnjičilo je se za “napuhavanje” rezultata mjerenja gledanosti, čime su umjetno podizane cijene oglašavanja na TV postajama. Tužiteljica Dragica Glušac koja vodi cijeli slučaj ustvrdila je da se raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih i nazvala istragu “akcijom godine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:19