PRIJATELJSTVO PRERASLO U LJUBAV

Andrea Feldman i Ivo Banac planiraju vjenčanje

Par će se vjenčati uskoro, čim Banac nostrificira dokumente o razvodu svog prvog braka koji je okončan u Americi

Dok gotovo nitko od njihovih najbližih nije ni znao da su u vezi, dugogodišnji prijatelji i kolege povjesničari, nekad aktivni političari, Andrea Feldman i Ivo Banac odlučili su se vjenčati. Ta je vijest danas znenadila mnoge, a pogotovo zato što se bivši predsjednik HHO-a tek nedavno rastao od svoje dugogodišnje partnerice, hrvatske filozofkinje i feministice Nadežde Čačinović.

Za sve je ‘kriv’ Yale

Ipak, 15-godišnjoj ljubavi došao je kraj, a u veljači nastupila je nova koja će uskoro biti okrunjena brakom.

Feldman i Banac, oboje doktori povijesnih znanosti, poznaju se dugi niz godina, otkako su se krajem osamdesetih upoznali na sveučilištu Yale, gdje je Banac bio predstojnik katedre za povijest, professor emeritus koji je tek nedavno prestao predavati, a Feldman je obranila svoj doktorat.

No, usprkos godinama iskrenog prijateljstva te poslovnoj i političkoj suradnji (dvojac je svojedobno zajedno djelovao i u Liberalnoj stranci: on kao predsjednik, a ona kao međunarodna tajnica stranke) par je sve do nedavno doslovce bio na “vi”.

Što zbog poznanstva koje je počelo s učitelj-profesor odnosom, što zbog razlike u godinama (on je stariji 14 godina), a što zbog dubokog poštovanja koje su oboje oduvijek gajili jedno prema drugome.

Ubrzani tempo

Poštovanja koje je nakon mnogo godina, čini se, preraslo u ljubav. Datum vjenčanja, kao ni mjesto svečanog događaja par navodno nije još odredio, no ako je suditi po tempu kojim su krenuli, ono će se, prilično je sigurno, dogoditi vrlo skoro.

Zapravo, jedina stvar koja se čeka navodno je nostrifikacija dokumenata Bančeva nekadašnjeg razvoda.

On je, naime, svojedobno bio u braku s Hrvaticom kojom se oženio u svom rodnom Dubrovniku, ali se razveo u Americi gdje je proveo velik dio svog života, zbog čega razvod mora nostrificirati i na ovim prostorima.

Nije razaračica brakova

Banac je u SAD odselio kao 12-godišnjak sa svojom majkom kako bi pridružili ocu koji je tada već živio u Americi.Tamo je živio u New Yorku i Kaliforniji, a doktorirao je na Stanfordu gdje je prije katedre na Yaleu također predavao.

Četrdesetosmogodišnja Feldman trenutno predaje na jednom sarajevskom fakultetu, a navode i priče o svom osobnom životu nije htjela komentirati.

I dok se mnogi vesele sretnim vijestima o vjenčanju, krenula su i nagađanja kako je upravo Andrea razlog prekida veze Banca i Čačinović.

No, svi koji je poznaju naglašavaju da je Andrea, i sama feministica poput Čačinović, veoma iskrena, časna osoba koja nikada ne bi presudila nečijem braku, pa tako vjerojatno nije ni toj dugogodišnjoj vezi.

Dr. Banac i dr. Čačinović navodno su se razišli jer ni nakon 15 godina ljubavi Nadežda Čačinović nije bila spremna za zajednički život te gubitak neovisnosti i brak, a čest kamen spoticanja u posljednje vrijeme bio je i Žarko Puhovski, Nadeždin bivši suprug i otac njezine kćeri, s kojim se Banac često javno sukobljavao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:47