ŽIVI S DJEVOJKOM

Anja Pärson: Luđački sam se zaljubila u ženu - nisam to željela, ali mi se ipak dogodilo

Vjerojatno se Anja ne bi ‘autala’ da nije za kraj - kao u svojim najboljim trkama - sačuvala najuzbudljiviji dio. Poželjela je još nešto podijeliti sa svojim navijačima

Anja Pärson (31), glavna suparnica naše Janice, osvojila je sedam zlatnih medalja na svjetskim skijaškim prvenstvima i olimpijsko zlato, a u karijeri, koju je završila ove godine u Schladmingu, pobijedila je u ukupno 42 utrke. Pa ipak, u subotu, u jednom slušanom švedskom radijskom talk showu gdje je bila gost urednik, izjavila je tronuto: ‘Sad se bacam s najstrmije planine u životu’.

Luđački zaljubljena

Naime, nakon brojnih godina nagađanja o njezinu privatnom životu konačno je priznala da je gay (‘vrijeme tračeva i nagađanja je iza mene’). Već pet godina živi sretno sa svojom djevojkom Filippom Rĺdin (39), koja je nije osvojila na prvi pogled, snažnom kemijom, ali ju je osvojila za cijeli život.

‘Nikad se nisam željela zaljubiti u ženu, nikad nisam mogla ni pomisliti da bi mi srce moglo tako snažno lupati zbog žene. Luđački sam se zaljubila’, rekla je gotovo kao da se opravdava skijašica koja zbog poreznih olakšica živi dobar dio godine u Monaku.

Anja sa svojom djevojkom Filippom Rĺdin

Izlazak iz ‘ormara’

Očito ni vrhunski sportaši, dok ne završe sportsku karijeru, ne misle da je uputno otvoreno progovoriti o svojoj ‘drugačijoj’ seksualnoj orijentaciji. Što bi rekao Dino Dvornik, ‘ništa kontra Splita’, kad je sport u pitanju, cijeli svijet je Split. Samouvjerena skijašica čeličnih živaca tiho je priznala svojim sunarodnjacima Šveđanima kako je pet godina pomno planirala, kao u priručnicima za pomoć gay populaciji, ‘kako izaći iz ormara’, kako se to danas kaže prema engleskoj frazi.

- Napravile smo listu - kome, kada i kako reći. Sada je napokon i na vas došao red za to ‘otkriće’. Ne mogu više igrati te igre. Moram reći istinu. Odlučile smo da čekamo jer je tu bio i jedan razvod koji smo morale obaviti, a uključivao je i jedno dijete. Željela bih zahvaliti svima koji su poštovali našu tajnu, a znali su istinu.

Najuzbudljivija utrka

Nedavno se na našoj televiziji pojavila veoma smjela reklama za mobitelsku mrežu Bon Bon u kojoj jedna mlada djevojka ‘bira svoju opciju’ na nekoliko nivoa i roditelje upoznaje sa svojim odabirom: ne, to nije ovaj simpatični dečko, a bogme niti ovaj, moj izbor je ova prelijepa djevojka… Tako otprilike glasi jedna od rijetkih novih reklama koje se direktno referiraju na ključnu temu naših medija. Očito, ni u Švedskoj ‘moj osobni izbor’ nije sasvim slobodan, neopterećen, pogotovo ne u sportu, gdje si fanovi umišljaju da su spolne uloge jasno podijeljene. Mnogi svjetski celebrityji iz show biznisa, pogotovo u Americi, više ne skrivaju da su gay, čak i političari to često otvoreno priznaju (u želji da pridobiju i glasove najmanje deset posto homoseksualnog glasačkog tijela), no u sportu ‘priznanje’ dolazi po završetku karijere.

Vjerojatno se Anja ne bi ‘autala’ da nije za kraj - kao u svojim najboljim trkama - sačuvala najuzbudljiviji dio. Poželjela je još nešto podijeliti sa svojim navijačima.

- Često me pitaju što ću raditi sad kad je završila moja sportska karijera. Sad mogu reći, ja već gotovo devet mjeseci znam što ću ubuduće raditi. Moj najveći životni san postaje stvarnost. Postat ću mama.

Martina Navratilova: I u SAD-u se kontroverzne teme ignoriraju

Najprominentnije lezbijke u sportu vjerojatno su tenisačice Martina Navratilova i Billy Jean King. Navratilova je u jednom intervjuu za njemačke novine izjavila da je ‘pobjegla iz jednog nepravednog sustava koji zatire slobodu razmišljanja (iz socijalističke Čehoslovačke) u drugi (SAD). Republikanci u SAD-u manipuliraju javnim mnijenjem i kontroverzne teme guraju ispod tepiha. To je depresivno. U Americi se sve odluke donose prema tome koliko će donijeti novca, a nitko ne propituje hoće li zdravlje, moral, okoliš zbog toga patiti’.

I kanadski prerano preminuli boksač Marc Leduc koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. ‘autao se’ neposredno nakon što je prekinuo sa sportom. Poznati igrač ragbija, macho američkog nogometa, Roy Simmons, priznao je da je homoseksualac u jednom televizijskom talk showu godinama nakon što je prestao igrati u NFL-u, a napisao je i autobiografiju u kojoj je otvoreno progovorio o ovisnostima, prostituciji, promiskuitetu. I homoseksualnost jednog od najboljih tenisača svih vremena, Billa Tildena bila je dugo tajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:26