IMAN O DAVIDU BOWIEJU

BILA JE TO LJUBAV NA PRVI POGLED 'Nisam htjela biti s nekim kao što je on. No, zaljubila sam se u Davida Jonesa. Ne u Bowieja. Bowie je samo lik'

'David Jones je bio čovjek kojeg sam upoznala. Doduše, prilično slavan čovjek'
 Reuters

Kada je David Bowie prvi put susreo svoju buduću suprugu, bila je to ljubav na prvi pogled. No filantropistica i bivša manekenka u to i nije bila tako sigurna.

Legendarni glazbenik ranije je otkrio kako joj prvu noć kada su se upoznali nabrajao imena njihove djece.

- Bio je očaran. No ja nisam bila spremna na vezu. Definitivno nisam htjela biti s nekim kao što je on - kazala je Iman (60).

- No uvijek sam govorila: zaljubila sam se u Davida Jonesa. Ne u Davida Bowieja. Bowie je samo lik. Pjevač, zabavljač. David Jones je bio čovjek kojeg sam upoznala. Doduše, prilično slavan čovjek.

Par je bio u braku 22 godine u kojem mu je Iman rodila kći, sada 13-godišnju Alexandriu Zahru Jones. Iman ima kći Zulekhu iz prethodnog braka s košarkašem Spencerom Haywoodom, Bowie sina Duncana Jonesa.

- Lexi je tek nedavno saznala više o njemu. Pitala me zašto je njegova kosa bila ljubičasta.

Kazala je kako je David postao mirniji posljednjih godina.

- David je više doma nego što sam ja. Ja barem tu i tamo odem na neki tulum - kazala je za Guardian.

- No isto tako mislim da nema ničeg što on nije vidio. On je bio na svim zabavama koje su se ikad održale.

Iako je Iman osvarila karijeru u modnom svijetu, rođena Somalijka nije radila kao model već 24 godine. Sada je strastvena humanitarka koja podupire zakladu Hawa Abdi, koja se bori za osnovna ljudska prava u Somaliji.

Prošle godine udružila je snage s kolegom Bethannom Hardisonom kako bi razotkrila rasizam u modnoj industiriji i posramila brendove koji nemaju crnoputih ljepotica na modnim pistama.

- To šalje poruku da naše cure nisu dovoljno lijepe - prisjetila se riječi jedne urednice magazina koja joj je na početku karijere kazala kako je Iman prekrasna kao bjelkinja umočena u čokoladu.

- Čak nije ni shvatila da je rekla nešto uvredljivo. Ja sam joj odgovorila kako nemam ni kapi bijele krvi u sebi.

Iman je možda bila djevojka koja je došla iz dubine Afrike, no nije bila naivna. Govorila je četiri jezika, pohađala školu u Egiptu, živjela u Tanzaniji i Keniji, znala je i malo ruskog koji je govorila dok je učila kako napuniti Kalašnjikov (Somalija je imala čvrste veze s Rusijom u to vrijeme), i studirala je političku znanost.Njezin otac bio je diplomat i oboje roditelja bili su sudionici Somalijskog pokreta za neovisnost 1960-ih.

- Moji roditelji su bili aktivisti. Sjećam se kad sam imala pet godina koliko je prometna naša kuća bila. Ljudi bi znali dolaziti usred noći, tu su bili sastanci, prosvjedi... Odrastala sam usred svega toga i to je usađeno u mene. Činjenica da ti nitko ne može uzeti samopoštovanje ukoliko mu to ne dopustiš. Majka mi je uvijek govorila da ne postoji ništa što dečki ne mogu učiniti, a da i ja to ne mogu, ako ne i bolje od toga - kazala je Iman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:13