DETALJE DRŽE U TAJNOSTI

BIT ĆEMO PRVACI SVIJETA Bogdan, Kapičić i Kurbaša glume u filmu o prvom jugoslavenskom zlatu u košarci

Koprodukcijski projekt ‘Bit ćemo prvaci svijeta’ režirat će srpski redatelj Darko Bajić, a ulogu ima i Sergej Trifunović

Davne 1970. košarkaša reperezentacija Jugoslavije osvojila je u Ljubljani prvo zlato na Svjetskom prvenstvo. Bio je to početak košarkaške renesanse na ovim prostorima, zlatnog doba u kojem su carevale danas košarkaške legende poput Krešimira Ćosića i Nikole Plećaša.

O tom fantastičnom razdoblju s kojim su uslijedile godine dominacije jugoslavenskih košarkaša na svjetskoj sceni za nekoliko tjedana krenut će snimanje izuzetno ambicioznog filma “Bit ćemo prvaci svijeta” u srpsko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji.

Film, o kojem se do sada samo tek pričalo po glumačkim kuloarima, režirat će Darko Bajić, odlični srpski redatelj čiji film “Crni bombarder” i serija “Sivi dom” uživaju kultni status.

Producentima filma svakako nije bilo lako kad je krenula potraga za glumcima. Osim što su željeli stvarno kvalitetna glumačka imena, većina ih je morala zadovoljiti fizički kriteriji - imati visinu, znati barem donekle igrati košarku, jer se scene utakmica neće vaditi iz arhive već će se svi ti momenti uistinu morati rekonstruirati pred filmskim kamerama. Kako saznajemo, Goran Bogdan utjelovit će Nikolu Plećaša, a Robert Kurbaša naći će se u ulozi Petra Skansija. U filmu će se naći i jedan sin, čiji je otac bio ekipe slavne reprezentacije - srpski glumac Stefan Kapičić, dobro poznato glumačko ime na našim prostorima zahvaljujući sapunicama poput “Larinog izbora”.

Bit će mu to bez sumnje vrlo veliki emotivni izazov kada pred kamerama postane Dragan Kapičić, a o svojoj ulozi savjetovao se s Petrom Ćosićem, sinom druge legende - pokojnog Krešimira Ćosića, koji je bio vjenčani kum njegovu ocu.

- Kumče i ja bit ćemo prvaci svijeta - napisao je nedavno na svom društvenom profilu na društvenim mrežama Kapičić. Kako je objasnio, Petar koji je u stvarnom životu krenuo očevim stopama udijelio mu je savjete kako biti što uvjerljiviji na košarkaškom terenu. Tko će utjeloviti Krešimira Ćosića, nismo uspjeli doznati, jer se detalji projekta za sada drže u tajnosti.

Doznali smo da će Matko Knešaurek igrati Vinka Jelovca, a Igor Kovač koji je ove godine ovjenčan Zlatnom arenom za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu “Kosac” - Ratomira Tvrdića. Sergej Trifunović trebao bii se naći u ulozi trenera reprezentacije Ratka Žeravice. Prema pisanju srpskih medija, angažirana su i srpska glumica Tamara Dragičević kao košarkašica i modna ikona tadašnje Jugoslavije Maja Bedeković, a Nina Janković za ulogu lijepe Ljubice Otašević. Šuškalo se da će se u glumačkoj postavi naći i Ivan Herceg, no on je vjerojatno odustao zbog angažmana u novoj sapunici Nove TV “Kud puklo da puklo”.

Glumci su već prošli dio priprema, poput kostimografskih, ali i košarkaških.

Prva klapa trebala bi pasti u rujnu, snimat će se i u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, a plan je da nakon filma krene snimanje serije koja bi obradila vremenski period od 40 godina košarke na ovim prostorima.

- Zlato sa Svjetskog prvenstva sve je pokrenulo. Košarka je postala televizijski sport, počeo joj se pridavati puno veći značaj. Ušla je u domove, postajala je sve popularnijom - izjavio je svojedobno član reprezentacije Damir Šolman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:17