ODABRAO NENAD POLIMAC

Blagdanski program je odličan za sve koji su spremni sniziti očekivanja i tragati za filmom!

Preletite li pogledom raspored božićnog tv programa, prvi vam je poriv da u ponedjeljak isključite televizor i ne uključujete ga sve do četvrtka. To je, međutim, samo prva gnjevna reakcija, i te kako opravdana, jer se ne pamti kad smo tijekom Božića bili ostavljeni bez ijedne suvisle atrakcije. Ipak, ako snizite očekivanja, ustanovit ćete da nije sve tako crno i da se tu i tamo ponešto može pogledati.

Božić bez Sulejmana

Najbezočnije su se ponijele komercijalne televizije. RTL je već u subotu započeo svoj uobičajeni maraton serijalom “Sam u kući” koji im svake godine osigurava rekordnu gledanost, no trebali bi biti toliko pošteni da ga emitiraju ujutro ili poslijepodne, a da za večer pripreme nekakav zanimljiv program. Imaju li nešto drugo? Poneku klasičnu komediju kao što je “Kolo sreće” s Eddiejem Murphyjem, solidan obiteljski akcić s Paulom Walkerom “Ostavljeni na Antarktiku” i to je sve. RTL 2? Za taj kanal Božić kao da ne postoji. Budući da se sa “Sulejmanom veličanstvenim” pauzira do siječnja, najbolje je preskakati RTL.

Nova TV ima nešto solidniji, ali u konačnici vrlo blijed program. Tu je jedan film friškijeg datuma, “Četiri Božića” s Reese Witherspoon i Vinceom Vaughnom, u kojem je najomiljeniji blagdan predstavljen kao noćna mora jer protagonisti moraju obići sve obitelji svojih rastavljenih roditelja. U posljednja dva desetljeća u Hollywoodu je novi trend na taj se način baviti Božićem, Nova TV ima još poneki film u tom duhu, no naslove je bolje i ne nabrajati, jer smo ih sve već vidjeli prethodnih godina. Slično strategiji koju je još davno uveo HTV, i Nova TV je ugušila satnicu nizom filmova u kojima se spominje Božić, pa je prava blagodat što nam u utorak uvečer emitiraju “fantasy” akcić “Put u središte zemlje” s Brendanom Fraserom i još mladim Joshom Hutchersonom: dakako, ako ste dovoljno infantilni da tako nešto gledate. Slično kao i RTL 2, i Doma Tv, rezervni kanal Nove TV, kao da je na auto-pilotu, nemate dojam da je urednicima itko spomenuo da za blagdane treba pripremiti poseban program.

Bozanić i Vuk samotnjak

HTV ima najuredniji božićni program, očito je da je to javna televizija pa će vam jedino ondje kardinal Bozanić čestitati blagdan. Ima tu još prigodnih emisija i filmova u kojima se spominje Božić, i to toliko često da su gledatelji u iskušenju da se ponašaju poput junaka “Četiri Božića” i da pobjegnu glavom bez obzira od tolikog “božićarenja”, ima puno repriza (koliko li smo puta gledali prilično bezličnu mini seriju o Isusu iz ciklusa “Biblija”), a jedina važnija televizijska premijera je talijanska mini serija “Pod rimskim nebom“”, u kojem nacisti 1943. pokušavaju oteti iz Vatikana kontroverznog papu Pia XII. (njega igra američki glumac James Cromwell): slabe ocjene i navodna povijesna neutemeljenost glavni su razlozi zbog kojih morate biti oprezni prema tom HTV-ovu adutu. Umjesto toga, radije pogledajte još jednom u utorak “Vuka samotnjaka” (prvi program) ili prvi dio serijala “Winnetou” (drugi program).

U krizi art filmovi

Proteklih godina HTV je bar na Štefanje znao emitirati poneki hollywoodski blockbuster, no sada za to jednostavno nema novca. U kriznim vremenima nema više kupovanja filmova čija cijena iznosi i više od 100 tisuća dolara, a ono malo atrakcija (Oscarom nagrađeni “Kraljev govor”, “Ledeno doba 2” i domaći hit “Koko i duhovi”) čuvaju se za Novu godinu. Pa ako već nema blockbustera, spas treba potražiti u filmskim klasicima i art filmovima kojima je nakrcan kanal HRT 3. Nesumnjivo, tako nešto namijenjeno je užem krugu publike (iako će mnogi rado ponovno pogledati “Divan život” i “Moje pjesme, moji snovi”), ali je program zbilja odličan. Zapravo, najuputnije je da ovih dana ostavite televizor uključen na tom kanalu i da ne pokušavate tražiti nešto drugo jer ničeg suvislijeg nema.

Kakav bismo božićni program poželjeli? Već se o tome bezbroj puta razglabalo, međutim, pravila su samo dva. Prvo, ako je u pitanju kanal koji raspolaže odličnom zalihom skupih filmova, kakav je, recimo, HBO, nema druge nego da ih naniže jednog za drugim. Tako u ponedjeljak HBO ima maraton koji započinje prvim dijelom “Praskozorja”, nastavlja se trećim izdanjem “Narnijskih kronika”, crtićem “Kako je Gru ukrao Mjesec”, a uvečer vas očekuje “X-Men: Prva generacija” i “Crni labud” s Natalie Portman. Sljedeća dva dana možete pogledati oba nastavka “Harryja Pottera i darova smrti”. Paket u kojem je HBO nije baš jeftin, pa je ovaj luksuz namijenjen samo bogatijim Hrvatima.

Prava zabava je drugdje

Drugu varijantu božićnog programa nude njemački i austrijski kanali. Ni ondje se više ne razbacuju hollywoodskim megahitovima kao proteklih godina, očito je svuda recesija, pa se kanali udružuju da bi u različito vrijeme emitirali isti film, no i njima je osnovno pravilo napraviti zabavan program za obiteljsku publiku: Božić se ne spominje svake sekunde da gledateljima ne bi dosadili blagdani, PRO 7 čak na Štefanje emitira blasfemični akcić Roberta Rodrigueza “Machete”, a svakako je najoriginalniji njemačko-francuski Arte, koji je čitavu večer posvetio ekscentričnom Timu Burtonu i u cijelosti emitira njegov film “Ed Wood”, s Johnnyjem Deppom u ulozi najgoreg redatelja svih vremena. Božićni program ne mora biti dosadan, u što nas uporno uvjeravaju HTV (na svoja prva dva kanala), RTL i Nova TV, može biti inventivan i zafrkantski, samo se to treba usuditi napraviti.

Najbolje na HRT3

Ponedjeljak

20.01 Legenda o Ugtesu

Jedan od filmova kojima je japanska kinematografija 50-ih godina osvojila svijet. Remek-djelo Kenjija Mizoguchija nagrađeno je Srebrnim lavom u Veneciji.

21.36 Kako je zelena bila moja dolina

Rudarska pastorala Johna Forda iz 1941. otela je glavnog Oscara “Građaninu Kaneu” Orsona Wellesa, no ima kritičara koji smatraju da to nije posve nezasluženo. Prekrasan, vrlo emocionalan obiteljski film.

23.30 Kes

Veliki britanski redatelj Ken Loach stekao je međunarodnu reputaciju upravo ovim filmom, humornom dramom čiji su protagonisti dječak i ptičica koju je posvojio.

Sjajan film o procesu odrastanja.

utorak

17.50 Nadnica za strah

Pobjednik festivala u Cannesu 1953. uzbudljiva je akcijska drama o četvorici pustolova koji negdje u Latinskoj Americi prevoze opasni nitroglicerin. Umjesto Henrija Georgesa Clouzota, film je isprva trebao režirati Alfred Hitchcock.

20.19 Izgubljena olovka

Mali dragulj hrvatske kinematografije u režiji Fedora Škubonje proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena. Protagonist je dječak iz planinskog sela optužen za krađu olovke.

srijeda

15.11 Bijela roba

Hvaljeni film Claire Denis, jedne od najvažnijih svjetskih redateljica. Isabelle Huppert igra vlasnicu plantaže kave u afričkoj državici koju su upravo zahvatili nemiri.

20.12 Posebnosti plavokose djevojke

Legendarni portugalski filmaš Manoel de Oliveira imao je 101 godinu kad je dovršio ovaj film. Neki su mu filmovi zakučasti, no ovaj je vrlo prijemčiv, rafinirana zgoda o momku koji se neugodno uvjeri da ljubav na prvi pogled može biti opasna.

21.13 Kratki rezovi

Nekoliko kratkih priča Raymonda Carvera spojeno je u intrigantnu filmsku cjelinu: sjajna mozaična drama Roberta Altmana

nagrađena je 1993. Zlatnim lavom u Veneciji.

00.14 Joe Strummer

- nepisana budućnost

Julien Temple specijalizirao se za filmove o glazbenicima, a ovaj mu je među ponajboljima: vješto napravljena biografija nekadašnjeg frontmena grupe Clash koji je ostvario i zavidnu samostalnu karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:44