DOČEK PRED MALIM EKRANIMA

Novogodišnji TV program opet je razočarao: HRT na praznim trgovima, Nova i RTL isto kao i lani

Glavni problem HTV-ova novogodišnjeg programa bio je u tome što su mnogo htjeli, a relativno malo napravili
 Nikola Vilić/CROPIX

Osmišljavanje novogodišnjih programa noćna je mora televizijskih urednika, od kojih se očekuje da zabave cijelu naciju, a svjesni su da svima ne mogu ugoditi. No, i koncentrirano gledanje novogodišnjeg programa malobrojnim gledateljima koji su cijelu Silvestarsku noć gledali što se nudi na domaćim televizijama nije daleko od noćne more.

HTV je u novogodišnji program krenuo već u 18 sati, prijenosom operete “Šišmiš”, koja je prekinuta iznimno kratkim, 20-minutnim Dnevnikom, a prijenos iz zagrebačkog HNK potom se nastavio do 21 sat. Nakon toga startao je ambiciozno zamišljen program pod nazivom “Čekamo Novu godinu” s izravnim prijenosom iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Dubrovnika. HTV je zbog toga na noge digao 150 svojih ljudi, uključio četvera reportažna i dvoja radijska kola, četiri para linkova, tridesetak kamera, a sa svakog od navedenih gradskih trgova uživo su se u prijenos javljali voditelji sa svojim gostima.

Premda Marija Nemčić, pomoćnica glavnog ravnatelja za program, tvrdi da se većina televizija u silvestarskoj noći odlučuje upravo za prijenose s trgova i gradskih ulica, činjenica je da su se u Europi ove godine za to odlučili još Španjolci, Raiuno i njemački ARD. Prema riječima Hloverke Novak-Srzić, HTV je na prijenos s trgova išao kako bi svojim gledateljima kao javna televizija dočarao što se zbiva u zemlji u novogodišnjoj noći. Problem je, međutim, u tome što se na trgovima sve do gotovo 23 sata ništa posebno nije zbivalo.

Malobrojne građane koji su već u 21 sat - kada je počeo HTV-ov prijenos - došli na ulice, s pozornica su zabavljali uglavnom gažerski bendovi, a prave zvijezde na binu se došle tek dva sata poslije. Da bi tome doskočili, HTV-ovci su u program pustili nekoliko isječaka arhivskih dočeka pa su starije generacije sa sjetom mogle konstatirati kako su nekoć lijepo pjevali Vice Vukov, Mirko Cetinski, Marko Novosel ili Silvana Armenulić.

Tu su bili i HTV-ovi voditelji sa svojim gostima: Robert Ferlin i Uršula Tolj s riječkom astrologinjom, Karmela Vukov-Colić i Mirko Fodor s osječkom majstoricom za fišpaprikaš, Mila Horvat sa šestogodišnjim zagrebačkim hokejašima, s kojima bi bolje bilo da je razgovarala u “Dobro jutro, Hrvatska”.

Još gore je bilo u Splitu, gdje je Mirta Šurjak pred mikrofon dovela Olivera Dragojevića i Đorđija Peruzovića, koji su spremno zapjevali: “Di si bija kad je grmilo”, ali su gledatelji najglasnije čuli Mirtu, koja im se, ničim izazvana, priključila u pjesmi i nadjačala ih, jer je mikrofon bio u njenoj ruci. Glavni problem HTV-ova novogodišnjeg programa bio je u tome što su mnogo htjeli, a relativno malo napravili.

Taman kada bi razgaljeni gledatelj eventualno i počeo pjevušiti pjesmu nekog izvođača koji je nastupao na nekom gradskom trgu, to bi bilo prekinuto javljanjem iz nekog drugog grada, ili razgovorom voditelja s gostima. Uz to, HTV, dakako, nije kriv što ove godine na gradskim trgovima nisu nastupale najveće glazbene zvijezde. Ali, to se znalo prije najmanje mjesec dana, pa bi HTV možda bolje napravio da je većinu televizijskog prijenosa oko ponoći usmjerio na Split i megazvijezdu Olivera Dragojevića, koji je uz pomoć Marijana Bana napravio pravu feštu.

U 22 sata, nakon američkog pustolovnog filma “Legenda o Zorrou”, drugog, manje uspješnog nastavka franšize iz 2005. godine, Nova TV je krenula sa svojim dočekom “Nova u Dragošju”, po lani provjerenoj uspješnoj formuli, koja im je donijela gledanost od visokih 18,5 posto.

RTL Televizija, baš kao i HTV 2, svoj su novogodišnji program ispunili filmova. S izuzetkom američke komedije “Borat” (HTV 2), nije tu bilo filmskih hitova. Osim “Borata” HTV je prikazao komediju “Mrak film”, akcijski film “Čuvar”, te u ranim jutarnjim satima 35 godina star britanski glazbeni film “Tommy”. Ocjene na IMDB-u, internetskoj stranici posvećenoj filmovima, govore same za sebe: “Borat” tamo od maksimalnih 10 bodova ima 7,5, “Mrak film” 5,0, a “Čuvar” 5,2. RTL je ponudio vrlo solidnu komediju “Samac” (ocjena na IMDB-u je 6,6), “Malu stvar zvanu ubojstvo” iz 2006. godine (ocjena 6,3), te “Biloxi Blues” iz 1988. godine (ocjena 6,5).

U samu novu godinu RTL-ovci su ušli snimkom TBF-a iz zagrebačke Močvare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:54