NIJE PROŠAO NEPRIMIJEĆEN

BORBA ZA PRESTIŽNI KIPIĆ Kauboji umalo ušli među devet konkurenata za nagradu Oscar

Neki američki kritičari smatrali su da hrvatski film treba uvrstiti u uži izbor
Zagreb, 300913.Branimir centar.Predstavljanje i intervjui sa glumicima iz filma Kauboji.Na fotografiji: redatelj Tomislav Mrsic,skladatelji Damir Martinovic Mrle i Ivanka Mazurkijevic,glumci Rakan i Ivana Rushaidat,Zivko Anocic,Sasa Anocic,Matija Antolic,Hrvoje Barisic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Unatoč pohvalama uglednog filmskog časopisa Variety, čija je kritičarka “Kauboje” ocijenila divljački smiješnim, kao i odličnim reakcijama na projekcijama održanim u Americi, hrvatski kandidat za stranog Oscara nije uspio ući u daljnju borbu za prestižni kipić.

Američka filmska akademija objavila je užu listu od devet najboljih stranih filmova koji idu dalje, no sve do zadnjeg trenutka, iako su šanse bile male, postojala je nada jer su neki od uglednih filmskih kritičara uvrstili među svoje prognoze, kao potencijalna iznenađenja ove godine, i “Kauboje”, samo nekoliko dana prije nego što je odlučeno tko će ići dalje.

Među njima i kritičar poznatog filmskog portala Indiewire, kao i The Wrapa u čijem tekstu su “Kauboji” ocijenjeni kao jedan od hitova prvih tjedana Akademijinih prikazivanja.

Glasači su govorkali koliko je taj film smiješan, ali ipak dio tog oduševljenja, nekoliko tjedana poslije, ukrao im je argentinski “Wild Tales”. Ta prognoza pokazala se točnom, jer je “Wild Tales” ušao na listu devet najboljih i trenutno kotira kao jedan od favorita. No ekipa “Kauboja” je više nego zadovoljna jer u hrvatskim okvirima uspjeh na Oscarima je već i da vam mediji daju šansu (uvrštavaju vas među 10 do 15 najboljih), s obzirom na to da od samostalnosti Hrvatske niti jedan film nije uspio proći u uži izbor od devet, a kamoli u finalnih pet.

Slične reakcije, pa i nešto bolje postigao je i film “Armin” redatelja Ognjena Sviličića koji je 2008. osvojio nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

- Stvarno nismo imali neka očekivanja. Bolje bi bilo reći da smo imali neke nade da ćemo uklizati na teren u posljednjim sekundama, jer od filmova koji glase kao favoriti uvijek netko ispadne, a drugi se neočekivano uspiju plasirati.

Mislim da smo ipak uspjeli nešto postići, malo ‘utabati’ teren, ako ne za nas, onda za nekog drugog. Bilo bi dobro imati odmah nešto u rukama, no stvaranje filma je dug proces. Za ‘Kauboje’ su od dogovora do realizacije prošle tri godine, što se smatra brzim, a ja trenutno nemam ništa konkretno u rukama - rekao je redatelj Tomislav Mršić, kojem su “Kauboji” inače bili debitantski igrani film.

Urednika u Dokumentarnom programu HRT-a sada očekuje druga sezona serijala “Zapisano u kostima”.

Nenad Polimac o nominiranima: Nije prošao niti pobjednik Cannesa

“Kauboji” se nisu uspjeli probiti na proširenu listu od 9 najboljih stranih filmova s koje će se određivati kojih će pet naslova biti nominirano za Oscara, ali za to - realno - nije bilo šansi. Ni filmovi potvrđeni na velikim festivalima nisu uspjeli ući u odabir. Najveća su iznenađenja što je izostavljen turski kandidat, kanski pobjednik “Zimski san” Nuri Bilge Ceylana (presudila je valjda dužina od 196 minuta), kritičarski favorit “Mamica” sjajnog kanadskog filmaša Xaviera Dolana, zatim belgijski predstavnik “Dva dana, jedna noć” braće Dardenne s oskarovkom Marion Cotillard u gl. ulozi te izraelski “Razvod Viviane Amsalem”, kojem se predviđala i pobjeda.

Tko se uspio probiti? Najveći favorit je “Ida” Pawela Pawlikowskog, ne samo zbog osvajanja Europske filmske nagrade nego i zato što je u američkim kinima zaradila 3 milijuna i 700 tisuća dolara bruto - dosad nezamislivo za istočnoeuropski film. Ako pobijedi, bit će to prvi Oscar poljskoj kinematografiji. Najopasniji su konkurenti švedski “Turist”, argentinski omnibus “Divlje priče” i ruski “Levijatan”. Mauritanija je prvi put kandidirala film i odmah ušla na proširenu listu, što je “Timbuktu” i zaslužio. U užem odabiru prvi put su predstavnici Estonije i Venezuele, a listu zaokružuju kandidati Gruzije i Nizozemske. Posebna komisija odlučivat će u Los Angelesu, New Yorku i prvi put u Londonu kojih će pet filmova biti nominirano za Oscara. Rezultate ćemo znati 15. siječnja u pola tri po našem vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:14