SLAVNI REPER NA UDARU

BROOKLYN PROTIV NOTORIOUS BIG-a 'Mrzio je žene i bio preopak da bismo mu dali ulicu. E da, i bio je predebeo'

Pokojni Notorious BIG bio je opaki, debeli ženomrzac, prekrupan i premrzak da bi zaslužio svoj ugao u Brooklynu. Tako misli Građanski odbor Brooklyna br. 2 koji je ustao protiv kampanje za odavanje počasti slavnom reperu. Protive se jer je Notorious BIG bio kriminalac i pisao je uvredljive stihove, a zbog nekog su razloga u svoje argumente uvrstili i njegove kilograme, “fizički izgled” kako su službeno istaknuli.

Prijedlog da se po Notorious BIG-ju, koji se zapravo zvao Christopher Wallace, nazove ugao ulice Fulton i trga St. James, dolazi od stanovnika Brooklyna LeRoya McCarthyja. Biggie ili Biggie Smalls kako su ga još zvali, odrastao je u susjedstvu Crown Heights, od osnovne škole je dilao drogu i u jednoj pjesmi sam sebe naziva “debelim bratom iz ulice Fulton”.

McCarthy je za svoj prijedlog dobio podršku vođa obližnje džamije i obližnje crkve, a dobio je podršku i predstavnika stanara nekoliko blokova u susjedstvu, peticiju za imenovanje ugla ulice Putem Christophera Wallacea potpisalo je 4000 ljudi.

Ali usprotivilo se nekoliko lokalnih činovnika koji smatraju da Biggie nikome nemože biti uzor i da bi, kako je rekla članica Građanskog odbora Brooklyna br. 2 Lucy Koteen, “iskreno, to nas vrijeđa. On je počeo prodavati drogu s 12 godina, odustao je od školovanja sa 17, uhapšen je zbog droge i oružja, zbog kršenja uvjetnih kazni, u Sjevernoj Carolini su ga hapsili zbog posjedovanja kokaina, a 1996. uhapšen je zbog napada na drugog čovjeka. Umro je nasilnom smrću, a mislim da čovjek ni izgledom nije uzor za mlade.” U izjavi koju je dala njujorškom dopisništvu televizije CBS, Koteen je objasnila da kod imenovanja ulica treba postaviti jasne prioritete: “naše susjedstvo nema ni ulicu Walta Whitmana” rekla je.

Vlasnik lokalnog kina Kenn Lowy, također član Građanskog odbora, postavio je pitanje “Kad je to bilo OK nazivati žene kujama i kurvama?” Ali predlagatelj LeRoy McCarty misli da je takvo kritiziranje bespredmetno: “I Shakespeareov rječnik u njegovu se vremenu smatrao vulgarnim, ali on je bio umjetnik koji je priču prenosio jezikom koji nije bio ugodan svima u njegovoj zajednici” rekao je novinama Village Voice.

“Ne možete nekome zamjerati način na koji je umro. Da ne govori da nikome ne možete zamjerati kak je izgledao, pa i predsjednik William Howard Taft je bio debeo.”

Odluka o tome hoće li Biggie dobiti svoju ulicu u Brooklynu morat će, dakle, pričekati.

McCarthyjev prijedlog mora odobriti Vijeće okruga kojim predsjeda Letitia James a kako je ona usred kampanje za reizbor ne treba očekivati da će se upuštati u ovu delikatnu problematiku. Par kilometara dalje u Brooklynu, igralište Palmetto nedavno je dobilo ime Park Adama Yaucha, prema lani preminulom članu Beastie Boysa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:43